Gradišćanski Hrvat

Car rajčice: Erich Stekovics uzgaja 600 vrsta rajčice i tvrdi da je ne treba zalijevati

OPG tjedna
Gradišišćanski Hrvat Erich Stekovics Fotografija: Francisko Pavljuk Pogledajte galeriju
Gradišćanski Hrvat iz mjesta Frauenkirchen u austrijskom Burgenlandu (Gradišću) Erich Stekovics već neko vrijeme ima nadimak „Car rajčice“. Taj nadimak, koji je već postao međunarodni, dobio je zato što uzgaja više od 3200 vrsta rajčica i zbog njegove neobične metode kultiviranja.

Njegov je moto „ne zalijevati“. Zbog toga što je ne zalijeva, kaže da biljka zna pustiti korijene čak do dva metra dubine te do  800 metara dužine.  Njegova supruga Priska i on prošle su godine uzgajali čak 600 vrsta rajčica. Sušna godina, odnosno ljeto 2015., bila je stoljetna godina rajčice.

I ponovno tvrdi „ne zalijevajte“. Čini se da biljka nužno treba vodu i da je presušno, ali biljka je na to naučila i navikla. To je čini snažnom.

Gradišišćanski Hrvat Erich Stekovics
Pravo čudo uzgoja

Oko 30 tisuća posjetitelja dolazi vidjeti ovo pravo čudo i metodu uzgajanja rajčice. Oko dvije tisuće njih Erich osobno provede poljem. U uzgajanju mu pomaže 14 radnika. Trenutačno ima 650 vrsta čilija, dok kaže da u svijetu postoji oko 300 tisuća vrsti rajčica.

Na svom poljoprivrednom dvoru „Schäferhof“ ima i trgovinu. Prošle je godine s lukom prvi put došao na austrijsko tržište zahvaljujući poznatom austrijskom trgovačkom lancu „Spar“.

Bio je proizveo oko 250 tona luka. Svoju vrtlarsku poslovnu djelatnost osnovao je kad je imao 35 godina. Ovaj raj rajčica može se svakako posjetiti, a proizvodi se mogu i besplatno konzumirati. Sve je dakako prirodno.

Erich, njegova supruga i radnici ulažu mnogo truda i ljubavi u uzgajanje povrća. Kvaliteta i okus su bitni, kaže Erich te dodaje kako ljudi danas i ne znaju što im zapravo dolazi na stol.

U Austriji je do nedavno oko 40 posto luka dolazilo iz Kine. Pitanje je svakako kakva je kvaliteta toga luka, a i kakav je okus te kako je i gdje uzgojen.

Stekovics je izdao nekoliko knjiga na njemačkom jeziku o rajčicama, čiliju i paprikama.

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje