OPG GROSSI

'Naše uzgajivače spasiti može samo eko uzgoj, udruživanje i liberalizacija'

OPG tjedna
Fotografija:
OPG Grossi s bazama u Opuzenu i Zagrebu bavi se uzgojem ekološkog voća i povrća, a uskoro kreću s berbom zagrebačkih lubenica

Lubenice postoje turske, albanske, makedonske, neretvanske, no jeste li ikada čuli za zagrebačke? Njihovim se uzgojem već nekoliko godina uspješno bavi OPG Grossi sa sjedištem u Zagrebu i Opuzenu. Ovaj OPG  odnedavno sespecijalizirao se za isključivo ekološku proizvodnju voća i povrća. U procesu su dobivanja certifikata koji traje pet godina, no svoj OPG polako pretvara u prepoznatljiv hrvatski brend. 

"Berba zagrebačkih lubenica počinje za oko tjedan dana. Odlično su rodile ove godine. U Zagrebu, jasno, mogu uspijevati samo kasne sorte čija sadnja kreće početkom svibnja kada su temperature optimalne za sadnju. Kalemljena je na podlogu od tikve što ju je učinilo otpornom i zbog toga je zagrebačka lubenica tikvasta i ima nešto deblju koru (vidi donju sliku op.a)", objašnjava vlasnik OPG-a Dario Grossi koji je nedavno pokrenuo i ambiciozan projekt Okusi Hrvatske kojemu je cilj okupiti najbolje domaće OPG-ovce te na europsko tržište plasirati njihove proizvode i tako brendirati hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju. 

 

Ne pitaju za cijenu

OPG Grossi postoji, kaže nam Dario, praktički od 1975. kada je na obiteljskom zemljištu zasađen prvi nasad mandarine. 

"Prodajemo isključivo proizvode prve klase. Naši proizvodi samim time su skuplji, no ne pristajemo prodavati ih ispod njihove tržišne vrijednosti", govori Grossi koji je proizvodnju uspješno iz Neretve proširio u Zagreb, ali i na vanjsko tržište. OPG Grossi svoje štandove danas ima u brojnim hrvatskim kompanijama, a nedavno su otvorili kućicu na okretištu Žitnjak Resnik gdje će u ponudi biti i mitska zagrebačka lubenica. 

"Bavim se ovim oko pet godina. Kada smo počinjali, jedva je oko 3% poljoprivrednih površina u Hrvatskoj bilo pod eko uzgojem. Sada se, zahvaljujući tome, uspješno brendiramo na svjetskom tržištu", kaže nam Grossi te dodaje da se takvim uzgojem još uvijek u Hrvatskoj bavi premalo uzgajivača iako je u eko uzgoju, smatra on, budućnost. 

"Sve je više alergija uzrokovanih kemikalijama. Naš OPG često zovu roditelji čija djeca imaju problem s tim. Oni ne pitaju za cijenu, važno im je samo da je proizvod zdrav", otkriva neretljanski proizvođač sa zagrebačkom adresom koji smatra da spas hrvatske poljoprivrede leži u liberalizaciji tržišta.

"To je jedini način na koji možemo opstati, stoga ulagati treba u ekološko brendiranje. Hrvatska nema površina za veleprodaju i time ne možemo konkurirati zemljama s velikom proizvodnjom. Kod nas u dolini Neretve propadaju svi osim nas nekoliko malih proizvođača koji ulažemo u eko proizvodnju", naglašava te dodaje kako nije nezadovoljan podrškom koju država daje OPG-ovcima.

Zajedno smo jaki

Nije ga naročito, kaže, omela ni kriza uzrokovana koronavirusom. 

"Mnogi OPG-ovci su profitirali u krizi pa tako i ja. Ljudi su se prepali pa su kupovali i više hrane no što im treba. Ipak, iza 1. rujna bi moglo biti problema", smatra vlasnik OPG-a koji, osim lubenica i mandarina uzgaja brojne druge voćne i povrtne kulture. U tome leži uspjeh njegova OPG-a. 

"Jedini je opstanak, ponavljam, liberalizacija. OPG-ovi ne bi smjeli inzistirati na jednoj ili dvije kulture, već ih saditi barem desetak, slagati košarice različitih proizvoda i nuditi ih direktno kupcima. Samo u tome leži spas", ponavlja svoju ekonomsku filozofiju. 

"Zbog eko uzgoja i takvog pristupa imam svoje tržište, ne bojim se i ne ovisim o ucjenama veleprodajnih sustava", otkriva nam on te ostalim OPG-ovcima savjetuje ekološko brendiranje i udruživanje. 

"Zajedno možemo najviše!", zaključuje.

Najčitanije vijesti