OPG LISJAK

Kako je nastao prvi hrvatski gin od borovnica

OPG tjedna
Fotografija:
U suradnji s tvrtkom Good Spirit iz Muskog Središća, OPG Lisjak iz Šenkovca pokrenuo je proizvodnju prvog hrvatskog gina od borovnica, i to iz ekološkog uzgoja

OPG Lisjak iz Šenkovca jedini je uzgajivač borovnica s ekološkim certifikatom u Međimurju, a posljednjih mjesec dana od njihovih plodova proizvodi se i prvi hrvatski gin od borovnica.

Leo i Jasminka Lisjak OPG su odlučili otvoriti 2011. godine. "Kupili smo mali komad zemlje i odlučili na njemu posaditi američke borovnice jer to kod nas nije bilo toliko zastupljeno", prisjeća se Leo Lisjak, koji je i nositelj OPG-a. U svemu mu aktivno pomaže supruga, imaju petogodišnju kćer Fridu, a tu je i pas Harley.

"Mi smo slučajno probali te borovnice i bilo nam je to super fino pa smo posadili nešto za nas i tako je krenulo", kaže Leo.

Kad su počeli s proizvodnjom, posadili su tisuću grmova i odmah krenuli s dobrom ekološkom praksom, a 2015. godine su se odlučili i prijaviti za ekološki certifikat. Nakon toga su posadili još dvije i pol tisuće grmova, tako da na njihovom zemljištu veličine 1,17 ha trenutno raste tri i pol tisuće grmova ovog zdravog voća.

Preko LAG-a su se prijavili na EU fondove za mjeru 6.3.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava" i dobili nepovratnih 15,000 eura, čime su napravili pogon za preradu proizvoda, tako da na svom OPG-u proizvode pekmeze sa šećerom i bez šećera, preljeve za sladoled, kolače i palačinke, slatko-ljute umake, eko sirup od lavande i borovnica, a nedavno su krenuli s likerom i prvim hrvatskim ginom od borovnica. 

Došli na ideju uz gin

"Prvo smo išli raditi liker. Imali smo dosta veliku potražnju za njim, ali da smo se upustili u posebnu proizvodnju bila bi to hrpa birokracije i papira, što nam se nije isplatilo pa smo tražili nekoga tko bi to za nas napravio po našem receptu. Liker smo dali tvrtki pod nazivom Good Spirit, koja se nalazi u našoj blizini i oni su to napravili za nas. Oni imaju veliki asortiman likera i u razgovoru s njima, dok smo pili njihov gin, došli smo na ideju da napravimo gin od borovnice", ispričao je Leo.

Tijekom proizvodnje, gin se, nakon šesterostruke destilacije, nakratko macerira borovnicama, čime se dobiva specifična boja ovog novog pića u hrvatskoj ponudi. Ideja se pokazala dobrom. U mjesec dana, koliko je na tržištu, gin je izazvao velik interes kupaca.

OPG Lisjak sve svoje proizvode prodaje na kućnom pragu i putem interneta. Berba borovnica, koja inače traje od sredine lipnja do sredine kolovoza, ove je godine došla nešto ranije zbog obilnih kiša kakve su pale u Međimurju. Ni ove 'korona sezone' problema s radnom snagom, kao ni prijašnjih godina, nije bilo. Osim roditelja, koji pomažu u berbi, tu su i sezonski radnici, koje su našli lokalno i bez ikakvih problema, a urod im je iznosio oko dvije tone. 

Plan za neposrednu budućnost im je raditi na promociji svog novog gina i likera, a prijavili su se i na mjeru 6.2.1. "Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti".