OPG ČEFKO

Braća koja su uspjela bez ikakve pomoći europskih fondova ili državnih potpora

OPG tjedna
Fotografija:
U doba koronakrize, kad se borimo za svoje zdravlje, kao melem na ranu dolaze proizvodi OPG-a Čefko. Njihovi proizvodi od aronije služe za podizanje imuniteta potrebnog u prevenciji širenja zaraze opasnim virusom. Braća Čefko iz Zaboka uspjela su obnoviti naslijeđeno zemljište, pokrenuti proizvodnju i osigurati distribuciju sami, bez pomoći europskih fondova i državnih potpora te bez suradnje s trgovačkim lancima

Započeti priču o jednom OPG-u s pitanjem kakvo im je poslovanje u doba koronavirusa prije nekog vremena nismo mogli ni zamisliti. No, kako život zaista piše romane, dogodilo se i to. OPG Čefko nudi proizvode od aronije koji se sve više traže. OPG vode braća Ivan i Josip Čefko, a kako je istaknuo Ivan, u ovo, za većinu nesigurno doba, čak im se i povećala prodaja. 

„Aronija je proglašena jednom od najzdravijih biljaka na svijetu. Bogata je antioksidansima koji imaju dokazano antikancerogeno djelovanje, a i vitaminima A i C. Boreći se protiv koronavirusa, ljudi sve više traže zdrave prizvode kojima mogu jačati imunitet“, rekao je Ivan Čefko.

U paleti zdravih proizvoda izdvaja se matični sok od aronije, čaj i prah, koji se koristi za smoothije, jogurte i kolače.

„Aronija sama po sebi ima prirodnu crvenu boju i koristi se bojanje jela ili za neke ukrase. Proizvodimo i liker od aronije, koji smo, zapravo, napravili za probu da vidimo kako će proći kod kupaca“, istaknuo je Ivan Čefko. 

Uskoro i kandirana aronija

U planu je kandiranje aronije, što znači da bi bobice stavljali u dvije vrste čokolade – tamnu i mliječnu. Još se uvijek informiraju u vezi s tim i zasad ništa nije realizirano te se braća nadaju da će ove godine krenuti s proizvodnjom kandirane aronije.  

Njihova plantaža prostire se na dva dva hektara zemlje, pri čemu Ivan ima svoju plantažu od 0,76 hektara, a Josip od jednog hektara. No, kao prava složna braća, sve zajedno rade i vode te od zajedničkog uroda pripremaju pripravke i proizvode od aronije, koje prodaju uglavnom 'na kućnom pragu'. 

„Pregovarali smo s nekim trgovačkim lancima, ali smo odustali zbog njihovih previsokih marža. Odlučili smo i dalje prodavati 'na kućnom pragu' ili putem dostave“, rekao je Ivan. 

Svoje proizvode predstavljali su i na raznim sajmovima, ali, kako je naglasio Ivan Čefko, od toga nije bilo mnogo koristi. „Sajmovi su dobra priča za političare koji se tamo dođu slikati, a za proizvođače baš i ne“, rekao je Ivan.

Dosad se sa svojim proizvodima nisu natjecali na izložbama i natjecanjima. Žao im je jedino što se prošle godine nisu natjecali sa svojim pekmezom na natjecanju zdrave hrane u Bedekovčini.

Od zapuštene zemlje do plantaže aronije

No, ipak smo se morali vratiti na početak i upitati kako to da su se odlučili na poljoprivrednu proizvodnju aronije? Ivan je odgovorio kako su njihovi roditelji dobili zemlju od svojih predaka koja je bila zapuštena. 

„Zemlja je smještena uz autocestu Zagreb-Macelj, a na njoj je bila šikara i grmlje. Morali smo se dobro pomučiti dok smo ju uredili. Sa sadnjom smo krenuli 2012. godine, a na toj smo zemlji zasadili trogodišnje biljke. Na novoj plantaži smo 2014. zasadili dvogodišnje biljke“, rekao je Ivan Čefko. 

Aroniju su izabrali jer je kemijskom analizom utvrđeno da je zemlja najpogodnija za uzgoj ribizla, jagode, aronije i lijeske, a s obzirom na tadašnje stanje na tržištu odlučili su se za uzgoj aronije

Zanimalo nas je i jesu li koristili poticajna sredstva ili novce iz europskih fondova. Ivan je rekao kako su pokušavali aplicirati na europski fond kako bi dobili sredstva  za poljoprivrednu potporu, ali nikada ništa nisu dobili. 

„Naime, u rangiranju smo odmah u startu dobivali manje bodova budući i da smo i brat i ja u stalnom radnom odnosu, ali također i iz mjesta s visokim stupnjem razvijenosti. Kriteriji su pomalo nepravedni i ukoliko se neće mijenjati, nema smisla trošiti vrijeme i trud na takvo nešto“, naglasio je Ivan Čefko. 

Dosad je imao negativna iskustva s poticajima i ne želi se se više u to uključivati.  „To je jedna od boljki hrvatske poljoprivrede, jer uglavnom ovisimo od potpora, a to je loše. Neki vlasnici OPG-a se čak samo zbog tih financijskih sredstava bave poljoprivredom“, istaknuo je Ivan. Dodao je kako bi prilikom dodjele sredstava trebali biti pravedniji kriteriji te kasnije i rigoroznije kontrole. 

I na kraju, zanimalo nas je kakvi su im planovi? Naime, uvjereni smo kako će koronakriza završiti i kako ćemo se svi vratiti normalnom životu i poslu. A s obzirom da su braća Čefko ove godine posadili 80 mongolskih trešanja, po završetku ove zdravstvene krize dočekat će nas svježi plodovi te biljke.

Do tada, pijte aroniju i bildajte imunitet kako biste se odlučno suprotstavili koronavirusu!