ZLATA VRIJEDAN 2015.

Moderni svinjogojci iz Slavonije: Nisu imali ušteđevinu, njive su kupovali minusom na tekućem

OPG tjedna
OPG Goran Jančo Fotografija: Davor Javorović/PIXSELL Pogledajte galeriju
Pobjednik izbora najboljeg OPG-a za 2015. godinu je obitelj Jančo iz Punitovaca nedaleko od Đakova, gdje su sagradili najsuvremeniju privatnu svinjogojsku farmu u Hrvatskoj

"Četiri smo godine morali sređivati papire da zemljište koje smo kupili u gruntovnici uspijemo prenijeti na sebe," kaže Goran Jančo. 

Diplome doktora veterinarske medicine oboje su u rukama imali godinu prije roka. Bili su te 2000. na životnoj prekretnici i valjalo im je dobro promisliti što dalje. Ostati u Zagrebu i “pljunuti” na struku? Ili se vratiti u rodnu Slavoniju i zasukati rukave?

On je svirao bas najprije u tamburaškom sastavu Dyaco, pa u bendu Kužiš, stari moj i baš je bio dobio ponude da svira u Ladu i Tamburaškom orkestru HRT-a. Svojom je svirkom bio uveseljavao i Tuđmana i Mesića i Ćiru i Mamića... Ipak, odlučili su Nina i Goran Jančo da će se vratiti kući.

Danas su itekako svjesni da su dobro postupili. U godinama zajedničkoga života podigli su najsuvremeniju privatnu svinjogojsku farmu u Hrvatskoj, u kojoj godišnje proizvedu 6000 svinja. Kane sagraditi i opremiti i mini klaonicu u kojoj bi prerađivali meso te farmu za još 500 krmača. Da bi svojim svinjama osigurali potrebne izvore proteina, obitelji Jančo u planu je i gradnja pogona za preradu soje jer sada moraju uvoziti sojinu sačmu iz dalekoga Brazila. Žele se udružiti s nekolicinom uzgajivača svinja i s njima pokucati na vrata velikih tržišta.

Svadbeni dar za farmu

Ostvare li sve svoje naume, a Goran je uvjeren da će baš tako biti, na gospodarstvu Jančo bit će još šestero zaposlenih, a 50-ak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava moći će se “vezati” na njihovu proizvodnju i prodaju.

"Sve ovo ne bi imalo smisla ako ne uspijemo sinove Karla i Marka odgojiti da cijene rad. Kada bih mogao birati, odrekao se svega materijalnog samo da u tome uspijem," kaže Goran dok nas vodi prema farmi u kojoj njegovi dječaci u dobi od sedam i jedanaest godina rado provode vrijeme pomažući roditeljima, pa i sadeći cvijeće ispred nje.

"Supruga je odrasla u Osijeku, ja u stanu u centru Đakova, pokraj katedrale. Nikakav poljoprivredni “pedigre” nismo imali. Nina je kao mala odlazila na selo k baki u Baranju, ja tetki u Punitovce. Moji su se roditelji bavili ugostiteljstvom, njezini su bili zaposleni u Saponiji," počinje 40-godišnji Goran Jančo.

Više pročitajte u rubrici Zlata vrijedan Doma i vrta.

  • Avatar
    Ivan 08. Veljača 2016. u 12:03 Zadnje što sam ga čuo da govori nije bilo tako romantično.
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje