ZAJEDNIČKI NASTUP

Znanstvenici zahtijevaju reformu Zajedničke poljoprivredne politike

Globalno selo
Fotografija:
U dokumentu koji je potpisalo više od 3,600 znanstvenika predlaže se deset akcijskih točaka za poboljšanje Zajedničke poljoprivredne politike

Više od 3,600 znanstvenika iz svih zemalja članica Europske unije, kao i drugih država, obratilo se Europskoj komisiji dokumentom objavljenim u časopisu People and Nature, u kojem ističu deset točaka za reformiranje Zajedničke poljoprivredne politike.

Znanstvenici smatraju kako nova Zajednička poljoprivredna politika nakon 2020. godine zahtijeva drastično poboljšanje u svrhu zaštite okoliša. Tvrde kako europski političari umanjuju ambicije u području zaštite okoliša kako bi pogodovali manjini na štetu većine.

U dokumentu objavljenom 9. ožujka, 22 ekologa, ekonomista i agronoma, koje su koordinirali Njemački centar za istraživanje integrativne bioraznolikosti (iDiv ), Centar Helmholtz za ekološka istraživanja (UFZ) i Sveučilište u Rostocku, uputilo je europskim političarima deset akcijskih točaka kojima bi se Zajednička poljoprivredna politika usmjerila prema većoj funkcionalnosti u smjeru zaštite okoliša, borbe protiv klimatskih promjena, održivosti i boljeg upravljanja javnim novcem.

Znanstvenici zahtijevaju transformaciju izravnih plaćanja u plaćanja sa svrhom javnog dobra, dovoljnu podršku za učinkovito usporavanje klimatskih promjena, dovoljnu podršku za učinkovite instrumente održavanja bioraznolikosti i ekosustava, inovativni pristup kreiranju i implementaciji mjera koje odgovaraju na izazove u zaštiti okoliša, poboljšanje prostornog planiranja i kolaborativnu implementaciju mjera usmjerenih na krajolik, postavljanje S.M.A.R.T. ciljeva u strateške planove, reviziju indikatora u skladu s postojećim globalnim ciljevima i konvencijama, jačanje monitoringa, suočavanje s globalnim učincima Zajedničke poljoprivredne politike te poboljšanje upravljanja i reformu Politike. 

U svrhu odgovaranja na izazove održivosti u Zajedničkoj poljoprivrednoj politici, akcija je nužno potrebna, upozoravaju znanstvenici.