Nevolje u industriji

U američkim trgovinama nedostaje mesa, izvoz u Kinu je učetverostručen

Globalno selo
Fotografija:
Nakon što je afrička groznica desetkovala kinesko svinjogojstvo, cijena američke svinjetine porasla je u Kini

Američki predsjednik Donald Trump naredio je da postrojenja za preradu mesa ostanu otvorena kako bi zaštitio zalihe hrane u zemlji usprkos tome što su se mnogi radnici u njima razboljeli i umrli, javlja Reuters. I dok su američki potrošači suočeni s nestašicama mesnih proizvoda, meso se pojačano izvozi u Kinu, pokazala je Reutersova analiza. 

Trump koji trenutno vodi ogorčeni spor s Pekingom oko problema koronavirusa, 28. travnja aktivirao je Akt o obrambenoj proizvodnji iz 1950. kako bi postrojenja za preradu mesa ostala otvorena. Sada se susreće s kritikama dijela zakonodavaca, potrošača i radnika mesne industrije zbog nepotrebnog rizika od zaraze Covidom-19 kojem su izloženi zaposlenici postrojenja za preradu mesa za potrebe kineskog tržišta. 

Kupci mesnih proizvoda u Kini uvoze proizvode iz čitavog svijeta nakon što je, paralelno s koronakrizom, zarazna bolest desetkovala kinesko svinjogojstvo koje je najveće u svijetu te uzrokovala vrtoglavi porast cijena svinjetine. Nastali šok doveo je do toga da Kina američko meso plaća više no i jedna druga zemlja. 

Velike kompanije za preradu mesa poput Smithfield Foods (u kineskom vlasništvu), brazilskog JBS USA i Tyson Foods Inc privremeno su zatvorili dvadesetak svojih postrojenja u SAD-u jer je koronavirus inficirao tisuće njihovih zaposlenika pa su trgovački lanci upozoravali da bi moglo doći do nestašica. Neki su nastavili s radom u ograničenim uvjetima jer su mnogi radnici ostali kući zbog straha od zaraze. 

Zbog poremećaja u radu, američki potrošači mogli bi imati čak 30% manje mesa u svojim supermarketima do kraja svibnja, a cijene će biti 20% više no lani u istom periodu, prema podacima do kojih je došao američki ekonomist Will Sawyer koji radi u kreditornom poduzeću za poljoprivrednike CoBank. 

I dok se zalihe svinjetine u SAD-u smanjuju, a broj zaklanih svinja pao je za 40%, izvoz svinjetine u Kinu se učetverostručio u istom periodu, stoji u podacima koje je objavilo američko Ministarstvo poljoprivrede. Iz Bijele kuće Reutersu su odbili komentirati situaciju.