Budućnost energetike

U švicarskim Alpama izgrađena prva planinska solarna farma na svijetu

Globalno selo
Fotografija:
Visoko u švicarskim Alpama atmosfera je rjeđa, sunčevo zračenje jače, a zimi snijeg dodatno reflektira sunčevu svjetlost

Federalni ured za energiju je po četrnaesti put dodijelio prestižnu švicarsku energetsku nagradu Watt d'Or, a pobjednici u kategoriji obnovljivih izvora energije su tvrtke Romande Energie i ABB Switzerland. Nagrađena je njihova plutajuća solarna elektrana koja se nalazi na jezeru Lac des Toules u švicarskom Valaisu, i to na zavidnoj nadmorskoj visini od 1.810 metara.

Ovo jezero već služi za potrebe hidroelektrane, ali na njemu se posljednje dvije godine prikuplja i solarna energija. Visoko u švicarskim Alpama atmosfera je rjeđa, sunčevo zračenje jače, a zimi snijeg dodatno reflektira sunčevu svjetlost. Kako se navodi u priopćenju tvrtke Romande Energie, jedinstveni alpski uvjeti omogućuju još učinkovitije djelovanje solarnih panela koji na nižoj nadmorskoj visini mogu prikupiti 50 posto više energije od sličnih plutajućih solarnih elektrana. 

„Naš pilot projekt godišnje proizvodi oko 800 MWh električne energije, što je dovoljno za napajanje 225 lokalnih kućanstava“, kazao je voditelj projekta Guillaume Fuchs. Solarna elektrana je izgrađena na 36 plutajućih teglenica te zauzima površinu od 2.240 četvornih metara. Plutajuće solarne elektrane imaju velik potencijal, a ovaj se pilot projekt tek treba dokazati tijekom probnog razdoblja od dvije godine.

U njegov je razvoj uloženo više od 2,2 milijuna eura, a sama izgradnja trajala je šest godina i deset mjeseci, odnosno dovršen je u prosincu 2019. godine. Prvi rezultati ohrabruju zbog čega Romande Energie 2022. godine planira proširiti postrojenje i proizvoditi 22 milijuna kWh električne energije, što je ekvivalent prosječnoj potrošnji 6.100 kućanstava.