ZLATA VRIJEDAN 2014.

Kao tinejdžer ostavio je Zagreb i otišao k djedu i baki na farmu

OPG tjedna
OPG Dragutin Beštek Fotografija: Daniel Kasap/PIXSELL Pogledajte galeriju
Čitateljima Večernjeg lista 2014. godine najbolji je bio OPG Dragutina Bešteka koji u Kuštanima kod Svetog Ivana Žabno ima farmu muznih krava

Tek mu je dvadeset i jedno ljeto, a već može reći da se u životu dobrano naradio. Jer izjutra valja rano ustajati, a uvečer kasno lijegati zato što posla na farmi i oko nje, na kojoj je 51 mliječna krava te još toliko steonih junica i telića, uvijek ima. Ali nije Alenu Bešteku ni teško ni mrsko biti u štali ili na njivi, za traktorom. Naprotiv, radi baš ono što voli i što je oduvijek htio. Iako je rođen u Zagrebu, od grada i asfalta draže mu je bilo selo pa je zato, kad god je mogao, jurio baki Mariji i djedu Dragutinu Bešteku u Kuštane. Otkad Alen zna za sebe, baka i djed su na svom imanju nedaleko od Svetog Ivana Žabno imali krave, a on im je baš volio pomagati u poslu oko njih.

"Mama je medicinska sestra u vrtiću, tata radi u vojnoj policiji i ja sam do pete godine bio na selu. U Zagrebu sam išao u osnovnu školu, a kad sam bio u osmom razredu, djed me pitao bih li ja jednoga dana htio preuzeti obiteljski posao proizvodnje mlijeka. Kazao sam da želim. Djed je onda sređivao papire za kredit, uvezli smo iz Austrije i Njemačke još krava, proširili staju. Nakon osmog razreda došao sam u Kuštane i u Križevcima upisao srednju poljoprivrednu, za veterinarskog tehničara. Roditelji su se složili s mojom odlukom", kaže Alen Beštek.

"Kao mali nikada nije htio u kući zaspati, morali smo ga staviti u kolica i odvesti ispred krava. Dane je provodio na kombajnu i traktoru s Dragutinom. A kada je išao u školu, nije htio propustiti Bambino kup na sajmu u Gudovcu jer je i on želio pokazati svoje tele. Da bi opravdao izostanak s nastave, išao je po ispričnicu u Hrvatsku poljoprivrednu agenciju", domeće baka Marija. Prije četiri godine Alen je u disku upoznao Vedranu. Ona je živjela u kući u središtu Križevaca.

Još samo da sredi papire

"Moji nisu držali nijednu kokoš. Kravu sam prvi put vidjela na Alenovoj farmi. Znala sam da ih imaju, ali mi nije kazao da ih je toliko. Kada sam prvi put ujutro išla u štalu, iznenadila sam se da se krave muzu i poslijepodne. Mislila sam da je jednom na dan sasvim dovoljno otići k njima. Roditelji su me pitali hoću li ja to moći raditi. Kazala sam im da volim Alena i da ću, ako se on time bavi, morati raditi i ja", govori Vedrana držeći u naručju 14-mjesečnog sinčića Bornu.

Više pročitajte u rubrici Zlata vrijedan Doma i vrta.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje