OPG Novak

'Nemamo problem s tržištem, muči nas samo nedostatak mogućnosti za ulaganja'

OPG tjedna
Fotografija:
Mateja i Neven Novak dugo su sanjarili o povratku u prirodu. Njihov OPG danas je jedan od najvećih proizvođača ekološkog povrća u Zagrebu.

On je informatičar, ona studira medicinu. Mateja i Neven Novak dugo su sanjarili o povratku prirodi. Najprije su na svom balkonu posadili papričice u teglama, a slobodno vrijeme koristili su za bijeg iz grada. Korak po korak, otvarale su im se mogućnosti pa su počeli ostvarivati ono o čemu su sanjali.

Najprije su 2014. najprije posadili maleni nasad lijeski. Njihov OPG Novak danas na 3.000  metara kvadratna natkrivenog i hektaru vanjskog prostora uzgaja sezonsko povrće i jedan je od najvećih proizvođača ekološkog povrća na području Zagreba. 

"Povrće plasiramo na našem štandu u sklopu OPG-a u blizini Grada mladih. U sezoni radi svaki dan, van sezone dva put tjedno. Oko 90% naših proizvoda prodamo direktno na našem štandu. Prodaja je direktna, a cijene su nam niže od redovitih cijena ekološkog povrća na tržištu jer nemamo troškove logistike i prijevoza, a ljudi su nas prepoznali pa nam se vraćaju", zadovoljna je Mateja Novak koja u raspodjeli poslova na OPG-u brine o papirologiji i skrbi o biljkama od sjemena do ploda te je zadužena za odabir kultura za uzgoj. 

Njen suprug Neven pak ima izvrsne vozačke sposobnosti pa je zadužen za rad na mehanizaciji u polju. Kao iskusnom informatičaru, njegova je briga i online identitet OPG-a Novak. 

Zahvaljujući plasteničkom uzgoju, elementarne nepogode koje je donijela 2020. nisu gotovo ni osjetili. Imali su problema s lisnim ušima, no Mateja je zadovoljna urodom. Nije im naškodila ni koronakriza. 

"Kada su tržnice bile zatvorene, mi smo radili i bila je ludnica. Sve što smo proizveli, prodali smo i nismo dizali cijene. Ispraznili smo plastenike i prije no što bismo u normalnoj godini, no bilo je stresno jer je potražnja bila zaista velika. Nastojali smo najprije zadovoljiti stalne kupce pa tek onda vanjske", prisjeća se proljeća koje nikada nećemo zaboraviti Mateja Novak. Tajna popularnosti njihova OPG-a je u ekološkoj proizvodnji koja povećava kvalitetu njihova proizvoda. 

"Za takvu proizvodnju, potrebno je puno znanja i iskustva. Ljudi često pogrešno misle da je eko proizvodnja nalik konvencionalnoj, ali bez pesticida. Posadiš pa što bude, bude, no i mi moramo ulagati u prevenciju od bolesti i nametnika. Puno nam je teže, ali zbog toga moramo proizvoditi pametnije", govori te dodaje da im je puno veći problem podrška eko uzgajivačima koja u nas nije toliko zaživjela kao u Europi te ju se i dalje ne doživljava ozbiljno. 

"Za eko proizvodnju daju se veći poticaji, no to je isplativo samo onima koji imaju veće površine pod uzgojem. Mi nemamo veliku površinu pa su nam poticaji automatski manji, a moramo plaćati i nadzor. Problem nam je i to što smo administrativno locirani u Zagrebu. Lokalno tržište je veliko, to nam je plus, ispunjavamo cilj kratkog lanca proizvodnje, no ne možemo, primjerice, ostvariti sredstva iz fondova za ruralni razvoj. Imamo pet hektara zelene zone, a od jamstava ne možemo dobiti ni kune. Ovisimo o proračunu za poljoprivrednike grada Zagreba koji rijetko daje poticaje, a i prilično su skromni", opisuje Mateja probleme s kojima se suočavaju te dodaje da im sredstva od poticaja trebaju kako bi ulagali u dodatnu infrastrukturu što ih donekle blokira u razvoju.

S druge strane, nemaju problema s radnom snagom, no najviše ih muči to što nemaju pristup kvalitetnom izvoru financiranja budućih ulaganja. Usprkos tome, zadovoljna je kako njihov OPG napreduje. 

"U ovih pet, šest godina koliko se bavimo poljoprivredom, bilo je teško, no postigli smo puno. Svaka godina bila je bolja od prethodne, a danas je posao uhodan. Zapošljavamo dvoje stalno zaposlenih i nekoliko sezonaca", otkriva 29-godišnja studentica medicine.

Na štandu im se trenutno najbolje prodaje ljetni asortiman, paprike i paradajzi za zimnice. Krenule su i mahune, a lagano počinje i jesenski kupus. Traženo je im je i ekološko povrće za kašice za bebe - mrkva, tikvice, buća, cvjetača, blitva, špinat... Budućnost svog OPG-a Matea Novak vidi u ulaganju u još zaštićenih prostora i povećanju kapaciteta proizvodnje. Već sada surađuju s trgovinama brenda Veronika delikatese...

"Nemamo problem s tržištem, muče nas samo kapaciteti i nedostatak mogućnosti za ulaganja",  kaže mlada poljoprivrednica koja za sve one koji namjeravaju osnovati OPG ima jednostavan savjet. 

"To je posao u koji morate ući iz ljubavi. Ne očekujte odmah naglu zarada, no uz strpljivost i marljivost, to je jako lijep način života. Barem nama je, iako čovjek kada ulazi i poduzetništvo ne zna što ga čeka i da će istovremeno morati biti pravnik, ekonomist, trgovac, marketinški stručnjak, agronom, građevinar... No, mi smo sretni s onime što imamo jer nas ispunjava i dopušta nam da se kreativno izražavamo", zaključuje.