Globalno selo

Tolušić: Zakon o otocima treba redefinirati i poboljšati

Globalno selo
Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Fotografija: Goran Jakuš/PIXSELL
Na sastanku s predstavnicima Vijeća Otočkog sabora istaknuta je potreba revizije Zakona o otocima, s naglaskom na izjednačavanje uvjeta poslovanja gospodarstvenika na otocima i kopnu, te revizije Zakona o regionalnom razvoju, s ciljem ulaska otoka u potpomognuta područja. Nužnim je ocijenjena i izmjena Pravilnika o povlaštenom prijevozu putnika u pomorskom prometu, kako bi otočani po povlaštenoj tarifi mogli putovati s otoka na otok.

Sadašnji Zakon o otocima prilično je zastario i treba ga redefinirati i poboljšati neke njegove propise, poručio je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, nakon što je u Zadru sudjelovao na sastanku koji je Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović održala s Vijećem Otočkog sabora. Predsjednica će u Zadru boraviti tjedan dana i u tu je svrhu u tom gradu otvorila svoj privremeni ured, najavivši tom prilikom kako joj nakana u suradnji s Vladom potaknuti nove projekte za razvoj i revitalizaciju otoka.

Na sastanku s predstavnicima Vijeća Otočkog sabora istaknuta je potreba revizije Zakona o otocima, s naglaskom na izjednačavanje uvjeta poslovanja gospodarstvenika na otocima i kopnu, te revizije Zakona o regionalnom razvoju, s ciljem ulaska otoka u potpomognuta područja. Nužnim je ocijenjena i izmjena Pravilnika o povlaštenom prijevozu putnika u pomorskom prometu, kako bi otočani po povlaštenoj tarifi mogli putovati s otoka na otok. Sastanku su uz Predsjednicu sudjelovali i ministar Tomislav Tolušić i zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Miro Škrgatić.

"Ministarstvo regionalnog razvoja uspostavilo je odličnu suradnju s Otočnim saborom i Otočnim vijećem koje se, nažalost, u protekle četiri godine sastalo samo dva puta, što smatram da je izrazito loše. Sadašnji Zakon o otocima prilično je zastario, treba ga redefinirati i poboljšati neke propise unutar njjega. Ali, najviše je bilo riječi o indeksu razvijenosti jer su neki otoci svrstani u istu kategoriju kao i mjesta na kopnu kojima administrativno pripadaju, zbog čega su otoci napravili dva, tri koraka unatrag u odnosu na druga mjesta. To ih sprječava i u privlačenju sredstava iz EU fondova", istaknuo je Tolušić.

Kornatsko otočje

Otoke treba potaknuti na razvoj

Za sve navedene probleme kazao je kako ih se može riješiti u vrlo kratkom roku, za najviše tri do četiri mjeseca, uz puno bolju komunikaciju nego što je bila dosad, rekao je Tolušić nakon sastanka. Naglasio je kako su otoci, otočni načelnici, Otočni sabor i Otočno vijeće partneri, kolege i prijatelji, "a ne da se stvara dojam da Vlada nešto radi bez komunikacije s njima".

Prvih nekoliko sati otkako je otvoren Ured Predsjednice u Zadru, Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s rektoricom Zadarskoga sveučilišta Dijanom Vican, gradonačelnikom Božidarom Kalmetom i županom Stipom Zrilićem te predstavnicima braniteljskih udruga. Novinarima je izjavila kako će najvažniji dio njezina boravka u Zadru i Zadarskoj županiji biti vezan uz probleme otoka, o čemu je razgovarala i s predsjednikom Otočnog sabora Denisom Barićem.

"Otočani mogu biti zadovoljni, mi kao udruga uspostavili smo kontakt i, čini se, počeli rješavati neke probleme koji su se godinama gomilali. Na sastanku je bilo riječi i o proračunu, iz kojega će se ove godine mnogo manje izdvajati za otoke nego prije. Dobili smo obećanje ministra Tolušića i doministra Škrgatića da otočani neće osjetiti probleme s vodoopskrbom, ni u putničkom prijevozu, a bude li potrebno intervenirati, Vlada će pronaći novac za pokrivanje svih troškova", kazao je Barić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje