Povijesni dogovor

Trgovinski sporazum između Velike Britanije i Japana zapečaćen sirom

Globalno selo
Fotografija:
Britanska ministrica trgovine Liz Truss japanskom ministru Thoshimitsu Motegi predstavila je u četvrtak britanski sir Stilton kojim je zapečaćeno potpisivanje trgovinskog sporazuma između Ujedinjenog Kraljevstva i Japana.

Britanski je sir postao simbol pregovora koji su rezultirali povijesnim tgovinskim sporazumom s Japanom, prvim koje je Ujedinjeno Kraljevstvo sklopilo izvan Europske Unije. Osoblje japanskog ministra vanjskih poslova čak je dalo dio sira Motegi da kuša za svoj rođendan, a Liz Truss Japanu je omogučila povlašten pristup plavom siru i ostalim autohtonim britanskim sortama i time proširila sporazum, piše Politico EU. 

"Četvrtak je bio važan datum za Britaniju. Pokazalo se što sve možemo kao neovisna trgovačka nacija. Osiguravali smo odredbe i u područjima poput tehnologije i usluga koje su ključne za budućnost naše zemlje i preoblikovanje našeg gospodarstva", kazala je britanska ministrica trgovine te istakla kako sporazum ima šire strateško značenje za ulazak UK-a na indopacifičko tržište. 

Britanske tvrtke, poljoprivrednici i proizvođači sira imat će benefit od sporazuma koji je važan korak prema širenju UK-a na indopacifičko tržište te pridruživanju Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu za transpacifičko partnerstvo (CPTPP) u azijsko-pacifičkoj regiji. Veći japanski investitori u Velikoj Britaniji poput Nissana i Hitachija plaćat će manje carine na dijelove iz Japana. kriričari pak tvrde da sporazumi koje Ujedinjeno Kraljevstvo namjerava sklopiti sa zemljama diljem svijeta neće nadomjestiti izgubljeni izvoz u Europsku uniju ako se ne postigne dogovor s Bruxellesom.