Prognoza USDA

Rusija očekuje rekordnu žetvu pšenice i žitarica

Globalno selo
Pšenica Fotografija: Pixabay
USDA prognozira da bi žetva pšenice u Rusiji mogla dostići 78 milijuna tona, rusko ministarstvo tvrdi da u brojke još i veće

Očekuje se da će proizvodnja žitarica u Rusiji ove godine dostići najveći dosad izmjeren vrhunac, javljaju ruski mediji pozivajući se na izvještaj američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA). Proizvodnja pšenice u Rusiji bi tako mogla dostići oko 78 milijuna tona. 

USDA je povećala prognozu za srpanj za 1,5 milijuna tona (bez Krima), rekavši da se ove godine očekuje izvoz ruske pšenice za dodatnih 1,5 milijuna tona, na sveukupno 37,5 milijuna. Istovremeno, prognoza USDA za globalnu proizvodnju pšenice u sezoni 20/21 smanjena je za gotovo 3,5 milijuna tona.

U međuvremenu, ruski analitičari očekuju da će žetva pšenice u toj zemlji porasti za najmanje tri milijuna tona. Prema Igoru Pavenskom, glavnom ravnatelju analitičkog centra Rusagrotrans, Rusija bi mogla prikupiti sveukupno 127,5 milijuna tona žitarica, što bi bila jedna od najvećih žetvi u zemlji i druga najveća dosad; od nje je veća samo žetva iz 2017. godine kada je Rusija požela 135,5 milijuna tona žitarica. Ovogodišnja žetva pšenice može biti sveukupno do 81 milijun tona. U 2017. godini u Rusiji je požeto rekordnih 86 milijuna tona pšenice.

„Američko Ministarstvo poljoprivrede očito podcjenjuje našu žetvu,“ rekao je Pavensky, ukazujući na rekordne žetve u središnjoj Rusiji i regiji Volge. Napomenuo je da je ove godine za pšenicu iskorišteno rekordnih 29,4 milijuna hektara zemlje. Prema Rosstatu, to je za 1,3 milijuna hektara više nego što je dodijeljeno u 2019. godini.

Rusko ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da su od 12. kolovoza ubrane žitarice i mahunarke s 48 posto zasađenih površina, što je više nego na isti datum prošle godine. Ministarstvo nije izmijenilo procjenu za žetvu žitarica, koja trenutno iznosi 122,5 milijuna tona.