Ne izrezujte, kuhajte!

Američka kraljica bundeva ima zahtjev

OPG tjedna
Sarah Frey vodi Frey Farms na kojima uzgaja bundeve, lubenice i tikve Fotografija: Frey Farms FB Pogledajte galeriju
Sarah Frey je neprikosnovena američka kraljica bundeva. Uzgaja ih više nego itko u zemlji. Ove jeseni, otpremila je više od pet milijuna bundeva. Da nije bilo tako vruće i vlažno, bilo bi ih i više.

Sarah Frey ima 40 godina, vodi Farmu Frey nije klasična poljoprivrednica koja uzgaja bundeve, piše The New York Times. Obožava fedora šešire i ima impresivnu kolekciju Frye čizama u ormaru. Posjeduje zemljište u sedam država i milijune dolara u ugovorima u njezinim ladicama. I smatra da je America spremna kuhati, a ne izrezivati bundeve.

Sadi polja kikiriki bundeva grube kore i prekrasne zelenkaste Jarrahdale bundeve iz Australije. Uzgaja i šarene te plavo zelene Marina di Chioggias  vrste. Njezine bundeve mogu se pronaći u nekim od najvećih trgovačkih lanaca kao što su Walmart i Lowe's.

Neke žene kupuju cipele, ja kupujem farme

Jestive bundeve zauzimaju trećinu njezine berbe. Neke idu u preradu za konzerviranje, a neke se prodaju kao dekoracija. Nova linija koju je razvila „Bundeve svijeta“ ima za cilj njihovo kuhanje – pokušava da ih trgovački lanci kao što su Target, Trader Joe's i Walmat prodaju kao takve. „Ljudi koji kupuju u Walmartu educirani su o hrani kao i ostali, i najvjerojatnije kuhaju više od ostalih, i svi znaju koliko je tikva dobra. Smatram da ovo nije trend koji će nestati.“

Frey. Koja je započela pomažući majci u prodaji lubenica iz kamiona još u osnovnoj školi, zna prepoznati dobru proizvodnu mogućnost kad ju ugleda. Tako je započela sa uzgojem neuobičajenih sorti uvjeravajući najveće trgovačke partnere da bi trebali prodavati takve bundeve. Svoju novu liniju nazvala je „Jesenske boje“, sa zaštitom imena, a otprema ih u brandiranim kutijama. U nekom trenutku ljudi su počeli ispitivati da li ih se može jesti.  „Oduvijek sam znala da ih se može jesti, ali sam se pitala – zašto bi? Onda sam pomislila – koliko otpada nakon što prestanu biti dekoracija u kući.“

Sarah Frey vodi Frey Farms na kojima uzgaja bundeve, lubenice i tikve

Znala je da će samo predani kuhar željeti otvoriti bundevu od pet kilograma i preraditi ju u hranu, pa je prelistala sjemenarske kataloge i odabrala grupu manjih bundeva iz cijelog svijeta koje će se dobro uzgajati, dobro izgledati na trijemu i biti dobre u kuhinji. Ljudi uzgajaju i jedu tvrde zimske tikve godinama u Sjevernoj Americi i nadalje. Bundeva se pojavljuje u indijskim curryima, meksičkim umacima i u varivima diljem Afrike. Ali u Sjedinjenim Američkim Državama bundevu koriste konzerviranu, a njezin pire ograničen je na deserte i pekarske proizvode.

Oduvijek je bila dijete u obitelji, odrasla sa četvero starije braće. Nikada nisu imali mnogo novca, a sve što su jeli su ulovili ili uzgojili. „Ako smo u kući imali kutiju žitarica, to je bilo nevjerojatno“, kaže ona.  Otac je bio poljoprivrednik i pokušavao je zarađivati uzgajajući trkaće punokrvnjake. Majka je prodavala dinje i lubenice lokalnoj trgovini.

Sarah Frey vodi Frey Farms na kojima uzgaja bundeve, lubenice i tikve

Njezina su braća otišla na koledž i u druge poslove. Ona je ostala radeći bilo što da zaradi. Do 1990-ih preuzela je poslove od majke, prodavajući voće s njihove farme i kupujući od ostalih iz kraja. Još uvijek tinejdžerica, otvorila si je vrata Walmarta u vrijeme kada tvrtka još uvijek nije imala centralni distributivni centar i još uvijek se mogao sklopiti posao s managerom trgovine.  „Tada je još uvijek bio divlji Zapad“, smije se.

Vještine koje je razvila pregovarajući s Walmartom postale su case study na Harvardskoj poslovnoj školi. Frey koja ima diplomu iz znanosti, kaže da je stvarno znanje stekla iz mnogih pogrešaka koje je napravila. „Da sam išla u Ivy League školu, sačuvala bi si mnogo novca.“

Frey računa da je tijekom svog života prodala robe u vrijednosti od oko milijardu dolara. Lubenicama je zarađivala najviše, i još uvijek zarađuje. Bundevama zarađuje četvrtinu manje, ali iz zove svojim ljubimicama. Došle su iz očaja: otac se razbolio, a farma je bila pred ovrhom. Kupila ju je od banke, zajedno s 30 ha zemlje na kojoj je odrasla. Zemlja je propala i većinom ilovača. Savršeno, smatrala je, za bundeve. Produžit će im uzgojnu sezonu do rane jeseni i neće im biti potrebno mnogo brige. „Svi su  u zemlji mislili da je mala Freyeva izgubila razum“, kaže. Nastavila je kupovati zemlju i uzgajati sve više bundeva i lubenica, ponekad sklapajući ugovore sa starijim poljoprivrednicima koje su djeca napustila. Ona i njezina obitelj sada posjeduju 6070 ha.  „Neke žene kupuju cipele“, kaže. „Ja kupujem farme.“

Sarah Frey vodi Frey Farms na kojima uzgaja bundeve, lubenice i tikve

Još uvijek teško odbija priliku. Od nedavno pokušava osvojiti tržište sokova od lubenice u nastajanju. Svoje sokove zove Tsamma po divljim dinjama. Njezin glavni konkurent ima Beyoncé kao investitora. To su njezine borbe.

Nekoliko članova obitelji radi za nju, uključujući braću. A za nju radi i bivši suprug. „Imam mnogo nogu oko stola.“ A tu su i njezina dva sina Luke koji ima 10 i Will koji ima 12 godina. Frey sanja o životu u kojem može više kuhati i manje dogovarati poslove. Iako zna da joj ne bi odgovarao život na selu cijelo vrijeme, jednostavniji farmski život, od kakvog je htjela pobjeći u djetinjstvu, sada ima novi priziv.

Sarah Frey vodi Frey Farms na kojima uzgaja bundeve, lubenice i tikve

„Gledam unatrag i čeznem za nekim jednostavnim užicima koje smo imali kao djeca“, kaže. „Uvijek se vratim na ovo mjesto gdje samo želim hodati poljima i zatim se vratiti kući kuhati svoje bundeve.“

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje