Zlata vrijedan 2016.

Imaju 4,5 hektara vinograda i proizvode 45.000 litara vina

OPG tjedna
Obrt,, Vitis, Obrež Vivodinski Fotografija: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL Pogledajte galeriju
Otac Ivan i sin Darko Vrbanek brinu se o vinogradima, distribuiraju robu, majka Zlata voditeljica je zelenih radova,a snaha Martina skrbi o kupcima

Kad se na jednome mjestu sastanu iskustvo kakvo ima otac, sinovo znanje pa volja i vrijedne ruke svekrve i snahe ne može se iz toga spleta životnih vještina izroditi ništa drugo doli dobro. A kad se pod istim krovom s odraslima nađe i troje djece, sreća i veselje su zajamčeni. E, baš su se sve te odlike sjedinile u obitelji Vrbanek iz Obreža Vivodinskog, malenoga sela između Grada Ozlja i Žumebračkog gorja, do kojega vodi vijugava cesta uz Kupu a od granice sa Slovenijom dijeli ga potok Kamenica. I žilet-žica postavljena nasuprot kuće Vrbanekovih, tik uz njihove njive na kojima uzgajaju žitarice za blago koje u dvorištu drže za vlastite potrebe.

Obrt,, Vitis, Obrež Vivodinski

Najstariji u obitelji, Ivan Vrbanek, cijeli je radni vijek bio i autoprijevoznik i vinogradar. Vinogradarstvo je u njegovoj obitelji tradicijsko zanimanje, zna to dobro i njegova supruga Zlata s kojom je "žicu" za proizvodnju kvalitetnih sorti grožđa prenio na sina Darka, inženjera agronomije sa završenim smjerom za voćara, vinogradara i vinara.

- U Obrežu je do devedesetih Badel od kooperanata otkupljivao grožđe. Bili smo treći po količinama koje smo im isporučivali. Kada je Badel prestao raditi odlučili smo samostalno proizvoditi vina. Prije deset-petnaest godina sve smo nasade zamijenili novima pa starih vinograda više nemamo – priča nam 37-godišnji Darko Vrbanek, vlasnik Vitisa, obrta za poljoprivrednu proizvodnju i usluge, registriranog prije dvanaest godina.

Gotovo isto toliko godina je prošlo otkako je u dom Vrbanekovih stigla i Martina iz Ozlja, Darkova supruga s kojom ima troje djece - osnovnoškolce Ivana i Luciju i ljubitelja lopte, tropilogodišnjega Lovru. Tata i sin brinu o prskanju i zaštiti, voze traktore, distribuiraju robu. Mama Zlata je voditeljica zelenih radova, Martina brine o kupcima, pakira vino, ručno lijepi markicu na svaku bocu. A u jednome danu napune 8000 butelja... U berbu odlaze zajedno, a pomognu im i rodbina i prijatelji.

Nije Darko Vrbanek mislio da će on i obitelj proizvoditi godišnje oko 45 tisuća litara vina, koliko ih sada proizvode, ali je vrlo brzo shvatio da od malih količina nema ništa i da s njima ne može konkurirati na tržištu. Ono što je nekoć za vivodinski kraj bio Badel, koji je otkupljivao grožđe od seljaka, danas su Vrbanekovi koji otkupljuju grožđe ovdašnjih vinogradara. Doduše, u puno manjem obimu. Usporedbe radi, nekoć je Badel imao četiri vanjske cisterne, a svaka je bila kapaciteta za 250.000 litara vina. Danas bi vinari iz cijele Vivodine - u kojoj je čak 27 sela - jedva napunili jednu cisternu. U učionicama je, od prvoga do četvrtog razreda, ukupno četrnaest đaka, nekoć ih je u samo jednome razredu sjedilo 35.

Obrt,, Vitis, Obrež Vivodinski

- U posljednjih 30 godina broj stanovnika se prepolovio i sad nas je u svim selima ukupno 600. A '67. je ovdje bilo čak 3800 ljudi. Sada na petnaest sprovoda dolaze tek četiri krštenja – kaže Ivan Vrbanek.

Bez obzira na to što umjesto ljudi ovdje stanuje pustoš, obitelj Vrbanek odlučila je ostati.

Surađuje sa šest obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva čije grožđe otkupljuje i prerađuje u vrhunsku kapljicu kontroliranoga zemljopisnog podrijetla ozaljsko-vivodinskog vinogorja u podregiji Plešivica. Graševina, muškat žuti, charodnnay i zweiglt vina su koje proizvodi i puni Vitis. Svojim bijelim vinima opskrbljuje više od 60 lokala u Karlovačkoj županiji, ima ih i u Zagrebu, a prodaju ih Vrbanekovi i na kućnome pragu. Sve što proizvedu, plasiraju na tržište. Prije jedanaest godina napravili su novi podrum sa kontoliranim hlađenjem i zaštitom vina intertnim plinom, kako ne bi oksidiralo. Kapacitet toga podruma je 65.000 litara. Kroz sredstva iz Mjere 6, koja su dobili dvaput, vinske omotnice i poduzetničkog impulsa uspjeli su se opremiti svim potrebnim stojevima. Riječ je o sofisticiranoj opremi, trenutno najmodernijoj na tržištu. Nijedan uređaj nije stariji od pet godina. Očekuju i raspisivanje natječaja iz kojega će, nadaju se, povući i sredstva za modernizaciju i osuvremljenjavanje mehanizacije u vinogradima.

Obrt,, Vitis, Obrež Vivodinski

- Opremom koju imamo u danu mogu sam preraditi 30 tona grožđa. Sve je na touchscreenu – slikovit je Darko.

Vrbanekovi obrađuju 4,5 hektara vlastitih vinograda i imaju 23.000 trsova. Najveća parcela ima površinu 3,5 hektara. Kako bi ju okrupnili morali su u jednu spojiti čak 38 čestica. Ti su vinogradi u Gornikima Vivodinskim, nedaleko od stare kuće Vrbanekovih. Na brdovitim su položajima, na 240 metara nadmorske visine. Tu uspjeva grožđe s puno šećera, od kojega se dobivaju vina visoke kakvoće. Svjedoče tomu i brojne medalje koja je obrt Vitis dobio na domaćim i međunarodnim izložbama i ocjenjivanjima vina. Za jednu litru potrebno je oko 1,4 kilograma grožđa.

U srcu vinograda, iz kojege pogled seže prema rijeci Kupi, zasadili su vrt, ali su ga morali ograditi, zbog divljači. Zbog životinja Ivan Vrbanek morao je zaštiti i 80 stabala starih sorti jabuka i krušaka koje je zasadio. Ovdje su Vrbanekovi napravili i drvenu kućicu u cvijeću, koja se savršeno uklopila u zelenilo vinograda. Možda će tu jednoga dana biti kušaonica. Ili smještajni kapaciteti za turiste, tko zna. Planova obitelj ima i, kao i uvijek, zajedno će odlučiti što i kako dalje.

Obrt Vitis, vlasnik Darko Vrbanek

Proizvodi i puni graševinu, muškat žuti, chardonnay i zweiglt. Suvremeno opremljen vinski podrum ima kapacitet za 65.000 litara. Vrbanekovi posljednjih deset godina nisu povisili cijenu svojim vinima unatoč tome što je sve poskupjelo.     

Kako doći do obrta Vitis

Obrež Vivodinski je naselje u sastavu grada Ozlja, od kojeg je udaljen 11 kilometara. Obrt Vitis nalazi se na kućnom broju 1c. imaju internetsku stranicu

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje