PROCJENE ŠTETA

Smrtonosna bolest masline Europu bi mogla koštati milijarde

Globalno selo
Fotografija:
Bakterija Xylella fastidiosa, koja uzrokuje sušenje stabala masline, u Europi bi za 50 godina mogla prouzročiti štetu veću od 20 milijardi eura, pokazuju posljednje znanstvene procjene

Xylella fastidiosa smatra se jednom od najštetnijih bakterija, a osobito je opasna za stabla masline. U Europi se pojavila u talijanskoj regiji Puglia 2013. godine. Otad je zabilježena i u Španjolskoj, Francuskoj i Portugalu.

Talijanski Institut za održivu zaštitu bilja napravio je istraživanje u kojem je razmotrio različite scenarije što će se dogoditi ako nestane proizvodnje maslina na primjeru Italije, Španjolske i Grčke, koje zajedno proizvode 95% europskih maslina.

Ako se u Španjolskoj nastavi scenarij odumiranja stabala masline zbog ove bakterije, to će je u idućih 50 godina koštati 17 milijardi eura. Italiju bi u istom vremenu to koštalo preko pet milijardi, a Grčku manje od dvije milijarde eura. 

"Očekivani učinak mogao bi biti nedostatak opskrbe, a očekivao bih i da će cijene porasti, što će štetiti potrošačima", rekao je glavni autor istraživanja, Kevin Schneider sa Sveučilišta Wageningen u Nizozemskoj za BBC

Znanstvenici su upozorili i da sušenje maslinika na Mediteranu, osim što utječe na proizvodnju maslina i maslinovog ulja, ima teško sagledive turističke i kulturološke posljedice.

Procjenjuje se da je u Italiji od pojave ove bolesti stradalo 60% uroda maslina. Bakterija se prenosi prirodnim širenjem, putem kukca-vektora i trgovinom, putem sadnog materijala. Temeljne mjere zaštite od bolesti koje uzrokuje Xylella fastidiosa su proizvodnja nezaraženog sadnog materijala, suzbijanje vektora koji prenose bakteriju, uništavanje zaraženih biljki domaćina te selekcija i uzgoj otpornih ili tolerantnih sorata bilja. Dosad su potvrđene dvije sorte masline otporne na ovu opasnu bakteriju.