ZLATA VRIJEDAN 2014.

Nakon vjenčanja odlučili su se baviti poljoprivredom

OPG tjedna
OPG Biber Fotografija: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL Pogledajte galeriju
Treće mjesto u konkurenciji od ukupno 21 obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva pripalo je OPG-u Mirjane Biber iz Podturna u Međimurskoj županiji

Nije mu teško dva puta mjesečno potegnuti iz Ljubljane i prevaliti više od dvije stotine kilometara u jednom smjeru da bi stigao do Podturna. U tom općinskom središtu u Međimurju, u blizini granice sa Slovenijom i Mađarskom, nalazi se OPG Mirjana Biber. To je ujedno i odredište Ljubljančanina. Na kućnom pragu Biberovih kupuje on bučino ulje i ručno izrađenu tjesteninu spravljenu od brašna dobivenog mljevenjem koštica ove biljke.

Za dva tjedna evo ga opet: "Taj je čovjek već dulje vrijeme naš redoviti kupac. Prodaja se poprilično proširila i na Sloveniju, odnosno dolazi nam poveći broj Slovenaca zainteresiran za naše proizvode koji se ne mogu nabaviti u trgovinama. Za oko smo zapeli i Poljacima. Svoje proizvode plasiramo po cijeloj Hrvatskoj, bučino ulje traže Osječani, Istrani, Dubrovčani, a čak i na Lastovo poštom šaljemo pakete", govori Mirjana Biber.

Od jeseni novi sok

Od tikve golice ona i kći, srednjoškolka Ivana, prave i ukusne kolače, a prave i sok - od ove jeseni ponudit će miješani sok od tikve i mrkve, koji su najprije testirali na prijateljima, pa će, zadovoljni njihovim iskrenim komentarima, početi veću proizvodnju. Kad iz tikve izvade koštice i skuhaju njezino meso s dodatkom raznih začina, dobiju pekmez jedinstvena okusa. Sin Dino zadužen je za pripremu sladoleda od bučina ulja, koji su prvi put ponudili na jednom od brojnih sajmova na kojima izlažu ono što proizvedu. Zajedno s ocem Ivanom, Dino radi i u polju, a zadužen je i za održavanje internetske stranice gospodarstva, www.opg-biber.com preko koje se mogu naručiti proizvodi s ovog OPG-a. Osim što na dvadeset hektara uzgajaju tikve pa svake godine imaju oko 15-16 tona koštica koje prerađuju u ulje i brašno, Biberovi na 25 hektara zemlje sade i krumpir. Proizvedu ga oko 900 tona, a većinu otkupi tvrtka Kannan iz Donjeg Miholjca, za čips.

Nepravedno zapostavljeno

"Dugo je bučino ulje bilo zapostavljeno u Hrvatskoj, no sad se situacija mijenja. Ljudi ga traže jer je dobro kao lijek za prostatu i probleme s mokraćnim mjehurom, snižava razinu kolesterola u krvi, a preporučuje se za korištenje osobama oboljelim od dijabetesa. Pravimo ga već dvanaest godina, oko 3500 litara svake godine. Izvrsno je u salati", govore Mirjana i njezin suprug Ivan. 

Više pročitajte u rubrici Zlata vrijedan Doma i vrta.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje