Iz Baranje ne odlaze baš svi

Maturant Hrvoje kupio stroj kakav nema nitko

OPG tjedna
Zunhammer Fotografija: Zunhammer FB
Premda je iz dana u dan sve veći broj onih koji trbuhom za kruhom iz Baranje odlaze diljem Europe i svijeta, postoje i suprotni primjeri. Jedan od njih pronašli smo u baranjskome mjestu Grabovcu, u obitelji Jumić.

Cijela obiteljska priča vezana je uz poljoprivredu, u kojoj vide svoju budućnost, i to upravo u regiji između Dunava, Drave i Mađarske. Glava obitelji Milenko Jumić, uz pomoć partnera iz Donjega Miholjca, odlučio je pomoći sinu Hrvoju otvorivši mu tvrtku Bio-polje, kako bi ga zadržao kod kuće i omogućio mu da živi od poljoprivrede. Nije ga, doduše, morao jako nagovarati, budući da sada osamnaestodišnji Hrvoje od malih nogu - živi za poljoprivredu, piše Glas Slavonije.

- Osim tu i tamo gimnastike, bavljenje poljoprivredom mi je opsesija. Još od prije nekoliko godina sam orem, sijem, tanjuram i obavljam druge poljoprivredne poslove - kazuje Hrvoje, koji je ove godine završio srednju poljoprivrednu školu u Osijeku. Premda još nije dobio ni svjedodžbu, postao je direktor spomenute tvrtke. Za razliku od većine ostalih direktora, fotelja mu neće biti potrebna. I nadalje će, naime, većinu vremena provoditi na poljoprivrednim površinama. Prva je tvrtkina investicija nabava višenamjenskog stroja njemačke tvrtke Zumhammer, specijaliziranoga za gnojidbu.

- Koliko znamo, ovo je jedini takav stroj u Hrvatskoj, a ako nije jedini, onda je među rijetkima. Upravo stoga smo ga dobili nešto povoljnije, kako bi se proizvođač probio na hrvatsko tržište. Njime polako zaokružujemo priču oko ekološke gnojidbe, koja je znatno bolja i učinkovitija od one mineralnim gnojivima - kaže Hrvoje.

Vratiti tlu uzeto

- Koriste se svinjska gnojovka, stajnjak i silaža. Sve skupa se pomiješa i nakon što se iz smjese izvuče plin potreban za proizvodnju električne energije, ostaje ovo ekološko gnojivo koje stroj sam izvlači u cisterne i dozira po potrebi - pričaju Jumići, napominjući kako bi se ovaj način gnojidbe mogao opisati riječima “u zemlju vraćamo ono što je zemlja dala”. Iako gospodarstvo Jumić i OPG-ovi u njihovu vlasništvu obrađuju približno 240 hektara zemljišta, želja im je uslužno obavljati gnojidbu i drugim baranjskim poljoprivrednicima pa su stoga tijekom vikenda održali prezentaciju novonabavljenoga stroja mogućnim korisnicima.

- Ako sve pođe prema planu, javljat ćemo se na domaće i inozemne natječaje. Želimo graditi silose za naše potrebe te nabaviti petstotinjak rasplodnih krmača i početi se intenzivno baviti stočarstvom onako kako se to nekada radilo u Baranji - kažu, napominjući kako u planu imaju i otvaranje novih radnih mjesta, za mlade ljude.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje