Poduzetnik

Istarski kralj kupusa osvojio i austrijsko i talijansko tržište

OPG tjedna
Dean Matić, Ciburiproduct Fotografija: Duško Marušić/PIXSELL
U Ciburiproductu sada pripremaju idući korak u razvoju - natječaj EU za modernizaciju proizvodnje

Iako u Hrvatskoj obiteljska poljoprivredna gospodarstva specijalizirana za proizvodnju, uzgoj i preradu povrća nisu rijetkost, malo je OPG-ova koji se mogu pohvaliti četrdesetogodišnjom tradicijom uspješnog poslovanja poput pazinskog Ciburiproducta, piše Poslovni dnevnik. Do statusa najvećeg proizvođača kupusa u regiji došli su fokusiranjem na jedan proizvod kao ključni dio asortimana i sustavnim ulaganju u proizvodnju. Zapošljavaju devet radnika, a tijekom berbe voća i povrća sezonski zapošljavaju,  svake godine sve više.

Jednostavan recept

"Sustavno ulaganje u poljoprivrednu mehanizaciju, traktor, frezu, kombajn za vađenje krumpira i luka te pogona za preradu, što podrazumijeva liniju za pakiranje, stroj za vakuumiranje i trake za prijenos kupusa u bazene, kao i izgradnja novog proizvodnog pogona tajna su rasta naše godišnje proizvodnnja od između 10 i 15 posto", pojasnio je vlasnik Ciburiproducta, Dean Matić.  Korisnici su i državnih poticaja te su im u opremanju objekta za preradu i kiseljenje kupusa pomogla sredstva Ministarstva poljoprivrede za kapitalna ulaganja. Matić kaže da je Ciburiproduct sada spreman i za sljedeći korak, natječaj Europske Unije za modernizaciju proizvodnje, kako bi se što je više moguće približili europskim standardima.

30 hektara sadi Ciburiprodukta, no otkupljuju i od kooperanata

Ovakvi su se koraci u razvoju pokazali ključnima u prebolijevanju dječjih bolesti poput pozicioniranja na tržištu.  S obzirom na to da je kupus u komercijalnoj proizvodnji najzastupljenija povrtna kultura u ovom dijelu Europe, konkurencija na tržištu je vrlo jaka. No, njihovo su rješenje visoki proizvodni kapaciteti. Naime, u jednom proizvodnom turnusu ovaj OPG može ukiseliti do tisuću tona kupusa te uz vlastitu proizvodnju povrće kupuju i od kooperanata. Njihova radna sezona, kaže Matić, traje cijele godine. Raspolažu poljoprivrednim površinama od 30 hektara na kojima je u rasponu od pet kilometara smještena sva poljoprivredna proizvodnja svježeg kupusa, ali i luka, cikle te ostalog sezonskog povrća.

Više pročitajte na poslovni.hr.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje