Organska hrana izvor zdravlja i zarade - primjeri iz Austrije

Na farmi u Austriji poticaji po hektaru iznose oko 900 eura

OPG tjedna
Na farmi u Austriji poticaji po hektaru iznose oko 900 eura Fotografija: Poljoprivrednik
Na farmi Adamah u Austriji ekološkom proizvodnjom bave se na 140 hektara. Poticaji po hektaru iznose oko 900 eura, ali su i ulaganja velika.

Austrija je zemlja s najvećim površinama pod organskom proizvodnjom u EU, jer čak na 20 posto ukupnih površina proizvođači uzgajaju usjeve bez primjene pesticida i mineralnih gnojiva. Postotno visok udjel ovih usjeva nije toliko posljedica visokih poticaja koje Austrija u ovom sektoru ima, jer je u tom pogledu slična situacija i u drugim članicama EU, nego je rezultat visoke svjesti Austrijanaca o važnosti zdrave ishrane i očuvanja okoliša. 

Na farmi u Austriji poticaji po hektaru iznose oko 900 eura

Nedavno je grupa proizvođača i predstavnika medija iz Srbije i Hrvatske boravila u studijskoj posjeti Austriji u okviru prekograničnog projekta Organic bridge, s ciljem da se upoznaju s primjerima dobre prakse na gospodarstvima, u udruženjima i trgovačkim lancima kada je u pitanju organska proizvodnja.

Ova posjeta je dio projekta koji se realizira u sklopu programa "Intereg IPA prekogranične suradnja" (Interreg IPA Cross-broder Cooperation Programme Croatia-Serbia 2014-2020), a organizirali su je Centar za organsku proizvodnju u Selenči, Grad Valpovo, organizacija "Tera tehnopolis" iz Osijeka i organizacija "Teras" iz Subotice.

U sklopu putovanja realizirana je posjeta farmi Adamah biohof u mjestu Glinzendorf, koja je specifična po tome što organsku proizvodnju organizira na čak 140 hektara, a to je dosta veliak površina čak i za austrijske uvjete. Ova farma inače nije nova i postoji već generacijama, međutim kad su njome počeli upravljati, najmlađi nasljednici donijeli su odluku da proizvodnju sa tadašnje konvencionalne potpuno preorijentiraju na organsku.

U početku je postojao strah kako će ovo imanje funkcionirati u organskom sustavu međutim vrijeme je pokazalo kako je to bila dobra odluka, kako s ekonomskog, tako i sa aspekta brige za zdravlje zaposlenih, potrošača, ali i očuvanja okoliša. 

Danas se na Adamah biohof proizvodi više od 50 različitih biljnih vrsta, a robu manjim dijelom prodaju putem velikih trgovačkih lanaca, dok se veće količine isporučuju direktnom dostavom kupcima u krugu od 300 kilometara od farme.

Kako kaže Alma Fischer, koji vodi farmu i oženjen je vlasnicom, najveće tržište je Beč, u kojem postoji tržnica ekoloških proizvoda, koju su također imali priliku da vide sudionici ovog putovanja.

- Robu isporučujemo u drvenim korpicama na temelju zahtjeva kupaca, a uvjet je da narudžba sadrži najmanje 19 kilograma proizvoda kako bi isporuka bila besplatna, što je znatno jeftinije u odnosu na konkurenciju, priča Fischer i napominje da su austrijski potrošači osvješteni i sve više traže organske proizvode, i to ne samo zbog njihove zdravstvene ispravnosti već i iz želje da pomognu lokalni razvoj i poslovanje domaćih farmera.

Razlika u cijeni između konvencionalne i organski proizvedene hrane u Austriji nije velika i iznosi samo 20 posto, što je znatno manje u usporedbi sa primjerice, našom zemljom, gdje organski proizvodi dostižu i nekoliko puta veću cijenu.

Prinos ovih proizvoda je u prosjeku za 20 posto niži, što znači da nema neke cjenovne razlike u odnosu na konvencionalni pristup. Ne treba, međutim, zanemariti činjenicu da su ulaganja u organsku proizvodnju veća, jer je zabranjena upotreba umjetnih pesticida i gnojiva.

 Ipak, zahvaljujući tome što je čitav sustav proizvodnje drugačije postavljen i bolje funkcionira, postoji računica za bavljenje ovim poslom. Organskim proizvođačima u Austriji na raspolaganju je znatno više bioloških preparata za zaštitu i ishranu biljaka koje mogu nabaviti po povoljnoj cijeni. Takođe, oni po jedinici površine ostvaruju značajne poticaje koji u prosjeku, kada se zbroje sve mjere države i EU, iznose oko 900 eura po hektaru. Od toga je oko polovica iz državne kase, a druga polovica je iz proračuna EU. Na ovom imanju postoje i hladnjače za skladištenje robe, ali i preradni kapaciteti, što omogućuje da se proizvodi prodaju i u dijelu godine kada je za njima veća potražnja, pa samim tim i veća prodajna cijena.

Na farmi u Austriji poticaji po hektaru iznose oko 900 eura

Preradom se dodaje vrijednost svim proizvodima, a na imanju ih nude u svojoj trgovini ili ih distribuiraju kroz trgovačke lance, odnosno direktnom prodajom. Između ostalog, među proizvodima ovog imanja su prirodni sokovi od voća i povrća, džemovi, sosevi, namazi, organska sjemena i slično.

Ponudu u trgovini obogatili su i proizvodima drugih organskih proizvođača, pa tako kupci mogu nabaviti organsko pivo, voće i povrće i slično. Cilj je da potrošač na jednom mjestu nađe sve ono što mu je potrebno. Pri tome se poštuje jedan od važnih organskih principa, a to je da sva proizvedena roba u što kraćem razdoblju dođe do krajnjih potrošača i uz što manje transportne troškove.

Vlasnik objašnjava da je čitav proizvodni proces na ovoj farmi dobro razrađen i da ne počinje sjetvom. Za usjeve poput celera koji sporije niču i teško se bore sa korovima zemljište se obrađuje nekoliko puta prije polaganja sjemena kako bi se isprovocirao rast i uništilo što više neželjenih biljaka. Pojedine usjeve siju na površinama pokrivenim agrotekstilom kako bi sačuvali zemljišnu vlagu, ali i spriječili rast korova.

Na ovoj farmi drže i životinje, čija je osnovna namjena da osiguraju stajnjak za njive. Dio stajnjaka dokupljuju sa farmi gdje se životinje drže u skladu s organskim principima. Organsko minerlano gnojivo dobivaju i kompostiranjem otpada pogodnog za tu namjenu. U cilju održavanja plodnosti zemljišta, određene površine siju višegodišnjim leguminozama.

Bez obzira na pravilnu promjenu usjeva i suvremenu tehnologiju, na ovoj farmi se i dalje dosta posla radi ručno. Najveći dio posla obavljaju stalni radnici, kojih ima 12, ali u sezoni to nije dovoljno, pa angažiraju dodatnu radnu snagu koju plaćaju 7,3 eura na sat bruto, s tim da su im na farmi osigurani smještaj i hrana. Fischer kaže kako je potrebno 10 ljudi koji rade 10 sati da bi se obradio vio hektar, na primjer, peršina. Pri tome je jako  važno da se uklanjanje korova obavi točno na vrijeme jer će u suprotnom prerasti i ugroziti razvoj osnovnog usjeva.

Vlasnik napominje kako proizvodnju dosta poskupljuje veliki udjel ljudskog rada, ali i državni nameti koji su u Austriji visoki, a kako ističe, neprestano se mora ulagati i u marketing i obrazovanje potrošača.

Ova farma, osim promotivnih kampanja u trgovinama, medijima, redovno organizira i dane otvorene farme. Na ove skupove dođe i po 5.000 ljudi, koji imaju priliku vidjeti gdje i na koji način se proizvodi hrana koju kupuju. Ovo je, prema njegovom mišljenju, najbolji način promocije filozofije organske proizvodnje, ali i marketinški najdelotvorniji.

 

  • Avatar
    dessoubrie 18. Svibanj 2019. u 01:38 Pozdrav, ja sam pojedinac koji nudi međunarodne kredite. Sa kapitalom koji će se koristiti za odobravanje kredita između pojedinaca u kratkoročnom i dugoročnom razdoblju u rasponu od 3.000 do 2.500.000 eura za sve ozbiljne ljude koji su u stvarnim potrebama. Kamatna stopa je 3% godišnje. Kontaktirajte Mail: Dessoubriep@gmail.com Kontaktirajte nas: + 33 756 924 710
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje