NOVA POŠAST

Talijanske voćnjake napali smrdljivi martini

Globalno selo
Fotografija:
Dok su u Hrvatskoj snijeg i hladnoća ozbiljno ugrozili urod voća u pojedinim regijama, na sjeveru Italije se ponovo pojavila invazija smrdljivih martina, koji su 2019. prouzročili štetu od 500 milijuna eura

Osim s koronavirusom, poljoprivrednici na sjeveru Italije bore se i s još jednom invazijom smrdljivih martina (Halyomorpha halys), izvijestio je POLITICO. 

Europska komisija odobrila je sredstva za šest regija na sjeveru Italije kako bi im pomogla u borbi protiv štetočine koja je samo prošle godine u Italiji prouzročila štetu od 500 milijuna eura. 

Talijani su u strahu za čitave nasade krušaka, bresaka, nektarina, jabuka, kivija, trešanja i marelica zbog kukca koji može ugroziti preko 100 biljnih vrsta, a sumnja se da je u Italiju stigao iz SAD-a i Švicarske. Ova vrsta kukca porijeklom iz Azije prvi put je u Italiji zabilježena 2012. godine. 

Talijanska vlada je dozvolila korištenje predatorske samurajske ose (Trissolcus japonicus), koja bi se mogla boriti s ovom opasnom štetočinom, a Lombardija je uložila preko 10 milijuna eura u zaštitne mreže.