UPITNA ISPORUKA

Rusiji bi zatvaranje granice s Bjelorusijom ugrozilo uvoz i izvoz krumpira

Globalno selo
Fotografija:
U Rusiju se godišnje isporuči oko 500 tisuća tona bjeloruskog krumpira, a zatvaranje granica značilo bi i gubitak kanala za opskrbu krumpirom Ukrajini, Moldaviji i Srbiji, ističe izvršni direktor ruske Unije krumpira Aleksej Krasilnikov

Aleksej Krasilnikov, izvršni direktor ruske Unije krumpira, objavio je pregled stanja u industriji u interregionalnom informativno-analitičkom časopisu Sustav krumpira

Početkom lipnja, kada je sadnja krumpira u brojnim regijama još bila u tijeku, pretpostavljalo se, prema izvješćima iz regija i prognozom Ministarstva poljoprivrede Ruske Federacije, da će se površina uzgoja ove kulture u industrijskom sektoru ove godine povećati. No, očekivanja se nisu ostvarila: prema Rosstatu, za krumpir je u Rusiji u 2020. godini dodijeljeno 280,8 tisuća hektara: poljoprivredne su organizacije tako smanjile površinu za 9,1%, seljačka gospodarstva - za 4,6%. U 2019. godini krumpir se uzgajao na površini od 302,3 tisuće hektara.

Prema statistikama Ministarstva poljoprivrede Ruske Federacije, od 20. kolovoza krumpir u poljoprivrednim poduzećima i seljačkim (poljoprivrednim) gospodarstvima ubran je s površine 24,2 tisuće hektara, odnosno 8,6% zasijane površine, iskopano je 626,8 tisuća tona uz prinos od 259,5 centara / ha. Podaci su bliski rezultatima iz prethodne godine za isti datum, a prosječna razina uroda je veća u odnosu na prošlu godinu.

Najveća postignuća u pogledu uroda u ovom trenutku pokazuje regija Stavropol - 367 centara / ha (35 centara više nego prošle godine). Na drugom je mjestu područje Oriola - 357 c / ha (ali godinu dana ranije bilo je 417 c / ha). Ako govorimo o glavnim "krumpirovim" regijama, vrijedi istaknuti Astrahansku regiju - 340 centara / ha (+40 centara u odnosu na prošlogodišnji rezultat), Samara - 300 centara / ha (200 centara / ha 2019. godine), Tula - 255 centara / ha (251 c / ha u 2019. godini) regije. Dobar rezultat pokazala je regija Volgograd - 285 c / ha (266 c / ha u 2019. godini). Neznatni pad zabilježen je u regiji Tjumenj - 286 c / ha (299 c / ha u 2019. godini). Niski prinosi trenutno su zabilježeni u regijama Kirov, Pskov, Lenjingrad i Novgorod, što se objašnjava teškim vremenskim uvjetima u tim regijama.

Vremenski uvjeti

Ljeto se pokazalo teškim, posebno za Ural, Sibir i Daleki istok, pogođeni sušom. U nizu regija (određena područja Novosibirska, Čeljabinske oblasti, Altajski teritorij) proglašen je izvanredno stanje. Europski dio Rusije imao je vlastitih problema. Na primjer, sjeverni dio Moskovske regije, niz regija Sjeverozapadnog federalnog okruga patili su od prekomjernih oborina. S tim u vezi, troškovi sredstava za zaštitu bilja naglo su porasli, bilo je potrebno boriti se protiv bakterioze, a kasna štetočina nanijela je štetu mnogim farmama. Već je jasno da će preplavljivanje utjecati ne samo na količinu žetve, već i na kvalitetu stolnog i sjemenskog krumpira.

Cijene

Još se ne mogu izdvojiti pozitivne trendove za poljoprivredne proizvođače. Trenutno razina cijena odgovara pokazateljima iz prošle godine, a u nekim je regijama niža za 7-10% od tih pokazatelja.

Opskrba na Dalekom istoku

Unija krumpira izražava zabrinutost zbog situacije na Dalekom istoku. Trenutno regije koje pripadaju ovom dijelu zemlje ne proizvode krumpir i povrće u količini potrebnoj za samodostatnost. Većina ratarske proizvodnje kupuje se u Kini (mnogi se sjećaju da je zatvaranje granica ovog proljeća odmah dovelo do nestašice i mahnitog rasta cijena na lokalnim tržištima). Istodobno, industrijski stručnjaci primjećuju da put kineskog krumpira u Rusiju može biti blokiran ne samo zbog koronavirusa: ove sezone već je zabilježeno nekoliko pokušaja uvoza u Rusiju serija krumpira zaraženog smeđom truleži. Rosselkhoznadzor u bilo kojem trenutku može započeti rad s Nebeskim carstvom prema egipatskom scenariju (odnosno zabraniti opskrbu s određenih farmi i regija), ističe Krasilnikov.

Naravno, Rusija ima dovoljno vlastitog krumpira, a trenutno Ministarstvo poljoprivrede razrađuje pitanja dodjele sredstava za nadoknadu troškova organizacije željezničkog prijevoza poljoprivrednim proizvođačima koji će krumpir i povrće isporučivati ​​na Daleki istok. Ali pretpostavlja se da će u tom procesu sudjelovati samo poljoprivrednici Uralskog i Sibirskog federalnog okruga, odnosno upravo one regije koje su ove godine najviše patile od suše. Ruska Unija krumpira predložila je da se na popis dobavljača dodaju proizvođači Volge i Središnjeg federalnog okruga, ali odjel do sada nije podržao ovu ideju.

Predstavnici Ruskih željeznica također su sumnjičavi prema izgledima za isporuke krumpira i povrća u Dalekoistočni savezni okrug: očito je da će se vlakovi kroz pola zemlje vraćati bez tereta. Općenito, u ovom slučaju još uvijek ima više pitanja nego odgovora.

Uvoz i izvoz

Svi vidimo u kakvoj je teškoj situaciji sada Republika Bjelorusija, nastavlja Krasilnikov. "Teško je zamisliti kako će se događaji dalje razvijati, ali ne možemo isključiti vjerojatnost smanjenja količine (ili potpunog prekida) opskrbe krumpirom iz ove zemlje. Želio bih napomenuti da govorimo o značajnoj količini: prema izračunima krumpirove unije, u Rusiju se godišnje isporuči oko 500 tisuća tona bjeloruskog krumpira. S jedne strane, puštanje takve niše na tržište može se ocijeniti pozitivnim trendom za ruske poljoprivredne proizvođače, ali ne zaboravimo da se može zaustaviti i ponuda sjemenskog krumpira bjeloruskih sorti, koje su prilično popularne u našoj zemlji. Osim toga, govoreći o Bjelorusiji, ne govorimo samo o uvozu, već i o izvozu krumpira: zatvaranje granica značit će gubitak kanala za opskrbu krumpira Ukrajini, Moldaviji i Srbiji", ističe.

Također se pomno prati i stanje u Ukrajini. Prošle je godine ovoj zemlji isporučena rekordna (oko 200 tisuća tona) ruskog krumpira, i to bez uzimanja u obzir pošiljaka poslanih u regije Donbasa. Ove sezone ukrajinski poljoprivredni proizvođači, unatoč činjenici da su i njihovi vremenski uvjeti bili teški (na primjer, jakih kiša koje su poplavile zapadnu Ukrajinu krajem lipnja), očekuju da će dobiti dobru žetvu, a njegove količine bit će dovoljne za pokrivanje potreba stanovnici. Ali, opet, puno će ovisiti o uvjetima berbe.

Ljeto 2020. u ostalim europskim zemljama (Poljska, Njemačka, Nizozemska) prošlo je bez ozbiljnih prirodnih katastrofa i tamo se ne očekuje nestašica krumpira. Međutim, to ne znači da će i isporuke europskog sjemenskog krumpira Rusiji ići nesmetano, upozorava. Rosselkhoznadzor zabrinut je zbog fitosanitarne situacije u Nizozemskoj i namjerava ponovno uspostaviti regulaciju interakcije između stranaka, predviđajući inspekcije na terenu. Sa zatvorenim granicama bilo bi teško organizirati takva putovanja. Poduzimaju se napori za ublažavanje situacije, ali kupci sjemena moraju uzeti u obzir sve rizike koji su uključeni.

Istodobno, mora se priznati da je ruska industrija uzgoja krumpira još uvijek u velikoj mjeri ovisna o uvozu, ističe Krasilnikov. Prema procjenama Unije, u srednjoročnom razdoblju uvoz sjemena krumpira iz zemalja EU-a ostat će na razini od 10 tisuća tona godišnje. Poseban deficit uočava se u segmentu industrijske prerade (čips, krumpirići, škrob), gdje praktički ne postoje alternativne sorte domaće selekcije.

Uz to, opseg uvoza sirovina svake godine raste (in vitro mikro biljke i mikrotuber, minitubers), što je prirodno, s obzirom na trend lokalizacije proizvodnje sjemena strane selekcije u Rusiji. Uvoz takvog materijala omogućuje smanjenje fitosanitarnih rizika, troškova budućeg sjemena, poboljšanje njihove kvalitete i jačanje prehrambene sigurnosti države.

Krasilnikov ističe važan događaj za cijelu industriju: pogon Lam Lamon Belaya Dacha ponovno je otvoren. Tijekom prisilnog zastoja tijekom pandemije, tvrtka je izvršila posao na poboljšanju tehnologije i sada je spremna za sustizanje.

Napominje i da se strahovi vezani uz mogućnost isporuke u Rusiju prošlogodišnjeg pomfrita, proizvedenog u Europi, a koji tamo nije prodan zbog pandemije, nisu obistinili. Iako je ovaj scenarij bio vrlo vjerojatan, budući da su Europljani izjavili da u svojim skladištima imaju oko 2 milijuna tona proizvoda. Protok proizvoda po dampinškim cijenama mogao bi ozbiljno oštetiti ruskom tržištu, ali srećom to se nije dogodilo, kaže.

Do kraja 2020. godine očekuje se pokretanje niza novih projekata za preradu krumpira.

Unija krumpira tradicionalno poziva sve sudionike na tržištu da prisustvuju konferenciji, koju organiziraju u sklopu poslovnog programa 22. ruske agroindustrijske izložbe "Zlatna jesen". Ovogodišnja konferencija nazvana je 'Novi distribucijski kanali i novi proizvodi'. Tijekom svojih govora stručnjaci će maksimalno obratiti pozornost na raspravu o perspektivnim kanalima prodaje krumpira i povrća (kao i njihovih prerađenih proizvoda).

Konferencija će se održati u prvom dijelu listopada, zbog trenutnih okolnosti održat će se putem interneta, ali nadaju se da će zahvaljujući tome uspjeti značajno proširiti svoju publiku i ujediniti profesionalce iz cijele Rusije.