OPG KOS Darinka

Naše vino od aronije dobilo je srebrnu medalju, hit je i namaz "Vruća kruška"

OPG tjedna
Fotografija:
Mladi bračni par na imanju u blizini Sesveta ekološki uzgaja stare sorte voća, povrće i aroniju. Posadili su i borovnicu, no nasad je uništila proljetna hladnoća

Darinka i Danijel Kos prekrasan su mladi bračni par. U braku su 12 godina, a prije pet godina na svom imanju u Vugrovcu Donjem pokrenuli su OPG. Na oko osam hektara zemlje danas organski uzgajaju aroniju, paradajz, češnjak, špinat, jagode, kruške, jabuke... Proizvodi koje nude nisu tretirani nikakvim herbicidima ni pesticidima. Sjeme i flanci su organski uzgojeni i sađeni na netretiranu zemlju. Zaštita i dohranjivanje su rješavani prirodnim pripravcima i ručnom obradom.

Od hobija do biznisa

Ove drage, tople ljude upoznali smo na Greencajt festivalu u zagrebačkom Rougemarin parku gdje nam je za oko zapelo njihovo fino vino od aronije.

-Aronija je u zadnje vrijeme veliki trend među poljoprivrednicima. Uzgaja ju sve veći broj ljudi pa smo odlučili eksperimentirati i prvi smo napravili vino od aronije koje je u lipnju dobilo srebro na ocjenjivanju vina Vinarsko vinogradarske udruge zagrebačko vinogorje, Udruge vinara i vinogradara opčine Brckovljani i na 53. Izložbi vina kontinentalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini. Srebro smo dobili na svakom ocjenjivanju. Ovo je za nas male koji tek krećemo u osvajanje tržišta jako veliki vjetar u leđa i potvrda kvalitete naših proizvoda - ponosno će Darinka pokazujući nam diplomu s ocjenjivanja. Vino je oduševilo sve one koji su ga probali pa im je ono jedan od najprodavanijih proizvoda. 

Kada su započeli, pričaju dalje supružnici, poljoprivreda im je bila hobi, no s vremenom se pretvorio u biznis. Danas tako na jednom hektaru uzgajaju aroniju, četiri hektara su im pod borovnicama, višnjama i marelicama, a na oko tri hektara posadili su stare, autohtone sorte voća i povrća. 

-Želimo oživiti stare sorte koje su idealne za ekološku proizvodnju jer su otporne pa ih nije potrebno tretirati - objašnjava Danijel filozofiju njihova OPG-a. Ove su godine podigli nove nasade borovnice i očekivali su da će biti pravi hit među kupcima njihovih proizvoda, no planove su im poremetili proljetni mrazovi i hladnoća. 

Nema predaje 

-Borovnica se smrzla, ostali smo bez gotovo svega, šteta je skoro pa i stopostotna. Mraz je oštetio i voće, gubitak kod višanja je također stopostotan. Aronije nam je propalo oko 30 posto jer je otpornija. Sve u svemu, ove godine teško ćemo se pokriti. Prošla godina je bila puno bolja - opisuje štete koje su na nasadima napravile ovogodišnje vremenske neprilike. U vođenju imanja, dodaju OPG-ovci, pomaže im i Mjera 6.3.1 koju su realizirali za sadnju borovnice. 

-Otkako se bavimo poljoprivredom, postali smo i pravnici jer kod eko uzgoja postoji puno pravilnika koje smo morali pročitati i proučiti - smije se Darinka. Kulture koje rastu na njihovoj zemlji stare su sorte u tradicionalnom uzgoju, no njihovi proizvodi nisu tradicionalni. Eksperimentiranje s okusima i naizgled nespojivim kombinacijama Danijelova specijalnost. Jedan od omiljenih takvih izuma mu je "Vruća kuška", izvrstan ljuto-slatki namaz od stare sorte kruške i habanero papričice kojeg kupci obožavaju. 

-Darinka je radila gulaš i na daski rezuckala habanero, a onda sam ja na istoj daski narezao i kruške. Okusi su se slučajno povezali i primijetio sam da zajedno super pašu. I tako je nastala "Vruća kruška", namaz idealan za palačinke, na kruhu ili dip za tortilje. Na sajmovima nam ide kao lud, svima se svidio okus koji sam sasvim slučajno otkrio- objašnjava Danijel. 

Inovacija je i namaz od smokve, kadulje i ružmarina. Nisu odustali ni od sadnje borovnica. Dogodine će pokušati opet jer ih ovogodišnji neuspjeh nije obeshrabrio. Ako uspiju, od njih će napraviti i vino te eksperimentirati s raznim okusima. 

-Iz igre i eksperimenta svašta dobro ispadne. Jedan od njih bilo je i vino od aronije. Eksperimentirat ćemo i dalje s vinima, a iduće godine idemo po zlatnu medalju!- najavljuju.