Ekoproizvodnja na istoku Srbije

Eko-aronija iz Vitkovca

OPG tjedna
Aronija Fotografija: Pixabay
Kostići uzgajaju ljekovitu sibirsku biljku

Nevena i Dušan Kostić, iz sela Vitkovca, oduvijek se bave poljoprivredom, a od ostalih kolega ih izdvaja to što na svom imanju imaju plantažu od oko 0,8 ha sa gotovo 1.000 grmova sibirske aronije, biljke idealne za jačanje imuniteta, pišu Novosti.

S obzirom na to da je njihov nasad u četvrtoj godini, Kostići od upravo završene berbe očekuju oko dvije tone sirovih bobica koje će - zato što u Srbiji nema organiziranog otkupa - sami preraditi u hladno cijeđeni sok, a napraviti će i druge proizvode od ovog izuzetno ljekovitog voća.

- Kao i u svakoj vrsti poljoprivredne proizvodnje, i za uzgoj aronije je potrebno mnogo rada. Na našoj plantaži se ona zaljeva sistemom "kap po kap", u jesen dobija prihranu, a mi koristimo samo pregorjeli stajski gnoj. Opredijelili smo se za ekološku  proizvodnju, pa ne koristimo kemijska sredstva - kaže Nevena, dok njen suprug Dušan nabraja da u ponudi imaju još čajeve, slatko i liker, te aroniju u medu, zaštitu za usne i sapune, a planiraju i proizvodnju vina i rakije.

Kostići su, inače, do sada sve postigli vlastitim, obiteljskim sredstvima. Nisu dobijali ni pomoć, ni potpore koje bi im, kažu, posebno koristile za opremanje proizvodnog dijela u kojem prerađuju aroniju. Ipak, još uspijevaju dominirati na specijaliziranim  sajmovima zdrave hrane.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje