Konferencija o ZPP

Jandroković otvorio međuparlamentarnu konferenciju o budućnosti hrane i poljoprivrede

Hrvatski sabor Fotografija: Patrik Macek/PIXSELL
Prijedlog zakonskog okvira Zajedničke poljoprivredne politike za sljedeće programsko razdoblje predstavit će povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan, a potom će uslijediti rasprava o: procesu usvajanja nacionalnih strateških planova, istraživanjima u poljoprivredi, sigurnosti i kvaliteti hrane, generacijskoj obnovi ruralnih područja i lokalnoj zajednici i ruralnom razvoju.

“Poljoprivreda je oduvijek bila snažna sastavnica europskog načina života i identiteta, i to mora ostati, poručio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković otvarajući međuparlamentarnu konferenciju „Uloga parlamenata u oblikovanju budućnosti hrane i poljoprivrede“ koja se u četvrtak i petak održava u Hrvatskom saboru.

Izrazio je zadovoljstvo što je Konferencija okupila velik broj zastupnika, čak iz 20 država članica Europske unije, ali i dužnosnike triju institucija Unije – Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća, radi rasprave o budućnosti jedne od najstarijih i najvažnijih europskih politika, Zajedničke poljoprivredne politike.

“To je potvrda da je Hrvatski sabor, iako nacionalni parlament najmlađe države članice EU, prepoznao institut međuparlamentarne suradnje, ali i političkog dijaloga u Uniji, kao važne instrumente za utjecaj u donošenju europskih odluka, rekao je Jandroković.

Sabor je, istaknuo je, prepoznao trenutak, ali i potrebu da se o budućoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici provede konkretna rasprava nacionalnih parlamenata s institucijama Europske unije i drugim zainteresiranim dionicima.

Objasnio je zašto je to važno.

“Zato jer novi Višegodišnji financijski okvir naglašava nove prioritete Unije za iduće razdoblje. I Zajednička poljoprivredna politika nema više položaj kakav je nekad imala", rekao je Jandroković.

Naglasio je da se Unija danas suočava s brojnim izazovima zbog kojih u prvi plan svog djelovanja stavlja sigurnost i politike koje neposredno tome pridonose.

"Međutim, sigurnost treba razmatrati u širem smislu. EU će biti sigurna ako preuzme aktivnu ulogu globalne sile i bude dovoljno snažna da može zaštiti svoje građane od unutarnjih i vanjskih prijetnji, od terorizma do klimatskih promjena. Ali i ako bude gospodarski snažna i konkurentna u sve povezanijem svijetu te ako ponovo preuzme vodeću ulogu među trgovinskim silama, u tom gospodarskom osnaživanju, važno mjesto ima poljoprivreda”, poručio je Jandroković.

Predstavnici 21 države i 25 matičnih odbora

Međuparlamentarna konferenciji okupila je predstavnike odbora nadležnih za poljoprivredu i ruralni razvoj nacionalnih parlamenata država članica EU (21 država članica i 25 izaslanstava matičnih radnih tijela), Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta, Europske komisije, hrvatskog Ministarstva poljoprivrede i značajnijih sektorskih udruženja.

Prijedlog zakonskog okvira Zajedničke poljoprivredne politike za sljedeće programsko razdoblje predstavit će povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan, a potom će uslijediti rasprava o: procesu usvajanja nacionalnih strateških planova, istraživanjima u poljoprivredi, sigurnosti i kvaliteti hrane, generacijskoj obnovi ruralnih područja i lokalnoj zajednici i ruralnom razvoju.

Drugog dana Konferencije, sudionicima će se obratiti predsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskoga parlamenta Czeslawa Siekierskog.

Predstavit će se i presjek održanih rasprava i razmjena mišljenja i gledišta između zastupnika i predstavnika sektorskih udruženja kao i predložiti teme za daljnje rasprave između nacionalnih parlamenata o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike nakon 2020. godine.

Sudionici Konferencije u petak će imati priliku upoznati se s hrvatskim poljoprivrednim proizvodima i njihovim proizvođačima.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje