ZABRINUTI ZBOG ŠTETE

U Francuskoj se pojavio virus koji napada rajčicu

Globalno selo
Fotografija:
U Francuskoj je izdano upozorenje zbog pojave virusa ToBRFV, koji napada rajčicu, papriku i chilli, a najugroženiji nasadi su oni u plastenicima

Francusko Ministarstvo poljoprivrede izdalo je upozorenje proizvođačima nakon što se na zapadu te zemlje pojavio virus ToBRFV, koji napada rajčicu, papriku i chilli.

Virus se pojavio na farmi u okrugu Finistère na krajnjem zapadu zemlje, a dva plastenika za koja se sumnja da su zaraženi virusom stavljeni su u izolaciju, izvijestio je Euronews.

Virus ToBRFV prvi put se pojavio u Izraelu 2014. godine, a otad je zabilježen u Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Grčkoj, Velikoj Britaniji i Španjolskoj.

U Francuskoj upozoravaju uzgajivače da poslije svakog dodirivanja ploda, biljke ili sjemena rajčice dobro operu ruke kako bi se spriječilo potencijalno širenje bolesti. Virus nije štetan za ljude.

ToBRFV, koji zahvaća i do 100% biljke, može se pojaviti na bilo kojim oblicima usjeva, no šteta koja nastaje njegovom pojavom najveća je u plastenicima. Širenje ovog virusa imalo bi velike posljedice na francuski poljoprivredni sektor, upozorilo je francusko Ministarstvo poljoprivrede. U toj je zemlji 2018. godine proizvedeno 712,000 tona rajčica.