Globalno selo

Spašeno 36 tradicijskih i umjetničkih obrta u Sisačko-moslavačkoj županiji

Globalno selo
1. Festival maslina u Zagrebu, Zagrebački Velesajam Fotografija: Morana Begač
Potpore po desetak tisuća kuna dobili su dimnjačari, krojači, staklari, tokari, proizvođači suvenira, licitari, urari, lončari, limari, frizeri...

Sisačko-moslavačka županija je pomažući očuvanju tradicijskih i umjetničkih obrta, dodijelila bespovratne potpore za 36 obrta, koji su zadovoljili natječajne kriterije, u ukupnom iznocu od 350.000 kuna.

 Taj novac obrtnici će koristiti za nabavku opreme i alata, uređenje obrtničkih radionica ili sufinanciranje troškova poslovanja.

 Potpore od po desetak tisuća kuna dobili su dimnjačari, krojači, staklari, tokari, proizvođači suvenira, licitari, urari, lončarilimari, frizeri i slični obrti.

 Obrtništvo u cijeloj Hrvatskoj prolazi kroz krizu, a u Sisačko-moslavačkoj županiji opstala su tek 1962 obrta, što je najmanji broj do sada, istaknuo je u četvrtak prilikom potpisa ugovora u prostoru Županijske obrtničke komore u Sisku župan Ivo Žinić.

 Zbog toga Sisačko-moslavačka županija kroz osam različitih mjera i poticaja iz proračunskih sredstava izdvaja 5,4 milijuna kuna. Kroz te je mjere lani u županiji očuvano oko 600 radnih mjesta, a otvoreno je i 300 novih.
  Župan Žinić također je pozvao obrtnike da koriste povoljne poduzetničke kredite, čije kamate, kroz subvencije županije, gradova i općina, iznose tek jedan posto.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje