STANCIJA SAN ANTONIO

Ekstradjevičanska maslinova ulja s mirisom stoljetnih istarskih maslinika

OPG tjedna
Fotografija:
U uljari kakvih ima samo nekoliko u Europi proizvode se visokokvalitetna ulja koja su osvojila nagrade u u New Yorku, Italiji, Japanu i Njemačkoj, ali i na nedavno održanom Festivalu maslinovog ulja u Zagrebu

Visokokvalitetna maslinova ulja nisu samo sastavni dio mediteranske prehrane već i odličan promotor Hrvatske. Jedna od takvih ulja proizvode se u ekološki certificiranoj uljari Stancija San Antonio iz Vodnjana. 

Uljara je u sustavu HACCP-a, a ulja proizvedena tamo osvajaju zlatne i srebrne medalje na domaćim i svjetskim natjecanjima. Novo postrojenje ima od 2014. godine, te je kao takva jedna od najmodernijih u Europi. „Iznimna nam je čast kao mlada uljara postizati kvalitetu koja je priznata diljem Europe“, rekao je Marijan Marjanović, direktor i vlasnik uljare i Stancije San Antonio.

Kako je sve počelo? Stancija San Antonio iz Vodnjana, osnovana je 2008. godine, a 2009. su posađene prve masline. Danas ima više od 7000 stabala maslina, na 30 hektara maslinika - području na kojem su se, još u doba Rimljana, sadila stabla maslina. 

Maslinova ulja s međunarodnim certifikatima

Danas se maslinici - od kojih se dobivaju maslinova ulja koja imaju međunarodne ekološke certifikate – nalaze na blagoj padini vječito okupanoj suncem, između 80 i 106 metara nadmorske visine te su otprilike 2,5 kilometara udaljeni od mora. S njh se pruža i pogled na Nacionalni park Brijuni.

„Proizvodimo monosortna ekstra djevičanska maslinova ulja koja su osvojila brojna odličja na domaćim natjecanjima, ali i na svjetski poznatim smotrama. Tako Karbonaca daje svježe ulje s mirisom masline, jabuke i aromatičnog bilja, a Leccino zbog svoje voćne svježine odlično pristaje jelima od plodova mora. Istarska bjelica izrazito je gorko i pikantno ulje osebujnog mirisa trave, lišća, badema i rajčica, a Buža ženska vodnjanska ima ujednačenu aromu masline i jabuke te ugodnu slatkoću. Zbog tih osobina svako je ekstra djevičansko maslinovo ulje San Antonio primjereno različitim jelima. Također radimo i jedan blend - Mix san Antonio od četiri gore navedenih monosorti“, istaknuo je Marjanović.

Govoreći o sadnji maslinka, rekao je kako su kada su došli na područje sa stablima maslina, otkrili kako je 500 stabala maslina bilo staro više od 200 godina. Njih su iskoristili za uzgoj 3000 novih mladica, ali sa starim genima, a koje su zbog svoje autohtonosti otpornije na nametnike, prilagođenije podneblju i što je najvažnije, sačuvani su okusi, arome i mirisi stoljetnih istarskih maslinika.
Marjanović je za uljaru naglasio kako je ona danas jedna od najmodernijih uljara u Europi te stoga mogu garantirati da su masline ušle u preradu u roku od šest sati nakon branja. Uz to, on naglašava kako je takvih uljara možda šest, sedam u Europi.

„U postupku prerade ulje nije bilo zagrijano iznad 26°C te da je cijeli sistem bio opran od ostatka tuđih maslina i ulja prije prerade maslina. Primjenom svih navedenih mjera možemo istaknuti u potpunosti ekološki uzgoj u maslinicima, ekološku preradu i najmoderniji način skladištenja gdje ulja i nakon dvije godine od prerade ne gube na kvaliteti i vrijednosti. Prodajemo isključivo ulje vlastitih maslina, nema otkupa maslina ili ulja od ostalih proizvođača“, naglasio je Marjanović. 

Maslinova ulja distribuiraju po cijeloj Europi, a nešto izvoze i u Ameriku i Srbiju. No, najviše su usmjereni na restorane u Hrvatskoj, jer, kako kaže Marjanović, nema smisla da to „zlato rasipaju po svijetu”. Ipak, jednu trećinu prodaje ostvaruju u EU i to stoga jer inozemni turisti koji dođu u Stanciju kupuju maslinovo ulje. 

U sklopu uljare nalazi se kušaonica, no to nije tradicionalna kušaonica, poput konobe, već posjetitelji mogu vidjeti dio gdje se ulja prerađuju i skladište.

Redovno uzimaju poticaje, a dobivali su ih za kupnju strojeva, navodnjavanje, sadnju, a čak su i uljaru izgradili s 50 posto poticaja od mjera IPARD.  

Maslinova ulja s limunom, češnjakom i čilijem

„Trenutno ne planiramo širiti maslinike jer su oni stari 10 godina. U sljedećih 10 godina očekujemo procvat, jer će se velike količine ulja proizvoditi i skladištiti, a planiramo proizvoditi od 40 tisuća do 50 tisuća litara ulja. To je već jedna zanimljiva brojka i nema smisla daljnje širenje, jer bi onda kvaliteta počela padati“, rekao je Marjanović. 

Dodao je kako su usmjereni na preradu maslina i maslinovog ulja. Sa svojim uljima se „igraju“ pa tako proizvode ulja s limunom, češnjakom te čilijem, a nešto malo rade i stolna maslinova ulja. Širenje maslinika ne planiraju, ali ništa nije isključeno.

Maslinova ulja koja se proizvode u uljari Stancija San Antonio nisu cijenjena samo u gastronomiji već i u kozmetici. Naime, kako je istaknuo Marjanović, ulja prodaju u velike kozmetičke kuće u svijetu pa se tako ona nalaze u mnogim kozmetičkim proizvodima. Možda koristite neku brendiranu kremu, a da niste svjesni kako je jedan od sastojaka i maslinovo ulje iz Vodnjana. 
  
S obzirom da su maslinova ulja proizvedena u uljari Stancija San Antonio visokokvalitetna ulja, kako kaže Marjanović, dobitnici su brojnih nagrada s natjecanja u New Yorku, Italiji, Japanu, Njemačkoj, ali i s hrvatskih natjecanja poput nedavno završenog Festivala maslinovog ulja u Zagrebu gdje su osvojili titulu šampiona za ekstradjevičansko maslinovo ulje u kategoriji ekološko ulje – bjelica. 

„To nas svrstava u kategoriju da nismo slučajni proizvođači već dobro znamo što radimo. Nije problem jedne godine biti pobjednik. Imamo konstantu već sedam, osam godina. No, iza toga je mnogo rada i truda koje iz godine u godinu treba iznova opravdati“, naglasio je Marjanović. 

„Kako maslinici rastu tako i mi rastemo s prodajom. Želimo se zadržati na prodaji isključivo svojih proizvoda jer mogu garantirati kvalitetom, zatim dizanjem cijena i traženjem tržišta koji mogu to platiti“, zaključio je Marjanović.