OPG PIERINI

'Naši gosti nigdje nisu osjetili takav normalan ljudski kontakt'

OPG tjedna
Fotografija:
U mjestu Kali na otoku Ugljanu djeluje OPG Pierini, koji već četiri godine svojim gostima nudi poseban doživljaj autohtone otočke kuhinje i ambijenta

OPG Pierini u mjestu Kali na otoku Ugljanu jedino je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo registrirano za agroturizam koje ćete pronaći na karti zadarskog arhipelaga. Njihova obiteljska tradicija i naslijeđe dovela ih je do toga da se odluče baviti onime u čemu su najbolji- ugošćavanjem turista, koji su oduševljeni njihovim domaćim delicijama u ambijentu autohtone dalmatinske otočke kamene kuće.

Osim što uzgaja preko 500 stabala maslina od kojih proizvodi domaće maslinovo ulje, obitelj Perin posjeduje vrt iz kojeg na stolove gostiju dolazi svježe uzgojeno povrće najviše kvalitete, a tu je i svježa domaća riba kakvu su stoljećima lovili ribari iz Kalija, mjesta poznatog po dugoj tradiciji ribarstva.  

Kako kaže Mateja Perin, ideja za pokretanje ovog biznisa rodila se spontano. „Imali smo staru kuću koja je ostala od babe i dida, koju je meni tata odlučio dati u naslijeđe. Kako živim s mamom i tatom u drugoj kući, bilo mi je žao te kuće da samo stoji i propada, a zanimalo nas je i što se krije ispod zidova. Počeli smo malo tući zidove u jednoj prostoriji pa u drugoj prostoriji da vidimo što je ispod žbuke. Ispadalo je lijepo pa smo nastavili dalje i u jednom dijelu kuće skinuli sve do kamena. Onda je kuća bila pusta i prazna i ja sam rekla da bih je željela nekako iskoristiti, ali ne da je iznajmljujem kao apartman, nego sam i ja željela u njoj provoditi neko vrijeme”, prepričava.

Prvo su počeli iznajmljivati sobe, no kad je otac Boženo otišao u mirovinu, a cijeli život je u ribama i voli kuhati te je uvijek rado pozivao ljude na večeru, ideja je došla sama od sebe.

„Uvijek smo i bili kao ugostiteljski objekt”, kroz smijeh kaže Mateja i sjeća se kako je njen otac uvijek s plaže pozivao prijatelje kojima je onda predstavljao svoje kulinarske vještine pripremanja ribe.

„Uvijek na zalihama imamo domaćeg povrća, ulja, slanih srdela, inćuna, slane tunjevine i druge ribe pa smo rekli- zašto ne? Idemo iz hobija probati proširiti djelatnost OPG-a, koji ionako imamo, na agroturizam, da vidimo kako bi to išlo”, kaže Mateja, čija obitelj je registrirala svoj OPG za agroturističku djelatnost prije četiri godine.

Mateja je nositelj OPG-a i administrator jer otac Boženo, otkad je u mirovini, ne želi imati veze s birokracijom, iako je on zapravo pokretačka sila njihovog posla, u koji je uključena čitava obitelj. Osim kao kuhar, tata Boženo i zabavlja goste, prepričavajući im priče o otoku, poljoprivredi i tradiciji. Mlađa sestra Lucija dočekuje goste i konobari, mama Nives pere suđe, starija sestra Tina uskače gdje je potrebno, njen suprug Hrvoje pomaže u kuhanju, a i njihova djeca Pave i Jere, koji su stari pet i osam godina, kao „zvjezdanici” koji trče okolo, uvijek su tu ako se po nešto treba zaletjeti.  

Sva hrana koju pripremaju gostima je pripremljena prema tradicionalnim receptima, a najveći specijalitet kuće je kaljski brudet.  

Ove godine njihov obiteljski restoran ne radi punim kapacitetom jer su odlučili biti oprezni zbog pandemije koronavirusa. No, proteklih godina, otkad su registrirani za agroturizam, njihovi gosti, koji dolaze sa svih strana svijeta, oduševljeni su ponudom i cjelokupnim doživljajem. 

"Evo, zadnji gosti, koji su bili iz Italije, rekli su nam da se na cijeloj hrvatskoj obali nigdje nisu osjećali tako ugodno i dobrodošlo. Nigdje nisu osjetili tako normalan ljudski kontakt", otkriva Mateja. Osobni prostup je ključan jer se, uz mali broj stolova, svakom gostu mogu potpuno posvetiti.