OPG Bojan Novosel

Aronija donijela prve sokove

OPG tjedna
Sok od aronij - OPG Novosel Fotografija: OPG Novosel
Više od 3000 sadnica ekološke aronije u Preseki kod Vrbovca urodilo je plodom i OPG-u Novosel donijelo veselje

"Berba je bila gotova sredinom kolovoza. Nabrali smo oko 400kg, što je za prvu berbu i iznad očekivanja", kaže Bojan. Od ukupnih količina, napravili su 250 litara čistog ekološkog soka, bez aditiva i konzervansa. Sok je 100% prirodan dobiven hladnim prešanjem svježih bobica. Bočice su dostupne u količinama od 0,2 i 1 litre. Nakon svježeg prešanja, od ostataka bobica imaju u ponudi i čaj. 

Aronija se naziva i namirnica budućnosti jer ima izrazito veliku ljekovitu moć za ljudski organizam. Efikasno ga pročišćava od štetnih tvari i teških metala i zato je korisna preventiva protiv malignih oboljenja. Studije su pokazale da ima i antikancerogeno djelovanje jer u velikom postotku "ubija" maligne stanice tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre. Kao izuzetan antioksidans, aronija sprječava stvaranje slobodnih radikala i "napad" na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i spriječavajući razvoj kroničnih bolesti.

Sok od aronij - OPG Novosel

Antioksidativni kapacitet aronije i njenog soka je mnogostruko veći nego, primjerice, borovnice i ostalih bobičastih plodova poznatih kao rasadnik antioksidansa. Ogromna količina tanina i flavonoida gdje glavnu ulogu ima antocijanin, aroniju čine najjačim poznatim antioksidansom današnjice. Sto grama zrelih plodova aronije sadrži 16 100 ORAC jedinica dok je dnevna doza potrebna za zaštitu tkiva od 3 000 do 5 000 ORAC jedinica.

Mnogobrojna istraživanja otkrila su da ova biljka tamih bobica poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama, a svakodnevnim korištenjem vrijednosti kolesterola i triglicerida se snižavaju te se tako štiti kardiovaskularni sustav. Ublažava migrene i glavobolje, učinkovito snižava krvni tlak, te blagotvorno djeluje na crijevnu sluznicu i želudac. Osim toga, aronija je poznata i po tome što podiže cjelokupni imunitet organizma, smanjuje upale, spriječava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta, a omogućava i bolji rad žući i jetre.

Sok od aronij - OPG Novosel
Zreli plodovi i sok sadrže velike količine beta karotena i zeaksantina koji štite stanice od oštećenja, oči od nastanka sive mrene, a kožu od opasnih sunčevih zraka i melanoma. Regulira rad gušterače i razinu šećera u krvi, a samim time može biti korisna u liječenju dijabetesa i metaboličkog sindroma i svakako se preporučuje dijabetičarima. Koristi i kod nepravilnog rada štitne žlijezde, potiče zarastanje rana, usporava starenje kože sprečavajući nastanak bora i strija, a pomaže i kod upale i proširenih vena. Aronija stvara i snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alzheimerove bolesti...

Zadovoljan rezultatima, Novosel razmišlja o daljnjem proširenju uzgoja. "Planiramo povećati uzgoj, kupiti još jedan hektar zemljišta i ujesen posaditi još aronija." 

Za kupovinu soka i/ili čaja, možete kontaktirati OPG Novosel na Facebooku, a njegovu priču pročitajte u našoj rubrici OPG tjedna. 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje