OPG Tomislav Mataga

Imamo stalne kupce već pedeset godina otkako je dida Mate posadio prvu mandarinu

OPG tjedna
Fotografija:
U Opuzenu, srcu doline Neretve, nedavno je završila berba mandarina na OPG-u obitelji Mataga

Tržnice diljem Hrvatske ovih su dana narančaste. Stigle su mandarine i svuda se širi njihov specifičan, citrusni miris što podsjeća na zdravlje, toplije krajeve, jesen i djetinjstvo. Mnogima omiljeno voće koje 'otapa' kilograme, ubrzava probavu i popravlja raspoloženje, preporučuju i epidemiolozi. Bogato je vitaminom C i hidrira organizam što povoljno utječe na jačanje imuniteta. 

Manje, ali slađe

Berba je završila diljem doline Neretve pa tako i u OPG-u Tomislav Mataga iz Opuzena. Njegova obitelj u srcu neretvanske doline već desetljećima uzgaja agrume te voće i povrće, a za svoje proizvode imaju ekološki certifikat. U poljoprivrednom poslu sudjeluje cijela obitelj unazad tri generacije. I dok otac Tomislav u Opuzenu brine o mandarinama, njegove kćeri zadužene su za prodaju u Zagrebu. Zadovoljni su ovogodišnjom berbom, no moglo je i bolje, otkriva nam njegova kći Katarina Mataga.

"Uroda je nešto manje nego lani. Svako drugo stablo ima manje ploda, ali smo zadovoljni kvalitetom. kada je ploda manje, onda sporije sazrijeva. ove godine možda nisu toliko vizualno lijepe, ali su sočne i slatke", govori Katarina te dodaje kako za slasnom neretvanskom mandarinom vlada velika potražnja. 

"Nemamo problem s potražnjom. Naš OPG ima stalne kupce još otkako je moj dida Mate 1963. posadio prvu mandarinu - smije se ona te nam objašnjava kako je 'mandarinski hype' u dolini Neretve krenuo 60-ih godina prošlog stoljeća nakon što je provedena melioracija. 

"Poljoprivredom su se prije dida Mate bavili moj pradida i čukundida. Najprije su svi ovdje uzgajali smokve i grožđe, a onda su 'grunule' i mandarine jer je ovo idealno mjesto za njihov uzgoj. Još uvijek u Opuzenu postoje stabla mandarina stara pedeset godina", kaže 35-godišnjakinja koja je od djeda i oca naslijedila ljubav prema poljoprivredi. 

Nema skladištenja 

"Mandarinama se bavim otkako znam za sebe. Nakon škole smo ih išli brati. nitko nas nije tjerao na to, jednostavno smo ih voljeli. Napisali bismo zadaću i išli brati mandarine. Kada se dani skrate, najprije smo brali mandarine, a tak onda pisali zadaću", smije se Katarina koja se već deset godina u Zagrebu bavi prodajom mandarina. Uz njih, ovaj OPG s dugogodišnjom tradicijom nudi i drugo južno voće - kivi, limun, naranču, grejp, nar te sirupe i sokove na njihovoj bazi.

Svoje proizvode prodaju na svom štandu u blizini okretišta Črnomerec, no najveći dio toga 'ode' kroz dostavu. Do kraja siječnja, kaže ona, nestane i posljednja mandarina. Ništa se ne skladišti.

"U poljoprivredi nema pravila. Svaka godina je drugačija. Nikad ne znaš što te čeka. mandarina je ove godine dobra, no slabo nam je rodio šipak (nar). Ima ga manje no ikad prije", govori ona te naglašava kako je zbog toga važno da se na OPG-u gaje različite kulture. Srećom, ovaj OPG nije imao problema zbog koronakrize. 

"Prodajemo sve što imamo. Srećom, naše kulture tek sada sazrijevaju pa nismo osjetili probleme u vrijeme lockdowna. Imali smo problem kretati se među županijama, no što se ostaloga tiče, dobro smo prošli. A i raditi u polju, na svježem zraku je zdravo pa nikakvih problema s koronom nismo osjetili", zaključila je Katarina Mataga.