Zreli za iskorak

Bučino ulje iz obiteljskog biznisa u Zagorju ˝nanjušili˝ i europski kupci

OPG tjedna
Danijel Sinković, vlasnik OPG-a Sinković Fotografija: Patrik Macek/PIXSELL Pogledajte galeriju
Bučama golicama i njihovom preradom bave se deset godina, a u ovoj se pripremaju za izvoz i grade pogon za toplo prešanje ulja.

Danijel Sinković, vlasnik OPG-a Sinković iz Bedekovčine uzgaja buče golice na 26 hektara, prerađuje ih, a uskoro će biti gotov i pogon za toplo prešano ulje čime će zaokružiti proces proizvodnje.

˝Ideja je krenula od ljubavi prema prirodi, biljkama, a jedan od važnih poticaja bila je želja da maknem svakodnevni stres iz života tako što sam sve slobodno vrijeme provodio u vrtu među povrćem i u polju među bučama. Htio sam jednostavno proizvodnju za vlastite potrebe, ali kad sam uz pomoć obitelji na gospodarstvu proizveo prve koštice ,odlučio sam to preraditi u ulje i podjelit prijateljima ,rodbini i susjedima jer prije deset godina jako malo se u Zagorju pričalo o bućama i njihovoj proizvodnji˝, prisjeća se početak Danijel Sinković.

Danijel Sinković, vlasnik OPG-a Sinković
Kako tvrdi, put od same proizvodnje do prvog finalnog proizvoda bio je zanimljive jer kao mladi početnik u poljoprivredi jedino što je imao bila je želja, a nedostajalo mu je i iskustvo i strojevi. Ipak, uz pomoć susjeda, prijatelja i rodbine krenuo je u biznis. Prisjeća se kako je bilo i lošijih godina koje su značajno utjecale na prinos, no nije odustajao.

Sinković objašnjava kako postoje dva načina prerađivanja koštica u bučino ulje, hladni proces prerade odnosno cijeđenja ulja koje je kvalitetan i skup postupak te topli proces uz prženje koji je svima poznat i vrlo zahtjevan. Ove su godine imali posijano 26 hektara buča golica, a kad sve prerade Sinković očekuje oko 3000 litara bučinog ulja.

Visoka odlikovanja

˝Proizvodnjom se bavimo već desetu godinu, u posao je uključena cijela obitelj, a ako je povećan obujam sezonskog posla na polju u proljeće ili jesen onda zapošljavamo i po nekoliko studenata za rad pn štandovima diljem Hrvatske. Početak proizvodnje bio je na svega pola hektara zemlje, ali smo svake godine pojačavali proizvodnju te danas kad zbrojimo buče i ostale kulture obrađujemo 30-tak hektara zemlje˝, pohvalio se Sinković.

Danijel Sinković, vlasnik OPG-a Sinković
Vlastito prodajno mjesto imaju u trgovačkom centru Westgate, njihovi proizvodi mogu se naći i u specijaliziranim trgovinama, a po narudžbi i dostavljaju. Svake su godine širili i asortiman proizvoda tako da nude i proizvode poput namaza od koštica, bučinog brašna, kukuruznog, heljdinog i pirovog brašna, ali najprodavanije je i dalje bučino ulje. Dio proizvodnje imaju ugovoreno i s kooperantima koji imaju njihovu podršku u proizvodnji tijekom cijele godine.

˝Sve je to rezultiralo kvalitetom našeg bučinog ulja koje je posljednje četiri godine svrstano među prva tri u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Ponosni smo vlasnici dvije zlatne,tri srebrne i dvije brončane medalje s izložba bučinog ulja. Ta su priznanja kvalitete značajno utjecala na potražnju i prodaju našeg bučinog ulja te svake godine na hrvatsko tržište stavimo između tri i četiri tisuće litara˝, kaže Sinković.

Sadnja za zimnicu

Sinković otkriva kako su u tijeku pregovori za ulazak na inozemno tržište, točnije Nizozemskom, Belgijom i Njemačkom. ˝Bit će to značajan iskorak u našoj proizvodnji koji će morati uključiti i povećanje kooperanata kako bi zadržali takvo tržište˝, kaže Sinković.

Uz buče OPG Sinković sadi i povrće -papriku, krastavce, ciklu, patlidžane i rajčice, a surađuje i s Podravkom koja od njih otkupljuje krastavce. ˝Povrće nam zauzima cca hektar površine, a sav višak koji imamo preradimo u zimnicu i tako plasiramo na tržište. Kao dobra pretkultura bučama pokazala nam se heljda, pir i kukuruz, pa ćemo u prodaji imati tijekom čitave godine i brašna od tih žitarice. Bude li potražnja za brašnom i povrćem rasla povećavat ćemo proizvodnju, a time i zapošljavati nove ljude u proizvodnji˝, poručuje Sinković.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje