RATNI ZAKON

Trump je naredio otvaranje svih postrojenja za preradu mesa

Globalno selo
Fotografija:
Američki predsjednik Donald Trump pozvao se na zakon koji je donesen u vrijeme Korejskog rata te naredio otvaranje postrojenja za preradu mesa, koja su zatvorena zbog zaraze radnika koronavirusom

Predsjednik SAD-a Donald Trump proglasio je pogone za preradu mesa institucijama od kritične važnosti za nacionalnu infrastrukturu, zbog čega im je naloženo otvaranje i pokretanje proizvodnje, iako su posljednjih tjedana postale epicentri zaraze koronavirusom.

Kako izvještava POLITICO, Trump je u utorak izdao direktivu državnom tajniku za poljoprivredu Sonnyju Perdueu da osigura nastavak proizvodne aktivnosti mesne industrije. Kako bi bio u mogućnosti donijeti ovu odluku, Trump se pozvao na zakon koji je donesen 1950. godine, u vrijeme Korejskog rata, a koji predviđa veće ovlasti predsjednika nad poslovanjem tvrtki sa svrhom postavljanja prioriteta i nacionalne obrane.

Prema izdanoj naredbi, američki prerađivači mesa moraju raditi maksimalnim mogućim kapacitetom kako bi osigurali da američki građani budu snabdjeveni dovoljnom količinom govedine, svinjetine i piletine.

Masovne eutanazije

Business Insider je 27. travnja objavio kako će samo u jednom od postrojenja za preradu piletine u američkom gradu Delawareu biti eutanazirano dva milijuna pilića zbog nedostatka radne snage uzokovanog koronavirusom. Jedan od najvećih proizvođača mesa u SAD-u, tvrtka Tyson, objavila je u nedjelju plaćen oglas preko cijele stranice u novinama u kojem poručuje kako prehrambeni lanac puca. Njihov predsjednik John Tyson najavio je eutanaziju milijuna grla stoke. 

Reuters je istog dana objavio kako je vlasnik farme svinja u saveznoj državi Iowi bio prisiljen radnicima narediti da krmačama koje su trebale okrmiti 7.500 odojaka daju injekcije kako bi pobacile mladunčad. U toj državi je jedan poljoprivrednik izjavio kako je dio grupe od devet proizvođača koji tjedno eutanaziraju 125 najmanjih odojaka. U Minnesoti je jedna obitelj morala mirno promatrati kako je na njihovu farmu došla grupa zaposlenika prerađivačke kompanije Daybreak Foods Inc i ugljičnim dioksidom eutanazirala 61.000 kokoši nesilica. Daybreak Foods se bavi prodajom tekućih jaja restoranima i vlasnik je 14,5 milijuna kokoši. Njihov izvršni direktor William Rehm odbio je odgovoriti na pitanje koliko kokoši je tvrtka eutanazirala.

Već smo pisali o tvrtki Smithfield, koja pokriva oko 15% prerade mesa u SAD-u, a koja je zatvorila nekoliko svojih tvornica u travnju nakon što je više od 500 zaposlenika zaraženo koronavirusom. Nakon ove predsjedničke odluke, vjerojatno će ih otvoriti jer je kazna za nepridržavanje zakona na koji se Trump pozvao 10,000 dolara ili godina dana zatvora, ili oboje.