ZDENKO BUNDIĆ NUDI NEŠTO DRUKČIJE

Od sjemenki suncokreta pravi tamno ulje i brašno

Sjemenke suncokreta Fotografija: Pixabay
Jedini u Hrvatskoj ima proizvode od tamnog suncokretovog brašna - kruh, tjesteninu, vukovarske uštipke, i svaki proizvod atestira

Imate li još onih vaših čvaraka, odlični su? - upitao je jedan od kupaca Zdenka Bundića, vlasnika tvrtke Ekodar, što je kod Bundića izazvalo smijeh.

Naime, nedavno je počeo proizvodnju uštipaka od tamnog suncokretovog brašna koje je jednostavno nazvao vukovarski uštipci, a pojedini kupci koji u grad na Dunavu dolaze iz udaljenijih područja uštipke su nazvali čvarcima.

Bundić kaže kako jedini u Hrvatskoj te možda čak i u cijeloj Europi ima proizvode od tamnog suncokretovog brašna. Posao je počeo proizvodnjom tamnog suncokretovog ulja te ga proširio brašnom. Početkom godine predstavio ih je na velikom poduzetničkom sajmu u Zagrebu, a reakcije kupaca bile su odlične, piše Glas Slavonije.
 

Hladno prešano

- Od svih uljarica suncokret najviše volim jer ga držim odličnom biljkom ponajprije zato što se stalno okreće za suncem i lijepo može sazrijevati. Ulje dobivam postupkom hladnog prešanja biranih sjemenki suncokreta, upotrebom nove tehnologije i recepture kako bi se sačuvali svi prirodni visokovrijedni sastojci koji obiluju nutritivnim hranjivim tvarima. Ne dodajem aditive kako ne bih kvario ono što nam priroda daje - rekao je Bundić.

Njegova je tvrtka registrirana u Vukovaru, no proizvodnja se odvija u Poduzetničkom inkubatoru u Drenovcima, gdje, kako kaže, imaju sve potrebne strojeve i stručnjakei. Suncokretovim se uljima bavi desetak godina i odlično su prihvaćena na tržištu.

- Ništa što je kvalitetno i vrijedno ne može biti jednostavno pa tako ni proizvodnja ulja i brašna. Ponekad se vodimo principom pokušaja i pogrešaka, odnosno isprobavamo dok ne dobijemo najbolji rezultat. Ulje je iznimno aromatično i koristi se kao dodatak u salatama ili se njime može premazati meso prilikom pečenja. Ne treba ništa peći u samom ulju jer ono zagrijavanjem gubi svojstva - naveo je.

Nakon uspjeha s uljem, odlučio je proširiti ponudu te je počeo proizvodnju pekarskih proizvoda od tamnog suncokretovog brašna. U prvom koraku bila je riječ o kruhu, no s vremenom se okušao i u proizvodnji tjestenina, a odnedavno i uštipaka.
 

Receptura tajna

- Svi koji su probali kruh kažu kako im godi jer brzo zasiti, no nemate dojam da ste puno pojeli. Odličan je za reguliranje probave. Svaki proizvod moram atestirati, što zahtijeva poprilične financijske izdatke, međutim idem korak po korak. Imao sam ideje za 20 vrsta kruha i s vremenom se odlučio za dvije, čiji su sastojci bijelo brašno, tamno suncokretovo brašno, kvasac, sol i voda - pojasnio je i dodao kako se taj kruh može konzumirati pet dana ako ga se čuva u papirnatim vrećicama, a ne najlonu ili foliji.

Recepturu za uštipke nam nije otkrio, navodeći kako ima dva tajna sastojka, ali oni koji su ih probali reagirali su pozitivno. Uslijedit će i atestiranje tjestenine, koja prema Bundićevim riječima, ima iznimnu nutritivnu vrijednost.

- Sve prvo probamo u našem kućanstvu, a potom tražim mišljenje prijatelja. Juha s našim rezancima je odlična. Kada je riječ o širokim rezancima, treba ih kuhati u vodi samo pet minuta, no nakon što ih se ocijedi, vodu ne treba baciti jer ima specifičan okus zbog brašna te se može koristiti u pripravi umaka - naglasio je Bundić.

Najavio je kako planira početi proizvodnju specifičnih namaza. Suncokret ne proizvodi već ga uzima od drugih. Ukazao je kako bi za samostalnu poljoprivrednu proizvodnju trebao imati više ljudi, a do kvalitetnog i stručnog kadra teško je doći.

- Ne samo da je teško doći do inženjera i tehničara već je, nažalost, sve teže naći i kvalitetnog pekara. Nastojat ću na ovaj način naći put do tržišta, ali uvjeren sam kako bi mi to u inozemstvu bilo lakše jer imam dojam kako naši ljudi nisu baš skloni probati nešto novo, čak i kada im se kaže da je prirodno i zdravije - poručio je Zdenko Bundić.

Opstanak - u posao uključuje obitelj

Tvrtka Ekodar j.d.o.o. ima prodajno mjesto u kućici na parkiralištu hotela Dunav u Vukovaru. Bundić kaže kako ugovor vrijedi do kraja godine, a potom će odlučiti što i kako dalje. Ističe kako bi od suncokreta mogao imati desetak proizvoda, no nastoji se fokusirati na ono što bi tržište najbolje prihvatilo.

- Tvrdim da imam odlične i zdrave proizvode, no uočio sam kako ovo ulje ljudi ponekad podcjenjuju jer su navikli na rafinirano. Polako se u posao uključuje i moja supruga i vjerujem da ćemo opstati na tržištu - zaključio je.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje