OPG Zgrablić

Na djedovoj zemlji u Svetom Petru u Šumi nastala je vinska bajka mlade obitelji

OPG tjedna
Fotografija:
Lara i Marko Zgrablić imali su samo dvadeset kada su u Svetom Petru u Šumi posadili prvo trsje. Danas, šest godina kasnije, njihov vinograd rado pohode zaljubljenici u vino.

U samom srcu Istre nalazi se Sveti u Petar u Šumi kojeg mnogi smatraju najneobičnijim mjestom ove regije. Za razliku od drugih istarskih gradića, on se nije oblikovao na brdu oko crkve jer su benediktinci koji su ovdje izgradili samostan željeli mir i samoću. Kuće oko samostana raštrkane su tako uokolo stoljetne šume po kojoj je i dobio ime, a malo tko zna da ovo pitoreskno mjestašce u netaknutoj prirodi skriva jednu prekrasnu vinsku bajku. 

Lara i Marko Zgrablić vlasnici su OPG-a koji nosi njegovo ime. Usred drevne šume, na zemlji Larinog djeda posadili su vinograde pa njihovo vino i drugi proizvodi nose ime In Sylvis. Njihova je to posveta krajoliku u kojem je nastalo te njihovom rodnom gradiću šumskog imena. Lari je 25 godina, Marku 26, ponosni su roditelji dvije malene djevojčice, a svoju su vinsku bajku započeli skromno kada su prije šest godina zasadili prve trsove.  

-Marko je upisao stručni studij vinarstva u Poreču koji sam i ja upisala nešto kasnije. Imali smo neiskorištenu djedovu zemlju pa smo odlučili napraviti na njoj nešto svoje. Krenuli smo s malvazijom i svake godine povećavali količine - opisuje Lara početke ovog mladog bračnog para. 

Dobra berba

Prve su godine dobili jednu bačvu pitke i osvježavajuće malvazije. Ovogodišnja im je berba bila dobra pa očekuju oko 10.000 litara, a nedavno su obrali i masline koje uzgajaju uglavnom za svoje potrebe. 

-Berba grožđa ove je godine bila izvrsna. Prinosi su veliki, a vino će biti vrhunsko. Najviše uzgajamo istarsku malvaziju u svježoj varijanti, Florens, roze od sorte Teran koji nam je, uz malvaziju, ljeti najprodavaniji. Pokrenuli smo i liniju Arbor vina, odležanih u drvenim bačvama gdje nudimo malvaziju i teran te najnoviji proizvod - kupažu cuvée. Dobro nam je ove godine prošla i desertna malvazija od presušenih bobica -  kaže nam mlada Istrijanka koja je zadovoljna ovom turbulentnom 2020. 

- Dobra je godina za vino, osim covida kojeg smo se jako bojali, no na kraju nismo imali pretjerano velike gubitke. Veleprodaja nam se smanjila što smo osjetili, no maloprodaja na kućnom pragu i kroz kušaonu bila je vrlo dobra. Bili smo dobro popunjeni, dolazili su nam individualci, zaljubljenici u vino s kojima je jako lijepo raditi - govori ona. 

Iako nemaju svoje smještajne kapacitete, njihova je kušaona u netaknutoj prirodi postala omiljeno mjesto za vinoljupce pa sada grade i opremaju novu, nešto veću gdje će nuditi hranu koja će pratiti vinske probe po sljedovima. Vinograd im se nalazi u izoliranom dijelu izvan sela, okružen je šumom i mirom te je idealno mjesto za ljubitelje vrhunskog vina i netaknute prirode. Gosti im se, kaže, iz godine u godinu vraćaju što im je najveća motivacija. 

Bez rinfuze

-Ove godine smo cijelo ljeto svake subote imali degustacije, sukladno mjerama, na otvorenom, u našem vinogradu. Udružili smo se s još dva OPG-a, OPG-om Frane - mala destilerija i OPG-om Žminjski gušti te posjetiteljima uz vino nudili suhomesnate proizvode, rakije i likere što je bio pun pogodak pa ćemo nastaviti i iduće godine - kaže Lara kojoj je cilj enološku i gastronomsku ponudu dići na višu razinu. 

-Proljetos smo trebali početi sa sadnjom novih nasada vinove loze, no stopirali smo zbog krize, ali nadamo se da ćemo na proljeće nastaviti sa sadnjom crnih sorti. Dobili smo sredstva iz Vinske omotnice i Mjere 6.2.1 što nas je gurnulo naprijed jer smo nabavili kvalitetnu opremu. Bez toga bi nam bilo puno teže - iskrena je ova marljiva vinarka koja uz brigu o vinariji ima stalan posao, a i majka je dvije malene djevojčice. Mlađa ima godinu i pol, a starija šest te već pomaže roditeljima u vinogradu. 

Svoj OPG žele širiti sadnjom novih trsova te gastro ponudom baziranom na lokalnim proizvodima. Ciljano tržište im nisu trgovački lanci, već restorani, kafići i prodaja na kućnom pragu. 

-U početku nas je najviše mučilo kako pokrenuti proizvodnju. Danas nastojimo raditi isključivo vrhunska vina koja prodajemo u buteljama i bocama, ne težimo stolnim vinima i rinfuzi. Bilo je teško razbiti predrasude i dokazati se kao mali, obiteljski brend, no sada nam je lakše - govori te dodaje da su vina In Sylvis česti gosti na domaćim vinskim sajmovima na koje dolaze kako bi stekli kontakte i družili se s drugim vinarima. 

-Ne proizvodimo velike količine, ali kvalitetom možemo konkurirati. Ne pokušavamo se boriti s velikim vinarima jer za to nemamo ni zemlje niti kapacitete. Cilj nam je ugostiti posjetitelje u našem vinogradu i kušaoni te im omogućiti da nas upoznaju i s nama dožive čaroliju vina i lokalnih proizvoda centralne Istre.