EUROPSKI PROIZVOĐAČI ZABRINUTI

Tko će ovoga ljeta i jeseni brati jabuke, kruške i grožđe?

Globalno selo
Fotografija:
Europski proizvođači zabrinuti su za sudbinu ljetnih i jesenjih berbi jabuka, krušaka i grožđa zbog mogućnosti ponovnog uvođenja karantena, zatvaranja granica i nedostatka sezonskih radnika iz inozemstva

Europski proizvođači spremaju se na berbe jabuka, krušaka i grožđa, no ove godine nemaju što slaviti, javlja u petak Reuters.

Mnogi su u strahu zbog novog vala pandemije COVID-19, kakav je trenutno pogodio Španjolsku. U toj zemlji su uvedene lokalne karantene te postoji rizik da će im privremeno biti onemogućeno zapošljavanje migrantskih radnika na koje se dugo oslanjaju. 

"Zabrinuti smo", kaže Daniel Sauvaitre, predsjednik francuskog Nacionalnog udruženja proizvođača jabuka i krušaka (ANPP) i zamjenik predsjednika Udruženja proizvođača svježeg voća i povrća (Interfel). "Imali smo radnu snagu za prorijeđivanje u voćnjacima i berba djeluje prilično dobro. No, moguće je da imamo zemlju koja se ponovno zatvara", rekao je. 

Zabrinjava povećan broj zaraženih radnika na plantažama u južnoj Francuskoj te činjenica da radnici žive u skučenim i prenatrpanim prostorima. Taj problem je potvrdio i slučaj zaraze koji se dogodio ranije ovoga mjeseca na jednoj farmi povrća u Engleskoj, gdje se koronavirusom zarazilo 70 radnika. 

"Uobičajeno bi bilo da je 1% radnika iz Velike Britanije, a ove godine je za neke proizvođače taj broj povećan na 20 do 30%", kaže Ali Capper, proizvođač jabuka i krušaka iz središnje Engleske, koji predsjedava Odborom za hortikulturu Nacionalne unije farmera (NFU).

U Portugalu su se proizvođači bobičastog voća okrenuli radnicima iz južne Azije, koji su već bili u zemlji i izgubili poslove u turizmu. No, u rujnu će mnogi od njih najvjerojatnije ponovno raditi u turizmu pa preostaje pitanje tko će brati jabuke. 

Francuska pokrajina Champagne za berbu grožđa svake godine angažira od 100.000 do 120.000 sezonskih radnika, od čega 27% dolazi iz inozemstva. U slučaju da se ponovo zatvore granice, proizvođači kontaktiraju sveučilišta i burze, kako bi osigurali dovoljan broj radnika, otkriva Christophe Pernet, predsjednik Glavnog sindikata vinara Champagne (SGV).

Prema istraživanju koje je Sveučilište u Antwerpu provelo na gotovo 11.000 ljudi u 11 zemalja, Europljani su u doba karantene počeli jesti zdravije i konzumirali više voća i povrća nego prije.  No, sezonski radnici koji su odradili proljetne berbe u velikom su se broju vratili u svoje zemlje, a lokalni radnici nisu toliko produktivni, što proizvođačima predstavlja dodatni trošak.