VLASTI U STRAHU

U Njemačkoj se sumnja na pojavu afričke svinjske kuge

Globalno selo
Fotografija:
U blizini njemačke granice s Poljskom pronađena je lešina divljeg vepra, za koju se sumnja da je zaražena afričkom svinjskom kugom

U istočnoj njemačkoj saveznoj državi Brandenburg pojavio se slučaj za kojeg se sumnja da je riječ o afričkoj svinjskoj kugi, objavila je u srijedu njemačka ministrica poljoprivrede Julija Klöckner.

Kako javlja Reuters, sumnja se da je afričkom svinjskom kugom zaražena lešina divljeg vepra pronađena u blizini njemačko-poljske granice. Uzorak je poslan na analizu na Institut Friedrich-Loeffler. 

Posljednjih mjeseci u zapadnoj Poljksoj potvrđeni su slučajevi zaraze afričkom svinjskom kugom u populaciji divljih svinja. Jedan slučaj zabilježen je samo 10 km od njemačke granice, što je izazvalo zabrinutost njemačkih vlasti. Slučajevi zaraze potvrđeni su u 10 europskih zemalja.

Milijuni svinja uginuli su od pojave ove bolesti u Kini i drugim azijskim državama. Njemačke vlasti u strahu su od izbijanja zaraze koja bi ugrozila izvoz svinjetine u Kinu i na ostala tržišta. Njemačka je između siječnja i travnja ove godine u Kinu izvezla 158.000 tona svinjetine vrijedne 424 milijuna eura, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani, pokazuju podaci Njemačkog državnog statističkog ureda.