OPG HERMAN

Domaći pilići iz Međimurja online

OPG tjedna
Fotografija:
OPG Herman godišnje proizvede 50 tisuća pilića. Prodaju ih u Podravini i dvaput tjedno na tržnici na zagrebačkom Borongaju, a primaju i telefonske te online narudžbe

Josip Herman iz Preloga vlasnik je OPG-a Herman na kojem se proizvode domaći međimurski pilići, hranjeni isključivo kukuruzom, pšenicom i žitom. Meso i iznutrice takve ukusne i zdrave peradi Herman dostavlja dva puta tjedno u Zagreb pa tako svatko tko želi uživati u autohtonim međimurskim pilićima može ih naručiti izravno od Josipa Hermana.

OPG su osnovali Josipovi roditelji prije 40 godina. "Bilo je to doba kada su roditelji morali nešto raditi pa su se odlučili na uzgoj pilića", istaknuo je Herman. No, dodao je kako su se prije toga bavili poljoprivredom te uzgajali zečeve, ali su od toga odustali, jer su zečevi zbog nekog razloga ugibali.

Tada su odlučili preorijentirati uzgoj na nešto drugo i odluka je pala na – piliće. "To im se svidjelo, a nakon njihove smrti prije pet godina, preuzeo sam OPG i od tada se bavim uzgojem i distribucijom mesa od peradi“, rekao je Herman.

Od elektronike i ugostiteljstva do proizvodnje peradi

Do tada se bavio prodajom elektroničke robe i ugostiteljstvom, jer obitelj Herman ima i restoran kojeg sada vodi njegova supruga. Na jelovniku restorana, među ostalim, nalazi se i meso peradi koja se uzgaja na OPG-u Herman.

Uz piliće, patke, guske, kokoši i pure, Herman uzgaja još i kuniće, a bavi se i proizvodnjom konzumnih jaja, bučinog ulja i krumpira. 

Na OPG-u Herman godišnje se proizvede 50 tisuća pilića, koje se u normalnim uvjetima distribuira u Podravini te dva puta tjedno na tržnici na zagrebačkom Borongaju. Ipak, Josip Herman i u uvjetima koronavirusa kada se ljudima savjetuje da ostanu doma, svim zainteresiranima dovozi meso, bučino ulje i krumpir. Sve se može naručiti telefonom i preko web stranice OPG-a Herman. 

Na upit je li za poslovanje dobivao sredstva iz fondova EU-a, Herman je odgovorio kako do sada nije dobivao nikakve poticaje, ali se u bliskoj budućnosti namjerava uključiti u nove Vladine mjere za spas gospodarstva nakon koronakrize.

"Namjeravao sam se javiti na natječaj za samodostatnost proizvodnje struje putem solarne energije što znači da se solarnom energijom proizvodi struja za gospodarstvo, međutim, u ovim uvjetima je i to stalo“, naglasio je Herman. No, on ipak ima planove za budućnost koji uključuju proširenje proizvodnih kapaciteta i proširenje klaonice.