OPG Stanković

Bivša programerka u Lici čuva 140 koza

OPG tjedna
OPG Mirjana Stanković - Bivša programerka u Lici čuva 140 koza Fotografija: Marinko Petković Pogledajte galeriju
Koze nisu jako zahtjeve za uzgoj, ako ih je manje, a mogu preživjeti čak i ugriz zmije, koja pak ubije ovcu.  Ovako brojni pašnjaci u Lici nepovratno zarastaju u korov, zbog čega trpe i pčelari, a koji jedino stoka sitnog zuba može istrijebiti. No,  stočarstvo u Lici, iako ima i novih štala, već je dugo u silaznoj putanji, posebno što se tiče otkupa mlijeka, bilo kravljeg, ovčijeg ili kozijeg. Sirevi drže cijenu i imaju tržište.

OPG Mirjane Stanković u malom ličkom selu Mogorić, kod Gornje ploče, koju svi vozači dobro znaju po naplatnim kućicama na auto cesti Zagreb-Split, a koje je bliže općini Lovinac nego li Gospiću, ima 140 koza, koje je podignula u samo šest godina bavljenja kozarstvom, od nule, a danas razmišlja kako će na zimu prehrani poveće stado, jer nema kome prodati čak 100 jarića.

- Možda bi i mogla da smo bliže Splitu? Ovako u Lici, više nitko, a bilo je prije prekupaca iz Zadra i ne pita za jariće, koje prodajem po cijeni od 500 kuna, bez obzira na težinu, koja rijetko prijelazi 23 kilograma, jer ih držim samo na mlijeku, travi i sijenu, kaže Mirjana sa sjetom u glasu. Držanje koza je ono što Mirjanu zanima, ne žaleći pritom truda i muke, a prodaja na divljem i neuređenom tržištu je sve teža i neizvjesnija.  

Mirjana je  diplomirana ekonomistica, koja je mirovinu zaradila kao programerka u bivšoj vojnoj industriji. No, iako je mogla ostati raditi do pune mirovine, palo joj je  na pamet da promjeni perspektivu, odmakne se od osmo satnog radnog  vremena i šefa iznad glave. Naravno, sad  radi više,  ali kad sjedne na traktor, a iz balirke, počnu ispadati blokovi sjena, sreći nema kraja. To me, kaže, neobično ispunjava i onda mi više ništa nije teško.      

OPG Mirjana Stanković - Bivša programerka u Lici čuva 140 koza

Selo priča i ne razumije

Naime, Mirjana  je samozatajna, ali bez lažne skromnosti, kaže da bi se uzgojem koza bavila i besplatno, uza svu neizvjesnost, što nosi stočarstvo pod otvorenim nebom, jer nije lako svaki dan, dva puta dnevno, krenuti sa stadom u brdo na pašu,  koja traje oko tri sata i po nekoliko kilometara, po ličkoj vrleti, gdje su stada, bilo ovaca ili koza, a krava gotovo da i nema, prava rijetkost, gotovo da ih i nema. Kad  se čuje njihovo zvono, kao da ne vjerujete sami sebi da su još uvijek tu. A uvjeti su samo takvi, jer stado može boraviti na ogromnom otvorenom prostoru, bez ikakve ograde, u neposrednoj blizini sve rjeđe nastanjenih kuća u selu. Nekad je svaka kuća imala pet, šest  krava i 50-ak ovaca, a kolona životinja je i bila dugačka i  po dva kilometra, kad bi navečer dolazile kući s okolnih brda.    

No, selo ko selo, ima onih koji su zavidni pa postavljaju bodljikavu žicu na ogradu oko kuće, braneći šljive i vrtove od koza, koje same idu svojim putem, a Mirjana ih samo usmjerava. Naravno, ima dana, kad stado u pašu, mora samo, u pratnji tri psa, koji ih vjerno čuvaju, ali one znaju put, i same se nakon nekoliko kilometara paše, s noge na nogu, polako, kao da imaju sve vrijeme ovoga svijeta, vrate kući. Ljeto je vrijeme kad valja pripremiti sijeno, odnosno  pokositi travu, što nije nimalo lako iako barem trave ima u Lici. No, poljoprivredni  strojevi, traktori i balarika, su prastari, učestalo se kvare, a najbliža trgovina je u 20 kilometara udaljenom Gospiću. Zemlja je svake godine, sve divljija, jer se desetljećima već  ne obrađuje, a bez trave, odnosno sijena domaće životinje ne mogu preživjeti dugotrajne i studene zime u Lici. 

OPG Mirjana Stanković - Bivša programerka u Lici čuva 140 koza

U Lici, je nažalost još uvijek prisutna i rodna neravnopravnost.  Ne razumijevanje je golemo, jer susjedima, još uvijek,  nije jasno zašto  Mirjana drži tolike koze, kad imaju dva apartmana u Karlobagu, koje iznajmljuju. No, Mirjanu sretnijom čini gnijezdo lastavica u  jednoj od niza štala, koje čine kozarnik, koji nikako da završe do kraja, a koji je nastao od bivšeg ovčarnika. Za nas on je sad preblizu kući, iako se tako nekad držale domaće životinje u Lici, ali danas bi valjalo maknuti štalu malo dalje od kućnog praga.  

Osim lokalne sredine, nema ni profesionalne pomoći Savjetodavne službe iz Gospića. Bila sam, kaže, kod njih jer sam htjela kupiti kosu za traktor, koja koša tisuću eura,  a oni su mi rekli da mi mogu dati čak 7.500 eura, ako ja sama dodam još toliko. No, nemam što dodati kad nemam te novce, a nikad mi se više nisu ni javili. Obično na tekućem računu imam  nulu, iako je moje gospodarstvo procijenjeno na godišnji prihod od  4.500 eura. Ove godine čak sam se ugodno iznenadila s dobivenim poticajima za uzgoj koza, koje imaju uredne markice, dok 60 posto jarića isto mora biti označeno. Lani pak nisam uspjela pokositi neke livade pa su i poticaji bili nešto manji, spremno kaže Mirjana.       

Na naš upit zašto koze, Mirjana kaže da je znala još na početku da moraju biti koze, koje su nekad u bivšoj državi bile i zabranjene, a držane potajice, zbog uništavanja šume, a ne ovce ili neke druge domaće životinja. Nakon što je obnovila djedovinu 2009. godine, ni do danas nije rješila pitanje vlasništva, a samo godinu poslije je kupila deset koza i tri jareta iz sela. Tako je sve počelo. Koze nisu jako zahtjeve za uzgoj, ako ih je manje, a mogu preživjeti čak i ugriz zmije, koja pak ubije ovcu.  Ovako brojni pašnjaci u Lici nepovratno zarastaju u korov, zbog čega trpe i pčelari, a koji jedino stoka sitnog zuba može istrijebiti. No,  stočarstvo u Lici, iako ima i novih štala, već je dugo u silaznoj putanji, posebno što se tiče otkupa mlijeka, bilo kravljeg, ovčijeg ili kozijeg. Sirevi drže cijenu i imaju tržište.

Nedostatak pomoći i zadruga veliki problem

Za pravljenje kozjeg sira je bio zadužen Mirjanin brat, koji pomaže na domaćinstvu, ali nam recept spravljanja kozjeg sira, kojeg su pravili i prodavali, više iz hobija nego li tržišno orijentirani, nije htio otkriti. Tajna je čini se u tiskanju, a surutka, iako ljekovita, se baca jer se nema kome prodati. No, Mirjana ne odustaje, kaže, naviknula se nositi s  problemima, pa razmišlja da uškopi jarca ili makne ga iz stada na neko vrijeme, tako da barem broj koza ne raste tako brzo, dva ili tri jareta od jedne koze, godišnje.  

OPG Mirjana Stanković - Bivša programerka u Lici čuva 140 koza

No, ponekad  je u životu najbolje slijediti  vlastiti put, iako on zna biti jako zahtjevan i izazovan. Mirjani jako nedostaje bilo kakva podrška, jer je tražila zadruge u okolici, ali njih jednostavno nema. Ali naš čovjek svašta je spreman pretrpjeti  da bi ostao i opstao  na  području za koje misli da je za njega najbolji izbor. Ovaj dio Like je uvijek bio stočarski kraj, ali neće biti dobro jer se i ono malo ljudi  koji se žele baviti stočarstvom, bilo iz nužde da prežive ili gotovo pa hobija, prepušten sam sebi. Primjerice,  LAG Lika joj šalje s vremena na vrijeme neke obavijesti, ali naša poljoprivrednica, ili još bolje seljanka, kako sama za sebe voli kazati Mirjana, nema ni vremena, a čini nam se ni volje, da sjedne i vidi može li svoje koze staviti u neki program ruralnog razvoja, koji se iz ovog dijela Like, čini tako daleko.    

Mirjana kaže da ni sama nije znala, kad se odlučila vratiti u rodno selo, može li uopće izdržati takav život, jer uzgoj domaćih životinja na otvorenom, koji zahtijevaju 24 satnu skrb, svih sedam dana u tjednu, cijele godine, po suncu, kiši i snijegu, nije nimalo lagan posao. Čovjek mora biti jako snalažljiv, maštovit, odlučan, a prije svega mora to jako voljeti da bi izdržao napor, ali i samoću i izoliranost, ali i druge izazove života na selu danas, što nije za svakoga, jer iako selo ima struju i telefon, internet je i dalje spor, a predrasude nisu nestale.

Kad dođu djeca iz grada, jako se iznenade koliko na selu, gdje ima životinja, po ljeti ima i dosta muha, što samo pokazuje kako je naše selo još uvijek daleko od suvremenog, gradskog načina života. - Meni ovaj sadašnji način života, na selu, iako je teži, više odgovara i ne bi se mijenjala za nekadašnji u gradu, zaključuje Mirjana.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje