OPG Ivin Dvor

Moderni poljoprivrednik mora biti maštovit poput modnog kreatora

OPG tjedna
Fotografija:
Na OPG-u Ivin Dvor u mjestu Podstinje Donje, 35 kilometara od splita, obitelj Josipa Plazibata na tradicionalan način uzgaja stare sorte voća i povrća te kokoši

Poljoprivrednik danas mora biti maštovit poput modnog kreatora i svake godine smišljati nešto novo, objasnio nam je Josip Plazibat, vlasnik OPG-a Ivin Dvor u mjestu Podstinje Donje u općini Muć. Na oko šest hektara imanja 35 kilometara udaljenog od Splita njegova obitelj već nekoliko naraštaja na tradicionalan način uzgaja voće i povrće te koke i pijetlove, a svoje proizvode nude na tržnicama dalmatinske metropole. Ako pak posjetite njihovo imanje, tamo možete kupiti voće i povrće koje sami uberete, a gostoljubivi domaćini će vam pružiti i priliku probati neki od kolača koje sami pripremaju od domaćih namirnica i po domaćim receptima 

-Poljoprivreda je stara obiteljska tradicija, no mi smo je malo modernizirali - objašnjava nam Josip koji je ljubav prema zemlji naslijedio od djeda. Na djedovini gdje sada uzgajaju svoje proizvode, poljoprivredom se najprije bavio njegov djed, zatim otac a potom i on sa svojom obitelji. Posebna su im specijalnost, kaže, bundeve i batat koje su počeli uzgajati među prvima u Dalmaciji. 

-Nitko se time nije bavio pa smo radili početničke greške, a bilo je potrebno i puno nagovaranja - veli on. OPG Ivin Dvor preživio je koronakrizu, no zbog smanjene potražnje njihovih restoranskih i hotelskih klijenata izgubili su oko 30% prihoda u odnosu na godinu prije. Srećom, vrijeme ih je poslužilo pa je, kaže Josip, prošla godina bila među najboljima, osobito za bundevu i batat. 

Stare sorte 

-Vrijeme je bilo savršeno. Kada je trebalo, padala je kiša, a jesen, kada dozrijevaju je bila sunčana, a mraz je došao kasno pa su lijepo rodili i sve smo pokupili na vrijeme - zadovoljno će naš sugovornik. 

On i njegova sedmeročlana obitelj trenutno su u fazi priprema za novu sezonu. U tijeku je oranje, gnojidba i rezidba voćaka, kao i postavljanje folije. Ako vremenske prilike to dopuste u planu im je u idućih dvadesetak dana posaditi oko 30.000 sadnica batata, bundeve i drugog povrća za sezonu. 

-Imamo oko 100 sorti rajčice, četrdesetak sorti patlidžana, bezbroj sorti paprika. Ne sadimo ništa što je klasično i što ima u ponudi šoping centara. Obrnuti pristup nam je filozofija - što ima u centrima, to ne sadimo - ističe Plazibat. Kao uzgajivača starih sorti povrća, Zabrinuli su ga medijski napisi o novom Zakonu o sjemenu, no vjeruje da će i nakon što bude izglasan i dalje moći uzgajati autohtone povrtnice. 

-Puno sam čitao o Zakonu o sjemenju, no čini mi se  da nije tako strašno kao što su najavljivali. Iz dijela medija pročitao sam da nije dobar, no ministrica Vučković je nedavno rekla da će sve biti ok i da nemamo razloga brinuti pa joj vjerujem. Najbitnije je da ne izgubimo mogućnost ponude starih sorti na tržnicama. Ljudi moraju imati mogućnost da slobodno uzgajaju svoje sjeme i takve proizvode prodavati jer to je jedan od temelja neovisnosti zemlje - smatra OPG-ovac iz Splitsko-dalmatinske županije. 

Za svoje obiteljsko gospodarstvo zasad ne uzima nikakve poticaje iz fondova, no u budućnosti se namjerava prijaviti na neki od natječaja. 

-Najstarija kći Lana studira turizam u Opatiji tako da će imanje krenuti u tom pravcu. Lani smo namjeravali početi s uvođenjem ponude smještaja turistima na našem imanju. Koncept bi bio suživot s obitelji koja se bavi poljoprivredom, no korona nas je zaustavila pa sad osluškujemo situaciju - govori Plazibat te dodaje da im je u planu i širenje na plasteničku proizvodnju kako bi proširili proizvodnju. 

Sretne koke 

-Namjeravamo podići ekološke plastenike u kojima bismo uzgajali netretirano povrće jer toga nedostaje - otkriva nam neke od planova. OPG Ivin Dvor poznat je i po svojim receptima za pripremu jela od namirnica koje uzgajaju na svom imanju. Jedini su u Hrvatskoj koji u ponudi imaju, dimljenog pivca, deliciju otrgnutu od zaborava zahvaljujući njegovoj obitelji. 

-Pivac je odlično prošao i zadovoljni smo. U poljoprivredi morate stalno nešto novo izmišljati. Ni modni kreatori ne bi bili tako uspješni da svake dogodine u ponudu imaju jedno te istu kolekciju i da ne nude nešto novo - objašnjava filozofiju OPG-a Plazibat koji svake godine na imanje uvodi inovacije. Ove godine, kaže, tema im je Rusija. 

-Nabavio sam sadnice starih ruskih sorti najrazličitijeg povrća pa će ova sezona biti u tom tonu - ističe on. Poljoprivreda kakvom se bavi, zasnovana je na suživotu s prirodom pa svoje voće i povrći nastoji što manje tretirati pesticidima. I kokoši uzgajaju u free range uzgoju pa se mogu slobodno kretati svuda po imanju. 

-Kad svane idu vanka, a pred mrak se povlače u svoju nastambu i žive bez našeg uplitanja. Koke su odličan čistač viškova u poljoprivredi, ako nam se ne što ne proda ili propadne, one to počiste - kazuje nam poljoprivrednik. Onima koji namjeravaju otvoriti svoj OPG-a Josip Plazibat savjetuje upornost. 

-Upornost je najvažnija, kao i kvalitetan projekt i dobra priča. Prije nego što se krene , valja dobro ispitati tržište. najbitnije je jačati vlastitu prodaju i svakodnevno zarađivati novac. Zadovoljne kupce valja čuvati kao zjenicu oka - zaključuje.