Eksperiment u vakuumu

U Francuskoj će kušati vino koje je godinu dana 'odležalo' u svemiru

Globalno selo
Fotografija:
12 boca francuskog vina i 320 stabiljki vinove loze sorti cabernet i merlot godinu su dana proveli u Zemljinoj orbiti kako bi se ispitao utjecaj teških klimatskih uvjeta

Međunarodna svemirska postaja prošli je tjedan natrag na Zemlju poslala 12 boca francuskog vina i 320 stabljiki vinove loze sorti merlot i cabernet. Vino i loza proveli su godinu dana u Zemljinoj orbiti, a cilj je bio ispitati kemijske procese koji će se odvijati u vinu u bestežinskom stanju te hoće li vinova loza moći preživjeti u nepoznatim klimatskim uvjetima.

Kapsulom tvrtke Space X vinova loza i vino spušteni su u srijedu u Meksički zaljev. Vino je u orbiti bilo pohranjeno u čeličnim cilindrima kako se ne bi razbilo, a boce će biti otvorene i ispitane krajem veljače. Tada će kompanija Space Cargo Unlimited održati kušanje svemirskog vina u francuskoj pokrajini Bordeaux na kojoj će se okupiti ponajbolji vinski znalci. Nakon toga slijede mjeseci kemijskih ispitivanja čiji će rezultati pokazati je li boravak u svemiru utjecao na sedimentaciju i mjehuriće u vinu.

"Misija nam je bila pridonijeti znanosti, a cilj pronaći nova rješenja za poljoprivredu budućnosti, no moram priznati da će kušanje vina biti zabavan pothvat", kazao je Guardianu Nicolas Gaume, izvršni drektor kompanije Space Carga.

Zbog klimatskih promjena, dodaje, poljoprivredni proizvodi poput grožđa morat će se prilagoditi na teže uvjete. Ovakvim eksperimentima kompanija nastoji učiti iz ponašanja biljaka u stresnim situacijama kao što je vakuum te svoja otkrića iskoristiti kako bi biljke na zemlji učinila otpornijima.

S druge strane, objašnjava Gaume, u dalekoj budućnosti kada će se kolonizirati Mjesec i Mars, oni koji budu živjeli tamo, poželjet će uživati u užicima koje im pružaju poljoprivredne kulture sa Zemlje kao što je vino.