Poljoprivreda

Sabo: Kombajni i traktori su mi 'opsesija' i jedan od razloga zbog kojih sam ostao na selu

Globalno selo
Traktor Fotografija: Pixabay
Sabo se potpuno posvetio poljoprivredi, na osječkom Poljoprivrednom fakultetu završava mehanizaciju

Ne može se reći da mladi baš i ne ostaju na selu kako bi se bavili poljoprivredom i u nekim slučajevima nastavili ono čime su se bavili njihovi očevi, djedovi i pradjedovi piše Glas Slavonije.

Malo ih je - ali ih ima. Većini mladih, doduše, više “miriši” rad u uredu, osmosatne dnevne radne obveze, odlazak u urbanije sredine, pa čak i izvan granica zemlje. Jedan od rijetkih koji je svoj život posvetio selu i poljoprivredi je 26-ogodišnji Šandor Sabo, mlađi. Ovaj mladi karanački poljoprivednik ne razmišlja o odlasku iz Karanca, a jednog će dana, kada za to dođe vrijeme, tako učiti i svoju djecu.

Stoljetna obiteljska tradicija

U obitelji Sabo poljoprivredom se bave, slobodno se može reći - stoljećima. Tradiciju je nastavio i Šandor. "Cijela obitelj obrađuje oko 600 hektara zemlje, a u vlasništvu mog OPG-a je 20-ak hektara," priča Šandor, kojeg smo zatekli u trenutku dok je “šminkao” jedan od pet John Deere traktora koji su u obiteljskom vlasništvu. Traktori su mu, bolje rečeno kombajni, zapravo “opsesija” i jedan od razloga zbog kojih je ostao na selu i intenzivno se počeo baviti poljoprivredom. Ljubimac mu je kombajn John Deere T660. "Sjećam se da sam još kao petogodišnji dječak po dvorištu polako vozio traktor s prikolicom kada su moji doveli sijeno, jer smo tada još imali krave," prisjeća se početaka svojeg “životnog puta”. Malo-pomalo otac i djed (obojica Šandori) na njega su se mogli ozbiljno oslanjati pri obavljanju raznih poljoprivrednih poslova. U tome ga nisu sprječavale školske obveze, ali ni “zov” njegovih vršnjaka koji su, primjerice, dok je Šandor radio u žetvi, sjetvi ili nekom trećem poslu, “nabijali loptu” na igralištu mjesnog nogometnog kluba Poleta ili išli u “život” po kafićima i ostalim mjestima za izlazak. Nisu ni Šandoru, doduše, izlasci i druženje s mladima strani, ali kada zovu obveze, sve ostalo pada u drugi plan. "Moj radni dan počinje otprilike u šest sati. Zavisi, normalno, od poslova koji su u tijeku. Poljoprivrednici nemaju nedjelja i praznika, optimalni rokovi su optimalni rokovi. Kada se ne radi na zemlji, na redu su popravci mehanizacije i slično," priča, napominjući kako je takav veći dio godine.

Politika ga ne zanima

Premda je pomagao u domaćinstvu i na poljoprivrednim površinama još za vrijeme školovanja, nakon završene srednje škole potpuno se posvetio poljoprivredi. Upisao je, izvanredno, i mehanizaciju na osječkom Poljoprivrednom fakultetu, a ispitima i “knjigom” se bavi u rijetkim trenutcima kada ima vremena. Prati događanja u domaćoj poljoprivredi i dobro zna što je u njoj dobro, a što nije. "Jedna od zamjerki je isplata poticaja. Oni bi trebali biti isplaćeni unaprijed, a ne kao što je u nas," mišljenja je. Kaže još kako bi nadležni konačno trebali donijeti pravu poljoprivrednu strategiju. Prati i razne natječaje, posebice one za dodjelu nepovratnih potpora iz EU fondova mladim poljoprivrednicima. Prošle je godine, prisjeća se, ispunjavao sve uvjete za jednu od mjera iz natječaja, osim one o starosti OPG-a, pa nije uspio realizirati potporu. No, to ga nimalo nije obeshrabrilo. Vrlo brzo će se javiti na novi natječaj, ovaj put na natječaj prema mađarskom modelu.

"U nas za javljanje na natječaje treba potrošiti dosta novca, budući da treba priložiti već gotov projekt i slično. U slučaju da natječaj ne prođe - nikom ništa. Mađari to rade drukčije, jer se kod njih sve plaća tek ako eventualno natječaj dobro prođe," ističe. Nije član nijedne političke stranke. Politika ga, tvrdi, uopće ne zanima. Na upit što poručuje mladima, kaže kako je to, globalno gledajući, teško reći. "Imao sam sreću i mogućnost. Prije svega, odlučio sam ostati i nastaviti obiteljsku tradiciju. Zato ne mogu savjetovati da ostanu oni koji takve mogućnosti nemaju. Svi dobro znamo kako je teško naći posao, što sasvim dovoljno govori," naglašava, podvlačeći kako se osobno nikada nije pokajao što je ostao na selu, bez obzira na to što njegov posao nema radnog vremena...

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje