Medalje

Maslinova ulja San Antonio nagrađena u Japanu

OPG tjedna
Maslinova ulja San Antonio nagrađena u Japanu Fotografija: San Antonio FB
Ekstradjevičanska maslinova ulja San Antonio dobitnici su dviju medalja na ovotjednoj međunarodnoj smotri Olive Japan 2016 International Extra Virgin Olive Oil Competition održanoj u Tokiju.

Ulje karbonaca nagrađeno je zlatnom medaljom, dok je buža ženska vodnjanska dobitnica srebra. Riječ je o uljima koja su, jedina među svim hrvatskim uljima na smotri, ekološki certificirana, piše Glas Istre. 

Marijan Marjanović, direktor stancije i uljare San Antonio, kaže da je ovo natjecanje vrlo značajno jer u njemu sudjeluju maslinari iz cijelog svijeta. Po nekim kriterijima, najcjenjenijom smotrom smatra se ona u New Yorku, s koje su također stizale nagrade uljima San Antonio, a Japan je također visoko na ljestvici. "Uzorke ulja poslali smo još u ožujku, rezultati su objavljeni ovog tjedna na internetu, dok ćemo nagrade dobiti poštom. Odabrali smo dvije monosorte za koje smo smatrali da su najbolje uspjele ove godine i to nam se vratilo s nagradama", keže Marjanović.

Napominje da imaju čak 7.000 maslina u ekološkoj proizvodnji. "Ekološki prerađivači moraju se strogo držati normi. Sredstva protiv nametnika koja koristimo izrađena na drugim bazama i slabija su od standardnih. Ulje karbonaca je jako pikantno i ono je, uz bjelicu, najjača sorta. U monosortama pogotovo dolaze do izražaja voćnost i aroma. Buža ženska vodnjanska je blaža, nije tako agresivna, miris joj je fenomenalan. "Miriše po travi, pomidorima, bademima, a okusi ovise o terenu", objašnjava Marjanović.

Vlasnik uljare je njegov otac Milenko Marjanović, a maslinarstvom se bave od 2009. godine. Posjeduju nasade južno od Vodnjana. "Ovo podneblje pogoduje maslinama, more održava stabilnu temperaturu koja nije preniska. Budući da se naši nasadi nalaze na sjevernoj granici maslinarstva, ulja su intenzivna. Imamo šest sorti: karbonacu, bužu, bjelicu, leccino, pendolino (koju najčešće kotristimo u miksu), te podvrste buža ( muška, puntoža…)", navodi Marjanović. Ulja plasiraju na području cijele Evrope, a izvoze 15 do 20 posto proizvodnje.

Maslinova ulja San Antonio nagrađena u Japanu

"Ljudi se vraćaju, traže da im dostavljamo proizvode. Tek se borimo za inozemno tržište, a najčešće plasiramo na švedsko,  mađarsko, austrijsko i slovensko, te druga susjedna tržišta", keže Marjanović. Objašnjava da se monosorte beru rano, još u rujnu, dok klasična berba pada u listopadu ili studenom i u toj berbi nastaje Miks San Antonio.

Na pitanje koliko će im značiti dobivene medalje u daljnjem plasmanu, odgovara da će time još jednom opravdati već potvrđenu kvalitetu. "Nije nam prvi put da dobivamo nagrade. Na natjecanju New York Olive Oil Competition 2013. godine dobili smo tri zlata i jedno srebro. Iste godine u Milanu smo osvojili još tri zlata, te u Splitu na Maslini pet zlatnih medalja. Ima još puno lokalnih istarskih nagrada koje niti ne brojim."

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje