MARIČINI SOKOVI

Jedanaest godina ekoloških sokova

OPG tjedna
OPG Alojs Jug/OPG Marica Jug Fotografija: Marko Mrkonjić/PIXSELL Pogledajte galeriju
Put ju je od Koške – mjesta nedaleko od Našica - preko Francuske i Njemačke vodio natrag u Slavoniju, u selo Niza, gdje je njezin suprug, čiji su roditelji podrijetlom iz Zagorja, nasljedio komad zemlje. Što ondje zasaditi, i nije bilo neke dvojbe. Kao što nije bilo ni dvojbe da će uzgoj biti ekološki.

Jer, iako takav način proizvodnje nije jednostavan, a kamoli jeftin, Maricu Jug upravo je ekologija zanimala, a godine provedene u inozemstvu, gdje je svijest o hrani bez kemije postojala prije nego u nas, bila je – pokazalo se – dobitna kombinacija. Danas su upravo Maričini sokovi od eko voća zaštitni znak obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva kojeg od prošle godine vodi Maričin i Aloisov sin Alojs.

Osim čistog soka – bez ikakvih dodataka vode, konzervansa ili sladila - od jabuke ili pak u kombinaciji tog voća s višnjom, kupinom,bazgom, marelicom, mrkvom ili ciklom, Jugovi proizvode i kašasti sok od kruške te jabučni ocat, kašice, džemove. Svoje voće skladište u vlastitoj hladnjači i prerađuju u vlastitom pogonu na gospodarstvu. Prije osam godina započeli su i s uslužnim prerađivanjem voća i povrća drugih proizvođača. Podrazumjeva to prešanje, pasteriziranje i punjenje.

OPG Alojs Jug/OPG Marica Jug

"Točno se zna kad prerađujemo samo naše voće, kada su na redu ekološki uzgojeno voće i povrće drugih proizvođača, a kada preradu radimo za one koji se ne bave ekološkom proizvodnjom," naglašava Marica Jug. Za preradu je zadužen Alojs kojeg zajedno s radnicama Anom Čimburom i Jelkom Misbrener i zatičemo u pogonu nedaleko od obiteljske kuće. "Od kilograma jabuka dobije se sedam decilitara soka," tumači Alojs vodeći nas kroz halu u kojoj nastaju fini proizvodi i gdje se nalazi i pakirnica. Tehnološki proces prerade Jugovih prati Prehrambeno -tehnološki fakultet iz Osijeka.

Problem sivog tržišta

Da bi modernizirali proizvodnju i povećali kapacitet prerade sa 1.200 na 3.500 kilograma na sat, Jugovi su se prijavili na mjere 4.1. i 4.2. "Prošli smo na mjeri 4.2., a na mjeri 4.1. smo na 21. mjestu," kaže Marica Jug. Kada su prije jedanaest godina opremali pogon iz sredstava mjere 6, kredit su dobili, neće to nikada zaboraviti, u – švicarskim francima. Ali, iščupali su se.

"Pozitivno poslujemo, a koliko će to trajati, ne znam," rekla je. Baš kao i druge istinske eko proizvođače, i nju muči to što sivog tržišta ima jako puno i što se tu nikako ne uvodi red. "Kada bi PDV na hranu, pogotovo ekološku, bio manji, to bi se promijenilo. Ovako je 70 posto tržišta na crno," upozorava.

Onome što tržište bude tražilo, možemo se prilagoditi

Dok iz vesele kartonske ambalaže – čiji je dizajn vrijednim Slavoncima poklon reklamne agencije Bruketa&Žinić – Marica Jug na pumpicu toči sok napunjen u vrećicu (imaju ih zapremine tri i pet litara), prisjetit će se kako je njihova poljoprivredna priča započela. "Prvi smo voćnjak posadili 1999. godine. A četiri godine kasnije upisali smo se u eko upisnik pod rednim brojem 47," priča nam Marica Jug. Na putu dugom već eto sedamanest godina preboljeli su, dodat će, sve dječje bolesti. S ružnih događaja, kojih je bilo, skrenut će Marica Jug priču u pozitivne vode. "Nakon prvog voćnjaka nabavili smo sadnice rezistentnih sorti jabuka, sadili još, ušli u sustav PDV-a. Svemu smo se prilagođavali,"kaže.

OPG Alojs Jug/OPG Marica Jug

Danas su Jugovi sa svojim proizvodima, koje se može kupiti u trgovinama zdrave hrane u Zagrebu, Splitu, Zadru i Opatiji, posjetitelji brojnih sajmova u Hrvatskoj, ali odlaze i u inozemstvu pa su su ove veljače bili na najvećoj sajamskoj manifestaciji ekoloških proizvoda - Biofachu u Nürnbergu u Njemačkoj.

Udruživanje za prilagodbu potrošačima

Ispričat će Marica Jug da se na takvim sajmovima puno toga može i vidjeti, ali i naučiti, a prilika je to da ekoproizvođači realno sagledaju gdje se oni zapravo nalaze i da uoče kako mogu unaprijediti vlasitu proizvodnju. No, prilika je to i da se ugovore poslovi, čemu se i Marica Jug nada. Naime; radi lakšeg plasmana na tržištu koje osim kvalitete traži i količinu; krajem prošle godine deset ekoloških proizvođača iz Slavonije i Baranje osnovalo je tvrtku Eccogos i pokrenulo postupak za priznavanje gospodarske organizacije:

"Uvjet za osnivanje takve organizacije jest da proizvođači zajedno imaju godišnji promet najmanje tri milijuna kuna, što mi imamo. Napravili smo poslovni plan, predali papire i sad čekamo. Bude li sve u redu, mi ćemo moći na tržište plasirati poluproizvode i gotove proizvode. Mi OPG-ovi koji smo se okupili u Eccogos proizvodimo sokove, pekmeze, ocat, jabuke, šljive, kruške, višnje, krumpir, ciklu, mrkvu, luk... Uglavnom, voće i povrće i njihove prerađevine. Onome što tržište bude tražilo, možemo se prilagoditi," uvjerena je Marica Jug.

Iako ne umanjuje značaj izvoza svježeg voća i povrća – kao kad je, na primjer, prije tri godine izvezla 15-16 šlepera industrijske jabuke - Marici Jug bilo bi draže da Eccogos na tržište plasira gotove proizvode. Tako bi i Europa imala prilike kušati Maričine eko sokove koji su prije nekoliko godina osvojili i Amerikance, pa su pohitali razgrabiti ih na sajmu Croatian art&craft expo 5 u New Yorku. Naravno, tu su i ostali ne manje vrijedni i fini proizvodi Eccogosa.

Savjeti za bolju poljoprivredu

  • uvesti red u ekološkoj proizvodnji i stati na kraj sivom tržištu
  • smanjiti PDV na hranu
  • udruživanje proizvođača radi lakšeg plasmana na tržištu
  • pojednostaviti administraciju; nelogično je da se ista "papirologija" traži i za male i za najveće proizvođače

Osobna karta OPG-a Alojs Jug

  • 7,5 hektara voćnjaka imaju. Najviše su posadili eko jabuka (na oko 5,5 hektara imaju sorte florina, freedom, enterprise, gold rush, topaz, slavonska srčika i breburn), eko šljive imaju posađene na 1,6 ha (sorte čačanska rana, čačanska rodna, čačanska ljepotica, čačanska najbolja i wagenheimer), a u voćnjaku su još kruške i marelice
  • godišnji prinos eko jabuka iznosi od 20 do 25 tona po hektaru
  • 100.000 -120.000 litara soka proizvedu godišnje
  • na OPG-u je petero zaposlenih
  • OPG se nalazi u selu Niza u općini Koška
  • web stranica, a možete ih naći i na Facebooku
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje