NOVI TRENDOVI

Zbog nedostatka sezonskih radnika raste interes za robote berače

Globalno selo
Fotografija:
Poteškoće s pronalaskom sezonskih radnika u ovogodišnjim berbama aktualizirale su postignuća na polju robotike u poljoprivrednom uzgoju

Nedostatak radnika požurio je razvoj pametnih berača voća i povrća, piše u srijedu Financial Times.

Britanska vlada pokrenula je kampanju "Berite za Britaniju", no potrebno je uložiti dodatni napor kako bi se radnike koji su se prijavili u ovaj program educiralo u osnovama branja voća i povrća. Kombinacija BREXIT-a i krize uzrokovana pandemijom koronavirusa naveli su mnoge poljoprivredne proizvođače na potragu za trajnim rješenjem, koje vide u umjetnoj inteligenciji.

No, dok se prototipovi robota berača još testiraju, proizvođači moraju vratiti uloženi novac, a neki su i odustali od određenih kultura. Primjer je tvrtka Pollybell sa sjevera Engleske, koja je ove godine odustala posaditi brokulu jer nisu bili sigurni da će uspjeti osigurati 50 radnika, koliko im je bilo potrebno za berbu. 

Tvrtka Dogtooth Technologies iz Cambridgea razvija nekoliko prototipova robota berača, a najviše pažnje polaže u robota koji bere jagode. "Završavamo posljednja testiranja i dokazujemo financijsku održivost, a nakon toga ćemo biti spremni za povećanje proizvodnje", izjavio je osnivač i glavni izvršni direktor Ed Herbert. 

Kako rade roboti berači jagoda?

Kamere na rukama robota skeniraju plodove i određuju njihovu 3D lokaciju. Ako je plod zreo, beru ga, nakon čega on odlazi na promatranje zrelosti, veličine i mogućih oštećenja te se pristupa pakiranju. Osim što mogu raditi cijeli dan, roboti mogu bez poteškoća raditi i noću, kad su temperature niže, što produljuje vijek ubranog voća i povrća, ističu u Dogtoothu. 

Jedan radnik može nadzirati dvanaest ovakvih robota berača, a svaki od njih radi brzinom pola čovjeka. 

Američka tvrtka Harvest Croo Robotics trenutno testira stroj sa 16 robotskih glava, od kojih svaka ima šest ruku, a svaka ruka može ubrati tri ploda u 10 sekundi. Takav jedan robot bi u 20 sati rada zamijenio 30 ljudskih berača jagoda, procjenjuje izvršni direktor Joseph McGee. 

Jagode su zbog mekoće ploda i duge sezone sazrijevanja osobito privlačne za testiranja učinkovitosti umjetne inteligencije u poljoprivrednoj proizvodnji. 

Roboti će ljudima omogućiti lakše i bolje plaćene poslove, tvrdi Vishwanathan Mohan, predavač sa Sveučilišta u Essexu. "Radit će na farmi umjesto da obavljaju ove repetativne i fizički zahtjevne poslove, koji ne donose gotovo nikakvu zaradu", kaže. 

Kad je riječ o procjenama vremenskog peroida potrebnog da bi ovakvi roboti zaživjeli u proizvodnji, mišljenja se razlikuju.

"Ako poguramo dovoljno jako i ove sezone dobijemo potvrdu koncepta, iduće sezone bismo mogli imati komercijalne robote", kaže profesor Simon Pearson sa Sveučilišta u Lincolnu. No, nisu svi toliko optimistični te mnogi smatraju da će za takav skok u razvoju poljoprivredne tehnologije biti potrebno barem desetljeće.