Žene upravljaju sa 30 posto OPG-a

Niti jedna zemlja EU u Programu ruralnog razvoja nema mjere za ruralne žene

Saborski odbor za poljoprivredu Fotografija: Ministarstvo poljoprivrede
Izvješće hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Petir o ženama i njihovoj ulozi u ruralnim područjima usvojeno je krajem veljače na zajedničkoj sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj (AGRI) i Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova (FEMM) Europskog parlamenta

„Žene čine manje od 50 posto ukupnog radno sposobnog stanovništva u ruralnim područjima EU-a, ali samo oko 45 posto ukupnog gospodarski aktivnog stanovništva te upravljaju sa svega 30 % obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.  Tijekom 2014. žene su ostvarile oko 35 % ukupnog radnog vremena u poljoprivredi, odnosno bile su zaposlene na 53,8 % nepunog radnog vremena i 30,8 % punog radnog vremena, što je znatan doprinos poljoprivrednoj proizvodnji. Osim toga na poljoprivrednim gospodarstvima obavljale su i druge radove ( briga o obitelji i domaćinstvu) koji je često okarakteriziran kao „nevidljiva“, izjavila je danas na odboru za poljoprivredu Hrvatskog sabora zastupnica u EU parlamentu.

Izvješće hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Petir o ženama i njihovoj ulozi u ruralnim područjima usvojeno je krajem veljače na zajedničkoj sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj (AGRI) i Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova (FEMM) Europskog parlamenta.

Petiri je izvješće sastavila ispred odbora FEMM i Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP), a suizvjestiteljica ispred odbora AGRI je španjolska zastupnica Maria Lidia Senra Rodriguez (GUE / NGL).

Petir naglašava kako je “zabrinjavajuće“ da niti jedna država članica EU nije dosad uspostavila tematski potprogram za žene u ruralnim prostorima u sklopu programa za ruralni razvoj, kakav primjerice postoji za mlade poljoprivrednike, iako je to predviđeno Europskim poljoprivrednim fondom za ruralni razvoj. Smatra kako je iznimno važno da se prilikom reforme Zajedničke poljoprivredne politike u budućnosti zadrže odredbe o tematskim potprogramima o ženama u ruralnim područjima, te ujedno potakne države članice da iskoriste i aktiviraju te potprograme s obzirom na to da oni mogu biti važni za otvaranje radnih mjesta za žene u ruralnim područjima.

„Važno je promovirati poljoprivredu i rad na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu kako bismo ohrabrili mlade, a posebno žene, da ostaju živjeti na selu i nastave se baviti poljoprivredom. Mladi su jamac opstanka ruralnog prostora“, rekla je Petir. Naglasila je i kako je važno osigurati seoskim ženama socijalnu zaštitu i individualna prava - pravo na porodiljni dopust, zdravstveno osiguranje, pristojna primanja i dostojnu mirovinu. Poznato je da se ona zalaže za uvođenje minimalne nacionalne mirovine koja je posebno važna za žene na selu koje su se cijeli život bavile poljoprivredom i domaćinstvom te nemaju nikakva primanja.

"To je važna mjera koja će im osigurati dostojanstven život u starosti", ističe Petir.

U izvješću se napominje kako su žene u ruralnim područjima često nedovoljno zastupljene u tijelima za donošenje odluka, kao što su poljoprivredne zadruge, sindikati i općinska poglavarstva, a izložene su i spolno uvjetovanoj razlici u plaćama i mirovinama.

 „Potrebno je očuvati ruralni prostor, a to možemo postići samo ako brinemo o dostojanstvenom životu stanovnika ruralnog prostora“, kaže Petir te pojašnjava kako je potrebno s više sinergije upotrebljavati postojeće dostupne instrumente kako bi se uspostavili bolji životni i radni uvjeti u ruralnim područjima, osigurala adekvatna infrastruktura, obrazovne ustanove, zdravstvena zaštita te kako bi se podignula razina osviještenosti o svim mogućnostima koje se nude ženama.

 „Važno je promovirati poljoprivredu i rad na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu kako bismo ohrabrili mlade, a posebno žene, da ostaju živjeti na selu i nastave se baviti poljoprivredom. Mladi su jamac opstanka ruralnog prostora“, rekla je Petir. Naglasila je i kako je važno osigurati seoskim ženama socijalnu zaštitu i individualna prava - pravo na porodiljni dopust, zdravstveno osiguranje, pristojna primanja i dostojnu mirovinu. Poznato je da se ona zalaže za uvođenje minimalne nacionalne mirovine koja je posebno važna za žene na selu koje su se cijeli život bavile poljoprivredom i domaćinstvom te nemaju nikakva primanja. "To je važna mjera koja će im osigurati dostojanstven život u starosti", ističe Petir.

U izvješću se napominje kako su žene u ruralnim područjima često nedovoljno zastupljene u tijelima za donošenje odluka, kao što su poljoprivredne zadruge, sindikati i općinska poglavarstva, a izložene su i spolno uvjetovanoj razlici u plaćama i mirovinama.

Na nacrt izvješća podneseno je 317 amandmana, a prilikom njegove izrade zastupnica Petir konzultirala se s Europskom komisijom, kao i udrugama seoskih žena koje su je detaljno upoznale s najznačajnijim problemima

Predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu Davor Romić iznio je podatke kako je na dosada raspisanim mjerama za ruralni razvoj otprilike od svih projekata one koji su prijavile žene kretao od 25 do 30 posto, a prema jedno istraživanju ruralne žene imaju jako malo informacija što nudi program ruralnog razvoja.

  • Avatar
    ministar 11. Ožujak 2017. u 21:24 Davor Romić = Tihomir Jakovina ........to su grobari hrvatske poljoprivrede...
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje