OPG Dejanović

Dolazi novo vrijeme za autohtonu ličku bušu

OPG tjedna
Fotografija:
Bivši svećenik Bariša Dejanović na Ličkoj se Plješivici bavi uzgojem buše, autohtone pasmine goveda koje su u drevnim vremenima pripitomili Iliri i Slaveni

Na mitskim obroncima ponosne Like u posljednjih desetak godina događa se mala revolucija u govedarstvu. Sve više Ličana okreće se uzgoju buše, autohtone ličke pasmine goveda za čijim mesom postoji interes i na međunarodnom tržištu. Bušu, koju su drevnim vremenima pripitomili Iliri i Slaveni, među prvima u Lici počeo je uzgajati bivši svećenik Bariša Dejanović. Nakon prometne nesreće u kojoj je umalo ostao paraliziran, napustio je svećeničku službu, oženio se, dobio dva sina te s braćom Josipom i Franjom osnovao OPG Dejanović. Njihove buše danas veselo pasu na teško pristupačnom terenu Ličke Plješivice u blizini seoceta Visuć nedaleko od Udbine. 

Krenuli su od nule, sa šest grla autohtone pasmine kojoj je prijetilo izumiranje. Danas imaju 300 buša koje čuva čopor turskih kangala, u svakom trenutku spremnih za boj s gladnim vucima koji im predstavljaju velik problem jer se i oni rado goste cijenjenim mesom buše. 

"Za bušu smo se odlučili jer je to naša originalna pasmina pa smo u prednosti prema svima ostalima. Ima primitivnu genetiku koja ju čini otpornom, prilagodljivom i malo zahtjevnom. U prirodi se snalazi sama, spretna je i prilagođena za ličke uvjete. Kada smo počelli, stariji su nam se rugali jer je sitna, no danas se sve više Ličana okreće uzgoju buše", govori nam Bariša te dodaje da je u početku bilo svega nekoliko stočara koji su se bavili bušom. Danas ih je na ličkom području više od pedeset. 

"Sve više stočara ide na bušu jer su shvatili da u njih ne treba investirati mnogo novca jer su samostalne i snalažljive. Gdje je planina, tu je i buša", kratko će on.

Stalni kupci

Iz godine u godinu vlada sve veći interes za mesom buše, otkriva nam Bariša. 

"Ljudi polako prepoznaju njenu vrijednost. Buše po čitave dane slobodno pasu. Čitav su život na svježem zraku u netaknutoj prirodi i hrane se ličkim planinskim biljem koje je ljekovito", objašnjava te dodaje da im koronakriza uopće nije ugrozila poslovanje. 

"Nemamo nikakvih problema za sad jer se bavimo isključivo ekološkim uzgojem za koji uvijek postoji potražnja. Imamo stalne kupce koji žele samo bušu. Probleme osjećaju oni koji su vezani uz ugostiteljstvo jer je kriza naštetila prvenstveno toj grani", otkriva Bariša. Koronakriza ima jednu pozitivnu pojavu, dodaje. U Hrvatskoj je uslijed krize porasla svijest o važnosti zaštite domaće proizvodnje. 

"Ljudi postaju sve svjesniji da je domaće najbolje pa zato kažem da ova korona i nije tako loša. Volim kada naši kupuju naše. Tako si pomažemo i mi poljoprivrednici. Povrće sam prestao kupovati u trgovinama, sada ga uzimam samo na placu. Tako razveseljavamo jedni druge", ističe lički govedar.  

OPG Dejanović prodaje buše i bušino meso, a kupci su, kaže, osviješteni pojedinci i tvrtke koje otkupljuju proizvode i dostavljaju ih zainteresiranim stranama. S proizvodnjom i prodajom nema problema, a nedavno je dobio ponudu da meso buša bude na meniju velikih kruzera. Potrebno je samo da prođe ispitivanje u Velikoj Britaniji gdje će se ocjenjivati je li ekološki uzgojena te je li meso vrhunske kvalitete. Jedini mu je problem taj što još uvijek ima premali broj grla. Vrsta je bila pred izumiranjem, a populacija se polako oporavlja. 

Slobodan uzgoj 

Situacija je u hrvatskom govedarstvu složena, kaže, no neke stvari se mijenjaju na bolje. 

"Potražnja je velika, no i dalje ne proizvodimo koliko bismo trebali. Ide se u dobrom smjeru. Najveće probleme ima tovni sektor koji zaostaje, ali mislim da je perspektiva u slobodnom uzgoju. Moj je prijedlog da se prostor juga Hrvatske u koji spada i Lika proglasi ekološkom regijom. Ovdje kod nas ionako je 60% prostora pod nacionalnim parkom, a proglašenje ekološke regije dodatno bi zaštitilo prostor te naše proizvode učinio još konkurentnijim na europskom tržištu", iznosi svoju viziju Dejanović te ističe kako je proteklih godina imao nekih problema s isplatom europskih poticaja, no i to se promijenilo. 

"Vlak pun novca dolazi svake godine iz Europe i prolazi Hrvatskom. Ako ne istovarimo taj novac i ne uložimo ga u poljoprivredu, vlak ide dalje, a mi ostajemo bez ičega", objašnjava nam Bariša, no kaže da je zadovoljan kako isplate teku otkako je kormilo Ministarstva poljoprivrede preuzela Marija Vučković. 

"Uozbiljili su se pa sad sve teče brže i živahnije. Nemam nikakvih zamjerki. Dapače, volio bih da ona ostane ministrica i u novoj vladi", iskren je Bariša koji budućnost hrvatskog govedarstva vidi u zajedničkom udruživanju. 

"Oni koji su slični, moraju se udružiti da bismo mogli zadovoljiti potrebe tržišta. Bez toga, nema opstanka. Ekonomija je kao darvinizam. Opstaju samo oni koji se prilagode, a udruživanje pomaže u prilagodbi."