Kozarstvo u Sesvetama

Navečer kažem ženi da broji do pet, na broju tri već utonem u dubok san

OPG tjedna
Ambient Park - kozari iz sesvetske šume Fotografija: Davor Višnjić/PIXSELL Pogledajte galeriju
Povratnici iz Švicarske uložili 21 milijun kuna u poljoprivredu. Uspješno vode proizvodnju kozjeg mlijeka i farmu sa 400 životinja.

„Sinoć kad smo legli spavati, rekao sam ženi da broji do pet, a kod broja tri ja sam već upao u dubok san. Ustajemo u pet ujutro svaki dan, a legnemo u 23 h uvečer, mrtvi umorni, ali sretni i zadovoljni jer uživamo u ovome što radimo", kaže Aleksandar Grgić, vlasnik edukacijsko-degustacijskog centra Ambient park i mini mljekare, smještene nadomak Zagrebu u sesvetskoj šumi u mjestu Budanec, na pola puta između Sesveta i Dugog Sela.

U siječanjsko prijepodne, na nekih minus pet, obitelj Grgić dočekala nas je užurbano u radovima. Supruga Suzana u dostavnom kombiju vozi njihovo troje djece, Gabrijela te blizanke Klaru i Lauru u školu jer je ukinut autobus koji je prevozio djecu iz mjesta do škole u Sesvetama. Potom se vraća i zajedno kreću u svakodnevne aktivnosti. Trenutno završavaju radove prije početka nove sezone proizvodnje u mini mljekari, a Aleksandar kontrolira sve poslove na farmi, hrani sve životinje i sudjeluje u svim građevinskim radovima kako bi do proljeća imanje bilo spremno za prihvat školskih i drugih izleta koji će obilaziti imanje. Pri obilasku će im pokazati kako se živi u skladu s prirodom, a moći će se kušati i njihovi proizvodi. Suzana čisti prostorije u kojima su proteklih dana imali kolinje na kojem su spremili ogromne količine mesa za predstojeću sezonu.

„Da vidite samo kako će moja ljubav do navečer sve ovo dovesti u red, ima da sve blista“, šali se Aleksandar, dok Suzana kreće u čišćenje.

Više od 400 životinja slobodno šeta uređenim imanjem

Ambient park prostire se na 80.000 kvadratnih metara i udomljuje više od 400 životinja. Kompleks je ograđen i životinje se slobodno kreću šumom i livadom. Od životinja imaju 200 koza, pet muflona, 50 jelena lopatara, četiri magarca, isto toliko ponija i nojeva, deset golubova (rimskih), dva kraljevska fazana, dva pauna, 30 pura, 30 guski, 30 pataka, 50 kokoši nesilica te 10 domaćih svinja, zatim vijetnamske svinje, zečeve, biserke i druge. U njihovu edukacijsko-degustacijskom centru predviđeno je hranjenje i druženje sa životinjama. Postoji i škola u prirodi, a uskoro je u planu i wellness sa smještajnim dijelom koji je povezan sa štalom na inovativan način, što omogućuje jedinstven kontakt s prirodom i životinjama. Hranu za životinje proizvode sami, a žitarice kupuju na obližnjoj ekonomiji. Posjeduju traktor sa svim priključcima kojim obrađuju više od 150.000 kvadratnih metara livada i oranica koje imaju u najmu.

„Trenutno pripremamo mljekaru za proizvodnju koja kreće ponovno u veljači, radimo na dovršetku prostorija u degustacijskom centru i spremamo sobe u kojima će biti moguće spavati. Sada ovo sve izgleda u kaosu, ali će do početka sezone sve biti dovedeno u red, kao što smo to naučili u Švicarskoj“, dodaje Aleksandar.

Obitelj Grgić povratnici su iz Švicarske. Aleksandar je tamo na rad otišao krajem 80-ih, a Suzana 1998. godine. U Švicarskoj je rođeno i njihovo troje djece. Nekoliko godina nakon što su kupili ogromno imanje, potpuno zapušteno i zaraslo u šikaru i drač te započeli radove, proizvodnju su pokušali organizirati iz Švicarske, ali su na kraju definitivno shvatili da je to nemoguće te se vratili 2008. godine i započeli potpuno nov život.

Ustajemo u pet ujutro svaki dan, a legnemo u 23 h uvečer, mrtvi umorni, ali sretni i zadovoljni jer uživamo u ovome što radimo

„Dugo sam radio u Švicarskoj u jednoj psihijatrijskog bolnici, bio sam voditelj noćne smjene. Supruga je inženjer zračnog prometa i ona je imala dobar posao. Naš način života tamo je bio iznimno stresan, neprirodan i naporan. Imali smo sve što smo mogli poželjeti, ogromnu kuću, kreditne kartice, dobro zarađivali, uživali u blagodatima uređene države, no domoljublje i želja da naša djeca uživaju i žive u Hrvatskoj bila je jača“, objašnjava Aleksandar.

Kako kaže, u želji da izbalansira energiju, dobio je želju i ideju da se kao obitelj povežu s prirodom i životinjama te započnu život u skladu s njom. Na povratak ih je motiviralo i veliko razočaranje i nezadovoljstvo zapuštenom hrvatskom poljoprivredom te tuga pri pogledu na zarasle njive u Hrvatskoj.

Švicarska cijeni seljaka

„U Švicarskoj bavljenje poljoprivredom ima dignitet, a poljoprivrednici su ponosni ljudi. Proizvodnja hrane jedna je od najvažnijih privrednih grana, država i ljudi cijene taj naporni rad, nastoje zadržati život na selu. Motiviraju ih i jeftinim kreditima, poticajima. Zato Švicarska i izgleda tako kako izgleda", dodaje Aleksandar.

Suzana i Aleksandar prodali su svu imovinu i krenuli u biznis u Hrvatskoj. Prodali su, kako kažu, kuću i dukate, uložili svu ušteđevinu, podignuli kredite. Procjenjuju da su sve skupa dosad uložili između 21 i 25 milijuna kuna. Nikada nisu definitivno uspjeli izračunati koliko je imanje vrijedno te koliko su uložili.

 „Kupili smo zemlju, krenuli od nule i sve doveli u red. U ovu procjenu ulaganja ne računam što sam autom najmanje 500 puta vozio iz Švicarske i nazad. Na imanju ima više od 2,5 kilometra ograde, dovezli smo najmanje 1500 kamiona kako bismo napravili puteve, imamo preko jednog kilometra kanalizacije“, kaže Aleksandar.

Ambient park danas ima 13 kooperanata koji za njih proizvode mlijeko, a oni ga tijekom sezone svakodnevno cisternom skupljaju i dovoze na preradu. Usto, s njima radi još sedam djelatnika, od kojih neki u proizvodnji mlijeka, sira, raznih inovativnih proizvoda, ali i neki koji se brinu za ishranu i zdravlje životinja. Za sve veće poslove, posebno građevinske, dodatno moraju angažirati vanjske suradnike.

Aleksandar nam objašnjava kako je u kozarstvo i proizvodnju mlijeka krenuo spontano. Nakon što su kupili imanje, koje je bilo zaraslo, prvo su uzeli koze kako bi one pobrstile sav korov i drač. Uzeo je proučavati literaturu i shvatio koliko su koze plemenite životinje te koja je njihova zdravstvena i nutritivna vrijednost, kao i njihovih proizvoda. Zato su odlučili da im to bude „core business“.

„Naša je misija 5P - proizvodnja, prodaja i prerada poljoprivrednih proizvoda i to pod sloganom „Recite 'da' zdravoj hrani.“ Aleksandar objašnjava da je u komunizmu koza bila zabranjena životinja, odnosno da je navodno Aleksandar Ranković nekim glupim zakonom zabranio uzgoj koza kako bi se seljaci okrenuli velikim kombinatima i da život na selu postupno izumre.

Entuzijastično priča o vrijednostima koje koze imaju, a posebno njihovi proizvodi. "Nema čovjeka koji je alergičan na proizvode od kozjeg mlijeka. To je samo predrasuda", tvrdi.

„Koza je u grbu Hrvatske, Istre. U Italiji i Francuskoj kozji sir je najtraženiji u najelitnijim restoranima, struktura kozjeg mesa ima najbolju biodinamiku. U biodinamici ide ovim redom: Bog, čovjek, pa koza, to je prva pripitomljena životinja“, s oduševljenjem nam govori Grgić.

Ambient Park - kozari iz sesvetske šume

Eliksir od magarećeg i kozjeg mlijeka

Obitelj Grgić godišnje proizvodi oko 10 tona različitih proizvoda od kozjeg mlijeka. Od toga je nekih pet do šest tona sir, a ostatak mlijeko i različiti inovativni proizvodi koje sami osmišljavaju temeljem literature koju nabavljaju na njemačkom jeziku. Traže i istražuju po internetu, konzultiraju se sa stručnjacima. Zato su i vlasnici brojnih nagrada za inovacije, a njihovi se proizvodi nalaze u 50 različitih prodajnih mjesta, od velikih trgovačkih lanaca, preko trgovina zdravom hranom i delikatesnih prodajnih mjesta, do restorana i hotela.

Prodaju i na kućnom pragu, za što su se također registrirali i upravo od ovog oblika prodaje dosta očekuju u budućnosti kada im više počnu dolaziti turisti. Već sada su ih obilazili gosti iz Švicarske, Kanade i drugih zemalja, a na pitanje oglašava li se negdje, Aleksandar odgovara niječno.

„Glas o nama dolazi nekako do ljudi, nađu nas na internetu, a još uvijek nemamo novca da se reklamiramo po skupim internetskim stranicama i turističkim agencijama“, tvrdi ovaj inovativni proizvođač.

Njihovi proizvodi imaju ekološke certifikate, a osim kozjeg mlijeka i sireva proizvode i inovativne proizvode na bazi magarećeg mlijeka.

„Miješamo posebne i jako zdrave eliksire - mješavine magarećeg i kozjeg mlijeka, s brojnim inovativnim dodacima poput meda kadulje, koncentrata konoplje, čak i malo zeolita, ulja crnog kima, sjemena kima i slično. Imam više od 100 nagrada, a napravio sam i svoju vrstu svinje, mješavinu vijetnamske i divlje svinje, koja pokazuje izuzetne rezultate, posebno kada se hrani zdravo i na otvorenom", kaže Aleksandar.

Naša administracija spavala je 10 godina prije ulaska u EU

Aleksandar tvrdi kako recesija u Hrvatskoj predugo traje, a kada je riječ o brizi države za poljoprivrednike, tvrdi da smo napravili ogromnu pogrešku u pregovorima s EU.

„Prepisivali smo i prevodili nešto što ne razumijemo, čak smo krivo preveli neke termine, što je otežalo rad ljudima. S druge strane, teror propisa i pravilnika za ljude koji imaju malu proizvodnju i slabo su obrazovani naša je katastrofa. Administracija naše ljude traži da ispunjavaju na internetu zahtjeve za poticaje ili da plaćaju skupe konzultante koji im rade projekte za ruralni razvoj, iako na kraju vrlo često ne dobiju novac. Prema tim ljudima svi se odnose bez emocije i želje da im se pomogne", tvrdi Grgić.

Dodaje kako se gomila propisa u međuvremenu već promijenila te su se izmijenila početna pravila igre, što je totalni apsurd.

„Mi smo zbog promjene poslovanja malih pogona izgubili najmanje 100.000 eura jer smo u početku morali paziti na najmanje 500 nekih kritičnih točaka koje su bile u prethodnim pravilnicima, a onda se pravilnik promijenio preko noći jer je netko u ministarstvu shvatio da je to što smo „preveli“ i postavili kao stroga pravila u našim uvjetima neprovedivo“, objašnjava.

Suzana i Aleksandar smatraju da Hrvatskoj i lošem stanju gospodarstva i poljoprivrede nije kriva EU nego mi sami.

„Naša je administracija spavala 10 i više godina, a političari se samo izmjenjuju i nemaju nikakvu odgovornost. Ne odgovaraju svojom imovinom, a moje je mišljenje da u politiku ne bi ni smjeli ulaziti oni koji nisu nešto zaradili i koji nemaju neku imovinu, odnosno koji se nisu dokazali u nekom poslu."

Posebno su kritični prema bankama i kreditiranju koje je na razini pljačke.

"Ima puno problema, ali nećemo se žaliti. Moja žena više ne treba skupe kremice, vidite kako je lijepa od ovog našeg zdravog života. Mi smo ovih dana spremili na kolinju najmanje 140 kilograma raznih bifteka mesa, svinjskog, telećeg, mesa od jelena. Vidite ovu divotu od prirode i sklad, tko to može platiti."

"Materijalizam ne bi sam po sebi trebao biti svrha i cilj, a nagrada će prirodno doći ako je čovjek ustrajan i voli svoj način života", zaključuju Grgići.

Vidite ovu divotu od prirode i sklad, tko to može platiti.

Savjeti za bolju hrvatsku poljoprivredu obitelji Grgić

 • Hrvatska je poljoprivreda sitna na karti svijeta i ne trebamo težiti velikim izvozima nego prodaji kroz turizam.
 • Mali zaokret i okrupnjavanje imanja donijeli bi ogroman napredak poljoprivredi. Švicarci su to radili stoljećima.
 • Treba imati upornost, vrijedno raditi i biti strpljiv. Rezultat će doći sam po sebi.
 • Hrana je budućnost. Sve više će se tražiti zdrava i kvalitetna hrana i tu je prednost Hrvatske.
 • Imamo idealne uvjete za proizvodnju zdrave hrane.
 • Treba razvijati specifične male proizvodnje i raditi na zaštiti proizvoda.
 • Država mora cijeniti i poštivati svoje proizvođače te im pomagati, a ne se prema njima odnositi maćehinski.
 • Potrebno je udruživanje u zadruge, klastere, brendiranje proizvoda i zaštita.

Osobna karta Ambient parka

 • 2002. - godina osnivanja Ambient parka
 • procijenjena vrijednost proizvodnje: 1,5 milijuna kuna
 • 200.000 kn godišnji je dohodak 
 • na 800.000 kvadratnih metara prostire se Ambient park 
 • 400 životinja udomljeno je na imanju
 • 21 do 25 milijuna kuna uloženo je u proizvodnju i imanje
 • 13 kooperanata proizvođača kozjeg mlijeka
 • 10 tona proizvodnje mlijeka i sira
 • 7 djelatnika
 • ekološki certifikat 
 • brend kozjeg sira "Gabriel"

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje