POTENCIJALNA PANDEMIJA

U Kini se pojavio novi oblik virusa svinjske gripe

Globalno selo
Fotografija:
U Kini se pojavio novi oblik virusa svinjske gripe, koji može preći na čovjeka i ima potencijal izazivanja svjetske pandemije, upozoravaju znanstvenici

U Kini se pojavio novi virus svinjske gripe koji ima potencijal prerastanja u pandemiju, objavili su u utorak svjetski mediji. 

Znanstvenici su ustanovili kako se virus pojavio nedavno, sa svinjama kao nositeljima, ali ima potencijal prelaska na čovjeka, izvijestio je BBC. Postoji bojazan da će virus dalje mutirati i lako se prenositi sa čovjeka na čovjeka te tako izazvati globalnu pandemiju.

Zasad je ljudski imunitet vrlo mali ili ne postoji, upozoravaju kineski znanstvenici te u zaključku istraživačkog članka objavljenog u stručnom časopisu Nacionalne akademije znanosti SAD-a preporučuju intenzivan monitoring virusa i njegovog prelaska na radnike na farmama svinja. 

"Kina pažljivo prati razvoj događaja na ovom planu. Poduzet ćemo sve potrebne mjere kako bismo spriječili širenje bilo kakvih virusa", izjavio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian na današnjoj konferenciji za medije, a prenio Reuters.

Dostupna cjepiva ne štite od novog oblika svinjske gripe, koji su znanstvenici nazvali G4 EA H1N1. Prva pandemija svinjske gripe nastala mutacijom sezonskog virusa gripe H1N1 proglašena je 2009. godine. Pojavila se u Meksiku i nije se pokazala toliko smrtonosnom koliko se na početku očekivalo. U Hrvatskoj je tada zaraženo preko 57.000 osoba, a preminulo ih je tridesetak.