Postignut sporazum o ribarstvu

Ruža Tomašić za Agrobiz: 'Ovo je velik uspjeh za hrvatske ribare'

Globalno selo
Fotografija:
U slučaju privremene obustave ribolova, ribarima se može odobriti naknada za razdoblje od najviše 12 mjeseci po plovilu ili po ribaru tijekom programskog razdoblja, a ne 6 mjeseci kako je to predlagala Komisija

Postignut je privremeni sporazum o tome kako će države članice moći trošiti sredstva namijenjena ribarstvu i akvakulturi za razdoblje 2021. - 2027. a o tome je javnost izvijestila hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić na svojem Facebooku. 

"Europski fond za pomorstvo i ribarstvo za to razdoblje iznosi 6,1 milijardu EUR. Za upravljanje ribarstvom, akvakulturom i ribolovnom flotom bit će dodijeljeno 5,3 milijarde EUR, dok će preostali iznos pokrivati mjere kao sto su kontrola, znanstveno savjetovanje, obavještavanja tržišta, pomorski nadzor i sigurnost.

U slučaju privremene obustave ribolova, ribarima se može odobriti naknada za razdoblje od najviše 12 mjeseci po plovilu ili po ribaru tijekom programskog razdoblja, a ne 6 mjeseci kako je to predlagala Komisija. Za ovo sam se snažno zalagala i drago mi je što je mjera usvojena u takvom obliku koji više ide na ruku ribarima.

Države članice u nadolazećem razdoblju morat će uzeti u obzir specifične potrebe malog obalnog ribolova, uključujući pojednostavljivanje administrativnih zahtjeva. Jednako tako, važno je da se maksimalno angažiraju u pomoći ribarima tijekom krize COVID-19 i tako doprinesu očuvanju priobalnih zajednica", napisala je europarlamentarka. Ružu Tomašić nazvali smo kako bi za Agrobiz prokomentirala ovu dobru vijest. 

"Ovo je velika pobjeda i za hrvatske ribare. To je jako velik uspjeh, ali morali smo puno lobirati što je bilo otežano u ovim uvjetima. Umjesto lobiranja uživo u parlamentu, morala sam zivkati, slati mailove, ali isplatilo se" kazala je Agrobizu  Ruža Tomašić koja smatra da naknade za ribare trebaju biti veće. Ribe je u morima manje, kaže ona, i valjalo bi sjesti i s ribarima te razgovarati. 

"Zakoni se ne mogu donositi samo u Bruxellesu. Zakoni su za sve isti, ali mora i riblji fondovi nisu pa bi se regulativa trebala tome i prilagoditi", zaključuje europarlamentarka.